Η μετεξέλιξη ενός κράτους βάσει διεθνούς δικαίου

Είναι ανεδαφικό να μιλά κανείς για δημιουργία νέου κράτους, αφού η ίδια η ΚΔ αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο, είναι μέλος της ΕΕ, των ΗΕ, του ΣτΕ και άλλων οργανισμών και ως εκ τουτου, κανένας δεν μπορεί να επιδιώξει ή να θεωρήσει ότι με τη λύση θα πρέπει να υπάρξει διάλυση της ΚΔ και δημιουργία νέου κράτους.

Μιλώντας στις "Τομές στα Γεγονότα" , ο νομικός Κύπρος Χρυσοστομίδης, επισήμανε ότι η μετεξέλιξη, θεσμικά, νομικά και πολιτικά δεν γίνεται

εκτός, αν αναγνωρίσουμε το ψευδοκράτος.

Κανένας, είπε, δεν μπορεί να θεωρεί ότι με τη λύση του κυπριακού μπορεί να υπάρξει διάλυση και δημιουργία νέου κράτους. Ούτε είναι δυνατόν, να υπάρξει συνομοσπονδιακή δομή γιατί δεν υπάρχουν δύο ίσης αξίας κρατικές οντότητες που να συμπίπτουν με συμφωνία συνομοσπονδίας.

"Το κράτος της Κύπρου, ειναι αδιαμφησβητητα εκει, ως κέλυφος για τις δύο κοινότητες. Εκείνο που θα γίνει οσον αφορά τη μετεξέλιξη, την εσωτερική δηλαδή αναδιάρθρωση της συνταγματικής δομής του κράτους είναι οι μεν ε/κ να εγκαταλείψουν το δικαίωμα αποκλειστικής εκπροσωπησης του κράτους όπως την είχαμε μεχρι σήμερα και οι τ/κ να εγκαταλείψουν εντυπωσεις και επιδιωξεις διαχωριστικής δομής.

Όλα αυτά, είπε, θα εγκαταλειφθούν για να υπάρξει η νεα συνταγματική δομή, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από όλους του πολίτες της ΚΔ, οι οποίοι θα αποφασίσουν για την τύχη τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα