Jerusalem Post: To Ισραήλ επενδύει στην παραγωγή Φ.Α και εξαγωγές σε Ε.Ε
Πολλοί είναι οι «ειδικοί» στον τομέα της ενέργειας που υποστήριζαν το προηγούμενο διάστημα ότι το φυσικό αέριο ως καύσιμο ανήκει στο παρελθόν και η αξιοποίηση σου δεν συμβαδίζει με τους κλιματικούς στόχους της Ε.Ε. Σε αυτή την παγίδα φυσικά έπεσαν και πολλοί πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι με αποτέλεσμα το ζήτημα της αξιοποίησης του Φ.Α από την Κυπριακή ΑΟΖ να καθυστερήσει αδικαιολόγητα σε συνδυασμό φυσικά με τα όσα προκάλεσε η πανδημία του Covid. H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε σε επίπεδο εφοδιασμού
Ακολουθεί σχετικό άρθρο από editorial της Jerulasem Post (06/06/22)
Το Ισραήλ έχει κάνει ένα ακόμη βήμα για να γίνει ακόμη πιο ανεξάρτητο όσον αφορά το φυσικό αέριο. Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Ενέργειας Karin Elharrar ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει τη διαδικασία έναρξης του τέταρτου γύρου ερευνών για φυσικό αέριο στα χωρικά του ύδατα.
Η ανακοίνωση ήρθε μόλις μισό χρόνο αφότου η Elharrar είπε δημόσια ότι «το φυσικό αέριο μπορεί να περιμένει».
«Την επόμενη χρονιά θα επικεντρωθούμε στο μέλλον, στην πράσινη ενέργεια, στην ενεργειακή βελτιστοποίηση και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και ενώ το κάνουμε αυτό, θα αφήσουμε στην άκρη την ανάπτυξη του φυσικού αερίου, η οποία, όπως είναι γνωστό, είναι σύντομη προθεσμιακή λύση», είπε στα μέσα Δεκεμβρίου.
Αυτό, παρά το έγγραφο πολιτικής για το φυσικό αέριο που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2021, το οποίο ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να ενεργήσει για την αναζήτηση άλλου κοιτάσματος φυσικού αερίου εκτός από τα ήδη υπάρχοντα κοιτάσματα αερίου Λεβιάθαν και Ταμάρ.
Η ανάγκη για φυσικό αέριο τοπικής προέλευσης έχει αυξηθεί σημαντικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, καθώς και το Ισραήλ, να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου λόγω των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία.
Αέριο
Η ΕΕ έθεσε τον στόχο της να μειώσει το 90% όλων των ρωσικών εισαγωγών έως το τέλος του 2022, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Γερμανίας που θα σταματήσουν τις δικές τους εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών. Το υπόλοιπο 10% θα εξαιρεθεί προσωρινά από το εμπάργκο, έτσι ώστε η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ρωσικό πετρέλαιο από τον αγωγό Druzhba.
Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ έχει γίνει αργά αλλά σταθερά ένας περιφερειακός παίκτης στις εξαγωγές φυσικού αερίου. Το Ισραήλ αποφάσισε να διαθέσει το 40% των αποθεμάτων φυσικού αερίου του σε ξένες εξαγωγές .
«Το κράτος του Ισραήλ μπαίνει και βοηθά την Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας της», δήλωσε η Ελχαράρ μετά την ανακοίνωση νέων ερευνών.
Η αναζήτηση φυσικού αερίου δεν είναι μόνο μια ασφαλής οικονομική κίνηση, είναι επίσης μια διπλωματικά ορθή απόφαση. Η αναζήτηση φυσικού αερίου βοήθησε άμεσα στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου και με την Ιορδανία, κάτι που είναι κρίσιμο για τη διατήρηση της σταθερότητας στην ασταθή Μέση Ανατολή.
Η Τουρκία προσπαθεί να μπει στο παιχνίδι του ισραηλινού αερίου, εργάζεται για να πείσει το Ισραήλ να εκτρέψει τον αγωγό EastMed – που είναι μια επιλογή που συζητείται για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα ισραηλινά ύδατα στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Κύπρου – μέσω Τουρκίας.
Υπό το πρίσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, μπορεί να υπάρξει και πάλι η ευκαιρία να επανεξετάσουμε τη βιωσιμότητα του αγωγού EastMed, και εάν το Ισραήλ παίξει σωστά τα χαρτιά του, μπορεί να γίνει κεντρικός εξαγωγέας φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη. Για να συμβεί αυτό, όμως, το Ισραήλ πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα, καθώς στον ενεργειακό τομέα, συνήθως χρειάζονται χρόνια μέχρι να γίνει πραγματικότητα ένα σχέδιο στα χαρτιά.
Πράγματι, το Ισραήλ και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις τον τελευταίο μήνα για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Αιγύπτου. Μια τέτοια συμφωνία όχι μόνο θα βοηθούσε στην τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία, αλλά θα επέτρεπε στο Ισραήλ να παρέχει στην Ευρώπη φυσικό αέριο μακροπρόθεσμα.
Αυτή είναι μια τεράστια ευκαιρία για το Ισραήλ να προχωρήσει, καθιστώντας το χρονοδιάγραμμα της Elharrar για την απόφαση να ξεκινήσει ο τέταρτός γύρος ερευνών αερίου ιδανικό.
Φαινομενικά έγκαιρα, μια τρίτη εξέδρα φυσικού αερίου έφτασε στη μόνιμη θέση της στο κοίτασμα φυσικού αερίου Karish κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακο. Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και εκφόρτωσης παραγωγής (FPSO), ένα πλωτό σκάφος που έχει σχεδιαστεί για να αντλεί και να αποθηκεύει φυσικό αέριο, θα ξεκινήσει την εμπορική παραγωγή τον Σεπτέμβριο.
Το Ισραήλ αντιμετωπίζει εντάσεις που προέρχονται από τον Λίβανο ως προς την κατασκευή, υποστηρίζοντας ότι η τοποθεσία στην οποία θα εγκατασταθεί βρίσκεται σε αμφισβητούμενα ύδατα.
Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα στην επίμαχη περιοχή θα ισοδυναμούσε με επιθετική ενέργεια και πρόκληση. Το Ισραήλ απάντησε ότι το Karish βρίσκεται εντός της ΑΟΖ του.
«Η εν λόγω περιοχή, των [πεδίων] Karish και Tanin, δεν αμφισβητείται», δήλωσε η Elharrar στο 103FM τη Δευτέρα. «Είναι το έδαφός μας, το φυσικό μας αέριο. Η άδεια χορηγήθηκε αρχικά… το 2008».
Το Ισραήλ μπορεί μόνο να επωφεληθεί σε αυτό το σημείο, με τη διεθνή ενεργειακή κρίση σε πλήρη ισχύ, από την πίεση στην παραγωγή και εξαγωγή φυσικού αερίου του .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «H πόλη της Ελλάδας που δεν θα μετακόμιζα ποτέ»: Χαμός στο Twitter με τις απαντήσεις
- Σοκ στη Δράμα με νεκρό ζευγάρι: Φέρεται να σκότωσε τη σύζυγό του και να αυτοκτόνησε
- Χαμός στο Survivor: Μάζεψε την τσάντα της και έφυγε η Βρισηίδα
- Long Covid: Τα δύο πιο συχνά συμπτώματα
- Τραγωδία με νεκρό ζευγάρι στην Προσοτσάνη Δράμας – Τους βρήκε η κόρη τους στο σπίτι
- Συγκλονίζει η Ευρυδίκη Παπαδοπούλου: «Είχα καρκίνο στο τελευταίο στάδιο και τον ξεπέρασα»
- IMAGEN: Το απίστευτο AI εργαλείο που δημιουργεί εικόνες από σύντομες περιγραφές
- Επίδομα ρεύματος: Αυτό είναι το ΦΕΚ για Power Pass έως 600 ευρώ
- Σασμός: Τα πέντε συγκλονιστικά γεγονότα που θα δούμε στη συνέχεια
- Επίθεση σε υποκατάστημα τράπεζας 300 μέτρα από τη ΓΑΔΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Υπό κράτηση 39χρονος για παράνομη κατοχή μεθαμφεταμίνης
- ΣΕΚ και ΠΕΟ «αποχαιρετούν» την Ζέτα Αιμιλιανίδου (ΒΙΝΤΕΟ)
- Εθνική Ανδρών: Στον Βόλο για τον αγώνα με την Ελλάδα
- Για έκνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο ενημερώθηκε Ιταλός βουλευτής
- Jerusalem Post: To Ισραήλ επενδύει στην παραγωγή Φ.Α και εξαγωγές σε Ε.Ε
- ΔΗΣΥ για Ζέτα: Ο χαρακτήρας και το έργο της παράδειγμα προς μίμηση
- Απέπλευσε το κρουαζιερόπλοιο “Spirit of Adventure” από Λιμανάκι της Κάτω Πάφου
- Προτεραιότητα για τον Ολυμπιακό ο Ελ Αραμπί
- Ίντερ: Διακαής πόθος ο Ντιμπαλά
![Jerusalem Post, Ισραήλ, Φ Α, Ε Ε,Jerusalem Post, israil, f a, e e](https://images32.inewsgr.com/4547/45478951/Jerusalem-Post-To-israil-ependyei-stin-paragogi-fa-kai-exagoges-se-ee-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Jerusalem Post: To Ισραήλ επενδύει στην παραγωγή Φ.Α και εξαγωγές σε Ε.Ε
- Άριστος Δαμιανού για Ζέτα: Ένας άνθρωπος που πορεύτηκε με ήθος
- Αντίο σε Σέριφ, στο αεροπλάνο για Ομόνοια
- Σε ύφεση η πυρκαγιά στο εργοστάσιο πλαστικών στον Ασπρόπυργο
- Κίνημα Οικολόγων: Η Ζέτα Αιμιλιανίδου θα βρίσκεται πάντα στη μνήμη μας
- Υπό κράτηση 39χρονος για παράνομη κατοχή μεθαμφεταμίνης
- ΔΗΣΥ για Ζέτα: Ο χαρακτήρας και το έργο της παράδειγμα προς μίμηση
- Εθνική Ανδρών: Στον Βόλο για τον αγώνα με την Ελλάδα
- Απέπλευσε το κρουαζιερόπλοιο “Spirit of Adventure” από Λιμανάκι της Κάτω Πάφου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέο… τηλεγράφημα
- Σύνδεση στο αποχετευτικό δίκτυο του Κέντρου Προσφύγων
- Επιδότηση ρεύματος: Μετά τις 14 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για το βοήθημα έως 600 ευρώ – Η διαδικασία
- Το καναδικό fund Fiera επενδύει στην Inalan
- Το «εκκρεμές» του χρόνου των εκλογών
- Στο Ισραήλ σήμερα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος
- Δράμα: Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό μέσα στο σπίτι του
- Κάσια Γκαλάνιο: Η πρώην πριγκίπισσα του Κατάρ «φοβόταν για τη ζωή της» – Οι αποκαλύψεις του κρυφού συντρόφου της
- 600 ευρώ για ρεύμα – ΦΕΚ: Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις για την επιδότηση (Power Pass)
- Πανελλήνιες 2022: Πώς υπολογίζονται τα μόρια - Αναλυτικά παραδείγματα