Jerusalem Post: Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές Aλ Σίσι κατά Ερντογάν σε Λιβύη

Το σενάριο κατά πόσο η Αίγυπτος θα εμπλακεί σε μια πολεμική σύρραξη στην Λιβύη εξετάζει η Jerusalem Post.Όπως σημειώνεται,  το φάντασμα μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας στο έδαφος της Λιβύης είναι ορατό. «Η προσωπική εχθρότητα των ηγετών και στις

δύο χώρες θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην πρόκληση μιας τέτοιας ανάφλεξης. Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Ελ Σίσι αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε επιρροή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν στη Μέση Ανατολή.

 

«Οι στενές σχέσεις της Τουρκίας της Χαμάς ανταγωνιστή της Αιγύπτου, ο τουρκικός στόχος να τερματίσει το συριακό καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ · και η πρόσφατη τουρκική συμμετοχή στη Λιβύη έπαιξαν όλα ρόλο στην εδραίωση του φόβου του Σίσι για μια de facto Ερντογανική κυριαρχία στην περιοχή.

 

Η Λιβύη για την Αίγυπτο υπήρξε, από αμνημονεύτων χρόνων, ζωτικού ενδιαφέροντος. Η συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο με τον Αλ Σάρατζ,- που επιτρέπει στην Τουρκία να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της εις βάρος της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου - ερμηνεύεται στο Κάιρο ως καταπάτηση  κόκκινη γραμμή.

 

Για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στη Λιβύη, η Αίγυπτος υποστήριξε τον Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος αγωνίζεται να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη και να επανενώσει τη Λιβύη. Η Ρωσία έστειλε χιλιάδες μισθοφόρους για να βοηθήσει τον Χαφτάρ, και ορισμένα κράτη του Κόλπου τον υποστηρίζουν οικονομικά.

Η άμεση βοήθεια του Ερντογάν στον Σάρατζ, με όπλα και με μαχητές κατά του Άσαντ ανέτρεψε την ισορροπία υπέρ του GNΑ. Οι δυνάμεις του GNΑ έφτασαν στα περίχωρα των πόλεων της Σύρτης και Τζούφρα, οι οποίες οριοθετούν τη γραμμή που χωρίζει τις δυο πλευρές. Η Αίγυπτος ανησυχεί για αυτήν την επιτυχία και εξετάζει σοβαρά μια στρατιωτική επέμβαση. 

 

Εάν συμβεί αυτό, θα είναι μια άμεση αντιπαράθεση με την Τουρκία στο έδαφος της Λιβύης. Αυτό θα ήταν ριζική αλλαγή στην αιγυπτιακή στρατηγική στην περιοχή. Αν και ο Αιγυπτιακός Στρατός κατατάσσεται ως ο έβδομος ισχυρότερος στρατός στον κόσμο, δεν έχει συμμετάσχει σε μεγάλες παραδοσιακές στρατιωτικές επιχειρήσεις από τον πόλεμο του Yom Kippur το 1973.

 

Ο Σίσι αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και δεν χρειάζεται μια επιπρόσθετη στη Λιβύη. Αντιμετωπίζει την Αιθιοπία, η οποία χτίζει το Αναγεννησιακό Φράγμα που θα επηρεάσει τη ροή του νερού στον ποταμό Νείλο. Δεν είναι σε θέση να εξαλείψει την ισλαμική τρομοκρατία στο Σινά. Οι σχέσεις με το Σουδάν είναι τεταμένες. Η Χαμάς είναι ένας διαρκής πονοκέφαλος και η οικονομία και ο κορωνοϊός δεν διευκολύνουν την κατάσταση γι' αυτόν.

 

Επομένως, είναι απίθανο ο Αιγύπτιος πρόεδρος να ξεκινήσει μια στρατιωτική περιπέτεια στη Λιβύη, γνωρίζοντας το πολιτικό και οικονομικό τίμημα που θα έπρεπε να πληρώσει. Ακόμη και μια μικρή στρατιωτική ήττα από την Τουρκία θα ήταν τραυματική για τον Αιγυπτιακό Στρατό.

 

Τόσο η Αίγυπτος όσο και η Τουρκία είναι στενοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν ενδιαφέρεται για μια κρίση την παραμονή των προεδρικών εκλογών και ζήτησε από τους δύο ηγέτες να ηρεμήσουν, πράγμα που σημαίνει ότι ο Ερντογάν κέρδισε αυτόν τον γύρο.

 

Δύο στοιχεία μπορεί να αλλάξουν τη θέση του Αλ Σίσι: ένα, μια άμεση επίθεση εναντίον της Σύρτης και της Τζούφρα, η οποία θα τον ανάγκαζε να παρέμβει για να σώσει το πρόσωπό του. Και δεύτερο, μια ουσιαστική ενίσχυση του ισλαμικού ριζοσπαστισμού στην ανατολική Λιβύη κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα. Εάν κάποιο από αυτά τα σενάρια παίξει, θα βρεθούμε ενώπιων ενός καινούργιου παιχνιδιού.

 

(Ο συγγραφέας του πιο πάνω άρθρο Ιtzhak Levanon eίναι πρώην Ισραηλινός πρέσβης στην Αίγυπτο).

Keywords
Τυχαία Θέματα