KPMG: Η Κύπρος ανάμεσα στους χαμένους απο Brexit

Η Κύπρος μαζί με την Ιρλανδία, τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο είναι οι χώρες που πιθανώς έχουν τα περισσότερα να χάσουν από μία επιδείνωση στην οικονομική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ μετά από το Brexit, επισημαίνει σε σημείωμά της η επικεφαλής οικονομολόγος του ελεγκτικού οίκου KPMG.

Η κα Γιαέλ Σελφίν επισημαίνει αρχικά ότι η Κύπρος

και οι υπόλοιπες προαναφερθείσες χώρες, όπως και η Ελλάδα, διατηρούν αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο ως προς τις αγοραπωλησίες προϊόντων με το Ηνωμένο Βασίλειο, εισάγουν δηλαδή περισσότερα από όσα εξάγουν.

Ωστόσο, για τη Βρετανία οι αγορές αυτές είναι «σχεδόν ασήμαντες» καθώς ο συνολικός όγκος των εξαγωγών από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αμελητέος σε σχέση με το μέγεθος της βρετανικής οικονομίας. Αντίθετα για την Κύπρο και τα υπόλοιπα μικρά κράτη η Βρετανία είναι σημαντική αγορά και εξαγωγικός προορισμός.

Η Κύπρος είναι εξάλλου μεταξύ των χωρών που έχουν από τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών με τη Βρετανία στον τομέα των υπηρεσιών σε σχέση με το ΑΕΠ τους, κάτι που επίσης καθιστά σημαντικό για την Κύπρο να εργαστεί για την όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από το Brexit.

Συγκεκριμένα, ο πίνακας που περιλαμβάνεται στο σημείωμα αναφέρει ότι η Κύπρος εξάγει στη Βρετανία υπηρεσίες αξίας 932 εκ. λιρών και εισάγει υπηρεσίες αξίας 616 εκ. λιρών. Η αναγωγή δείχνει ότι οι κυπριακές εξαγωγές υπηρεσιών στη Βρετανία αναλογούν στο 6,6% του κυπριακού ΑΕΠ, ενώ αντίθετα οι εισαγωγές είναι σχεδόν αμελητέες σε σχέση με το βρετανικό ΑΕΠ (στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2014 και υπολογισμοί της KPMG).

Σημειώνεται επίσης ότι οι Κύπριοι που εργάζονται στη Βρετανία υπολογίζονται στο 9,7% του πληθυσμού της Κύπρου. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχόμενα εμπόδια στη δυνατότητα Ευρωπαίων να εργάζονται στη Βρετανία μετά από το Brexit θα δημιουργούσε προβλήματα στην Κύπρο, όπως η μείωση ποσών που αποστέλλονται ή δαπανώνται από Κύπριους της Βρετανίας πίσω στο νησί.

Η ανάλυση της οικονομολόγου της KPMG καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κάθε ένα από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχει διαφορετικές προτεραιότητες στην προσέγγιση της μελλοντικής σχέσης με τη Βρετανία, είτε διμερούς σχέσης είτε στο πλαίσιο της ΕΕ.

«Αυτό σημαίνει ότι απομένει να φανεί κατά πόσο μία αμοιβαία συμφωνημένη θέση μεταξύ των 27 και της Βρετανίας μπορεί να επιτευχθεί εντός της διετίας των διαπραγματεύσεων του Brexit. Πάντως, οι περισσότερες χώρες έχουν σημαντικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, είτε μιλάμε για εξαγωγές δανέζικων λουκάνικων, είτε για αποστολή χρημάτων από Λετονούς μετανάστες, είτε για μια χώρα σπουδών για Φινλανδούς φοιτητές, είτε για τουριστική αγορά για διακοπές στην Ισπανία.

»Συνολικά, η ΕΕ έχει πολλά να χάσει από μια διάλυση των οικονομικών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο και αν μπορέσει να υπάρξει συνεργασία για μια λύση βασισμένη σε οικονομικά δεδομένα αντί στην εσωτερική πολιτική, πολλές από τις δυνητικά αρνητικές συνέπειες του Brexit μπορεί να αποτραπούν», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Σελφίν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα