Le Monde: Το μεγάλο πρόβλημα των γυναικοκτονιών στην Τουρκία

Ένα επαναλαμβανόμενο θύμα ενδοοικογενειακής βίας, η Yemen Akoda, 38, είχε κινήσει διαδικασίες διαζυγίου όταν πυροβολήθηκε από τον σύζυγό της, Esref Akoda, στις 24 Ιουνίου 2021, έξω από το σπίτι της στο Aksaray της Κεντρικής Ανατολίας. Εκείνο το πρωί, η Τουρκάλα μητέρα πήγαινε στη δουλειά όταν ο σύζυγός της εισέβαλε με ένα όπλο και την σκότωσε.

Λίγους μήνες πριν από το θάνατό της, η Akoda είχε ζητήσει προστασία από τις αρχές. Τελικά κατάφερε να περάσει την πόρτα

του αστυνομικού τμήματος που βρίσκεται κοντά στο σπίτι της. Η έφεσή της ακούστηκε. Μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2021, τα δικαστήρια εξέδωσαν τέσσερα περιοριστικά εντάλματα κατά του κακοποιού συζύγου, στον οποίο απαγορευόταν να έρθει σε επαφή μαζί της, να βρίσκεται στα μέρη που σύχναζε, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού που είχε αναγκαστεί να φύγει και του εργοστασίου τσαγιού όπου εργάστηκε.

Ωστόσο, συνέχισε να παραβιάζει επανειλημμένα τα ασφαλιστικά μέτρα, πλησιάζοντας και απειλώντας τη γυναίκα του σε πολλές περιπτώσεις. Η μητέρα της οικογένειας απευθύνθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος επέλεξε να μην εφαρμόσει τις πειθαρχικές κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος, όπως σύντομη κράτηση, «λόγω έλλειψης στοιχείων».

«Η μητέρα μου είχε ζητήσει προστασία από τον εισαγγελέα. Μας εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε να την προστατεύσει αν δεν τραυματιστεί. Τώρα που έχει τραυματιστεί θανάσιμα, προχωρήστε και προστατέψτε την...» έγραψε η μεγαλύτερη κόρη του ζευγαριού σε ένα tweet που διαγράφηκε ώρες αργότερα.

Η κυβέρνηση «αποτυγχάνει στο καθήκον της να προστατεύσει τα θύματα»

Την τραγική μοίρα της Yemen  Akoda μοιράζονται εκατοντάδες Τουρκάλες – 307 το 2021 και 140 τους πρώτους πέντε μήνες του 2022 – οι οποίες έχουν δολοφονηθεί από τους συζύγους, τους συντρόφους, τους εραστές ή στενούς συγγενείς, όπως πατέρες και αδέρφια, σε περιπτώσεις όπου η το κράτος απέτυχε να τις προστατεύσει.

Ωστόσο, υπάρχει ένα αρκετά εξελιγμένο νομικό οπλοστάσιο στην τουρκική νομοθεσία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Ο τουρκικός νόμος αριθ. 6.284, που εγκρίθηκε το 2012, βασίζεται στις διατάξεις της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, πιο γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Παρά την αποχώρηση της Τουρκίας από τη σύμβαση, που αποφάσισε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την 1η Ιουλίου 2021, αυτός ο εσωτερικός νόμος παραμένει σε ισχύ.

Ψηφίστηκε το 2012, ο τουρκικός νόμος αριθ. 6.284 βασίζεται στις διατάξεις της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, πιο γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Παρά την αποχώρηση της Τουρκίας από τη σύμβαση, που αποφασίστηκε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την 1η Ιουλίου 2021, αυτός ο εσωτερικός νόμος παραμένει σε ισχύ.

Παρά το μέτρο αυτό, η τουρκική κυβέρνηση "αποτυγχάνει στο καθήκον της να προστατεύσει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας", επισημαίνει η ΜΚΟ Human Rights Watch (HRW) σε μια πολύ ενδελεχή έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 26 Μαΐου .

Femicides: "My mother had asked the prosecutor for protection. He explained that he could not protect her unless she was injured. Now that she has been mortally wounded, go ahead and protect her..." In #Turkey, government fails 'to protect victims' https://t.co/N2NIcEmras

Le Monde in English (@LeMonde_EN) June 14, 2022

Πηγή: Le Monde.Fr 

Keywords
Τυχαία Θέματα