«LIFE-Foodprint» - «Μπορούμε»

Η ομάδα του προγράμματος LIFE Foodprint, με τον εταίρο την διεύθυνση της «K.Parpounas Sustainability Consultants Ltd», πραγματοποίησε συνάντηση με την μη κερδοσκοπική οργάνωση «Μπορούμε» στην Αθήνα, στην περιοχή Ζωγράφου, την 1η Μαρτίου 2023.

Η οργάνωση «Μπορούμε» (boroume.gr) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διάσωση &Δωρεά Τροφίμων», εξοικονομούνται τρόφιμα από όλους τους πιθανούς δωρητές και προσφέρονται, μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων, σε άτομα που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια. Μέσω αυτών των δράσεων καταφέρνουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της σπατάλης τροφίμων και ταυτόχρονα να στηρίζουν τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Παρουσίαση του «Life-foodprint» και του «Μπορούμε»

Η συνάντηση, που διήρκησε περίπου 3 ώρες, περιλάμβανε συζήτηση και παρουσίαση των δράσεων και των αποτελεσμάτων του «Μπορούμε» και του έργου LIFE Foodprint.

Η ομάδα του «Μπορούμε» περιέγραψε πώς πραγματοποιούνται οι δράσεις αλλά και πώς αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα όπως αυτό της ασφάλειας των τροφίμων και πώς δημιουργούν μια καλή και εποικοδομητική σχέση με τους διάφορους δωρητές τροφίμων, όπως εμπόρους και παραγωγούς τροφίμων στο αγροτικές αγορές.

Οι δράσεις του «Μπορούμε» είναι ποικίλες και περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία, προγράμματα διάσωσης τροφίμων από αγροτικές αγορές, υπεραγορές, πλεονάζουσα αγροτική παραγωγή και άλλα. Εκτός από τις δραστηριότητες συλλογής τροφίμων, η «Μπορούμε» έχει δημιουργήσει ένα εποικοδομητικό δίκτυο ενδιαφερομένων στον κλάδο των τροφίμων στην Ελλάδα, μέσω του οποίου συζητούνται διαβουλεύσεις και ενημέρωση για νομοθετικά και άλλα θέματα που σχετίζονται με τον κλάδο και τη σπατάλη τροφίμων. Η «Μπορούμε» είναι επίσης μέλος της Πλατφόρμας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις απώλειες και τα Απόβλητα Τροφίμων όπου εκφράζουν απόψεις για ζητήματα σπατάλης τροφίμων.

120 κιλά φρούτων και λαχανικών

Μετά τη συνάντηση, η ομάδα του LIFE Foodprint συνοδευόμενη από μέλος του «Μπορούμε» παρακολούθησε τη δράση «Καμία μερίδα φαγητού να μην σπαταλάται» στην υπαίθρια αγορά των αγροτών στην οδό Πάτμου, στην περιοχή της πλατείας Κολιάτσου. Εκεί συναντήθηκαν με την ομάδα της ΜΚΟ «Ιατρική Παρέμβαση», οργάνωση που παραλαμβάνει τα δωρεάν τρόφιμα που προσφέρονται. Οι 3 ομάδες που φορούσαν το γιλέκο με την ένδειξη «No part of food was waste», που αναγνωρίζεται από τους πωλητές της αγροτικής αγοράς και παρέλαβαν τις δωρεές περιττές ποσότητες φρούτων και λαχανικών κατά το κλείσιμο της αγοράς. Συνολικά, συγκεντρώθηκαν 102 κιλά φρούτα και λαχανικά, που αντιστοιχούν σε περίπου 408 μερίδες φαγητού.

Keywords
Τυχαία Θέματα
LIFE#45Foodprint #45 Μπορούμε,LIFE#45Foodprint #45 boroume