LIFE-foodprint: Οι δράσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος

Το Τμήμα Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας, είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο που υλοποιεί το συγκρότημα ΔΙΑΣ, «LIFE-Foodprint» και στοχεύει στην μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Στα πλαίσια της δικής τους προσφοράς προχωρεί σε διάφορες δράσεις και ενέργειες στις οποίες αναφέρθηκε την περασμένη Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 και στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», με τον Χρήστο Μιχάλαρο, η Λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος

Ναταλία Γεωργίου.

Όπως είπε η κυρία Γεωργίου, η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, με οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο, 1,3 δις τόνοι τροφίμων ετησίως καταλήγουν στα σκουπίδια, παρότι θα μπορούσαν να καταναλωθούν. Την ίδια στιγμή, εξήγησε πως 868 εκ. άνθρωποι υποφέρουν από ασιτία. «Η ποσότητα τροφίμων που καταλήγει στα σκουπίδια, θα μπορούσε να καλύψει τέσσερις φορές τις ανάγκες των ανθρώπων που υποσιτίζονται» πρόσθεσε

Στην Ευρώπη…

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 88 εκ. τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο. Η ετήσια σπατάλη τροφίμων ανέρχεται σχεδόν σε 179 κιλά ανά κάτοικο. Η σπατάλη αυτή μετατρέπεται και σε οικονομικό κόστος, της τάξης των €143 δις στην ευρωπαϊκή οικονομία κάθε χρόνο και παράλληλα

ευθύνεται για το 15% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα» ανέφερε η κυρία Γεωργίου.

Στην Κύπρο

Την ίδια ώρα στην Κύπρο τα αντίστοιχα στατιστικά δεδομένα της ετήσιας σπατάλης τροφίμων ανέρχονται στα 404 κιλά ανά κάτοικο.

Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν μέσα από τη μελέτη με τίτλο

«Παροχή Υπηρεσιών για Μέτρηση, Καταγραφή και Ετοιμασία

Έκθεσης για τα Επίπεδα Αποβλήτων Τροφίμων σε Διάφορα Στάδια της Αλυσίδας Εφοδιασμού Τροφίμων», που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Frederick για λογαριασμό του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2021.

Το σημαντικό ευρωπαϊκό έργο:

Ερωτηθείσα για τις δράσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος προς την μείωση της σπατάλης τροφίμων μέσω και του σχετικού έργου, η Λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος, εξήγησε πως το έργο Life FoodPrint συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, αφού απευθύνεται κυρίως σε (α) επιχειρήσεις που ενεργοποιούνται στους τομείς των τροφίμων (εστιατόρια, Catering, υπεραγορές κλπ.) και τουρισμού (ξενοδοχεία κλπ.) και, (β) καταναλωτές και νοικοκυριά της Κύπρου.

«Ο βασικός στόχος του είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων με την ταυτόχρονη προώθηση πρακτικών λύσεων για νοικοκυριά και χρήσιμων συμβουλών για επαγγελματίες των κλάδων εστίασης και φιλοξενίας, για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Ταυτόχρονα, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η ευαισθητοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου των κλάδων της εστίασης και της φιλοξενίας σχετικά με τη μείωση των οργανικών αποβλήτων που σχετίζονται με τα τρόφιμα μέσω της κοινωνικής προσφοράς» σήμειωσε η κυρία Γεωργίου.

Συνοπτικά οι δράσεις του LIFE-foodprint

Στις δράσεις του έργου όπως είπε η Ναταλία Γεωργίου, περιλαμβάνονται:

- η έρευνα για την υφιστάμενη κατάσταση σε διάφορα στάδια

- εκστρατείες επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μέσων

- διαδικτυακά σεμινάρια σε παιδιά δημοτικής εκπαίδευσης, φοιτητές, επιχειρήσεις

- διαβουλεύσεις με επιχειρήσεις, επαγγελματίες και οργανωμένα σύνολα

- ανάπτυξη δικτύου συνεργασίας για προσφορά τροφίμων μέσω ειδικής πλατφόρμας

Δείτε το απόσπασμα: 

Keywords
Τυχαία Θέματα
LIFE#45foodprint, Τμήματος Περιβάλλοντος,LIFE#45foodprint, tmimatos perivallontos