Αυτά είναι τα κυριότερα μέτρα των εκπαιδευτικών οργανώσεων (vid)

"Καζάνι που βράζει" η παιδεία μερικά 24ώρα πριν κτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, αποφάσισαν νέα μέτρα αντίδρασης κατά των κυβερνητικών αλλαγών που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου.

Σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση στο ΣΙΓΜΑ, τα μέτρα

που αναμένεται ν' ανακοινωθούν αύριο και αφορούν τη Μέση και Τεχνική Εκπαίδευση, θα περιλαμβάνουν:

- Τη μη συμμετοχή των καθηγητών στα πρωινά δίωρα επιμορφωτικά σεμινάρια διαφόρων ειδικοτήτων που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας, από τη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου μέχρι την Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου. Οι καθηγητές θα παραμείνουν στις τάξεις.

- Τη μη συμμετοχή στην οργάνωση και λειτουργία ελεύθερων δραστηριοτήτων (εξωδιδακτικών), όπως για παράδειγμα εκείνες που αφορούν τους ομίλους και τις διάφορες επισκέψεις.

- Σύσταση τριμελών συντονιστικών επιτροπών αγώνα σε κάθε σχολείο για την καλύτερη επαφή και επικοινωνία με την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ.

- Καταχώρηση νομικών προσφυγών, εντός και εκτός Κύπρου, με στόχο την ανατροπή των μονομερών, όπως θεωρούν, αποφάσεων της κυβέρνησης.

- Οι καθηγητές να μην εγκρίνουν την κατανομή των μαθημάτων και τον κατάλογο των υπευθύνων των τμημάτων και να μην αναλάβουν καθήκοντα υπεύθυνου τμήματος.

- Οι καθηγητές να μην καταμετρήσουν και να μην μεταφέρουν τα βιβλία.

- Να μην διαβαστεί το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας στα σχολεία κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα (3/9), λήφθηκαν το πρωί σε πολύωρη σύσκεψη στα γραφεία της ΟΕΛΜΕΚ.

«Είναι μέτρα που αφορούν κατά κύριο λόγο το εξωδιδακτικό κομμάτι. Τη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, οι καθηγητές θα είναι κανονικά στα σχολεία» δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διευθυντών, Γιώργος Ιωσηφίδης ανέφερε: "Εφ' όσον υπάρχουν μέτρα, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των εκπαιδευτικών και του Υπουργείου, κάποια δυσκολία στην λειτουργία των σχολείων είναι αναπόφευκτο να υπάρξει."

Ανάλογα μέτρα εξωδιδακτικού χρόνου αναμένεται να αποφασίσει αύριο (2/9) και η ΠΟΕΔ, για την δημοτική εκπαίδευση. Την Τετάρτη, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αναμένεται ν΄αποφασίσουν τη λήψη και απεργιακών μέτρων.

"Στις 5 Σεπτεμβρίου θα στηθούν κάλπες σε όλα τα σχολεία, με βάση τον νόμο περί απεργιών", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ.

Σε μίαν άλλη εξέλιξη, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ δηλώνει πως θα καταγγείλει τον Υπουργό Παιδείας στην Αστυνομία.

Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ, δια γραπτής δήλωσης του εκπροσώπου του, Στέφανου Στεφάνου, κατηγορεί την κυβέρνηση και τον Δημοκρατικό Συναγερμό ότι συντηρούν την κρίση στην παιδεία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου τόνισε: «Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και τα κόμματα της αντιπολίτευσης προτείνουν το "πάγωμα" των μονομερών αποφάσεων της κυβέρνησης, έτσι ώστε να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος. Η κυβέρνηση όμως αρνείται να αποδεχθεί αυτή τη λογική πρόταση».

«Η κρίση στην παιδεία δεν βολεύει κανέναν», απαντά ο Δημοκρατικός Συναγερμός, διά γραπτής δήλωσης του εκπροσώπου τύπου, Δημήτρη Δημητρίου.

«Χρειάζεται να επικρατήσει η λογική, να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία και να μην θυματοποιηθούν οι 120 χιλιάδες μαθητές. Αναμένουμε από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να αποδεχτούν την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας και να προσέλθουν σ΄ ένα παραγωγικό διάλογο», καταλήγει ο Δημήτρης Δημητρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα