Τιμές - φωτιά σε τουριστικές περιοχές

Την υποχρέωση των καταναλωτών να λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία ελέγχου των τιμών, συζήτησαν η λειτουργός διασφάλισης ποιότητας του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Έλενα Αδάμου και ο λειτουργός - συντονιστής του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Γιώργος Στυλιανού.

Μιλώντας στην εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και κάτι», η κ. Αδάμου επισήμανε ότι ανάμεσα στις υποχρεώσεις του επιχειρηματία είναι να υποβάλει στον ΚΟΤ τον κατάλογο τιμών της επιχείρησής, προκειμένου να εγκριθεί. Η υποβολή του τιμοκαταλόγου, είπε, εξυπηρετεί δύο σκοπούς: να εξακριβωθεί ότι όντως η συγκεκριμένη επιχείρηση όντως

πουλάει αυτά που δικαιούται, αλλά και η τιμολόγηση των προϊόντων και υπηρεσιών να είναι ίδια για όλους.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει καμιά νομική δυνατότητα εκ μέρους του ΚΟΤ ή οποιουδήποτε άλλου οργανισμού, να παρέμβει στο θέμα των τιμών, καθώς αυτές καθορίζονται ελεύθερα από τους επιχειρηματίες και πρόσθεσε ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι ο τιμοκατάλογος θα πρέπει να είναι πάντα αναρτημένος στην είσοδο του καταστήματος.

Αναφορικά με το αν ο ΚΟΤ είναι ικανοποιημένος από τις τιμές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά, η κα Αδάμου είπε ότι σε μερικές περιπτώσεις οι τιμές είναι υπερβολικά υψηλές, ωστόσο υπάρχουν και οι επιχειρηματίες που έχουν αναπτυγμένη τουριστική συνείδηση και είναι προσεκτικοί στην τιμολόγηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Στυλιανού τόνισε τη σημασία του ελέγχου από μεριάς του ίδιου του καταναλωτή.

«Ο καταναλωτής πριν εισέλθει σε κάποιο εστιατόριο, υποχρεούται τόσο να ελέγξει τον τιμοκατάλογο, ενώ αν δεν υπάρχει αναρτημένος τιμοκατάλογος, υποχρεούται να το καταγγείλει στις αρμόδιες αρχές. Τέλος, θα πρέπει να ελέγξει την επιχείρηση, σχετικά με το αν το αντίτιμο που κατέβαλε ανταποκρινόταν στον αναρτημένο τιμοκατάλογο», είπε και πρόσθεσε ότι η ουσία του ελέγχου που κάνει ο ΚΟΤ στους τιμοκαταλόγους, είναι ότι πρέπει τελικά να συμφωνούν με την ταμειακή μηχανή.

Όπως διευκρίνισε, παλαιότερα υπήρχε η τάση να υπάρχουν δύο τιμοκατάλογοι, όχι μόνο για Κύπριους και ξένους, αλλά προκειμένου να χρησιμοποιείται άλλος τιμοκατάλογος κατά την παραγγελία και άλλος την ώρα που ο πελάτης θέλει να διαπιστώσει αν ο λογαριασμός ανταποκρίνεται στην παραγγελία του.

«Επειδή έχουν συμβεί πολλά τέτοια περιστατικά, θέλουμε οι καταναλωτές να είναι προσεκτικοί και παρατηρητικοί και να καταγγέλλουν οποιαδήποτε ατασθαλία», υπογράμμισε.

«Το κάθε προϊόν έχει ασφαλώς το κόστος που του δίνει ο πωλητής, αλλά οπωσδήποτε έχει σχέση και με την ποσότητα. Οι τιμές πρέπει να είναι ανάλογες», κατέληξε.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα