Les Echos: Στη μόδα οι οικονομικές κυρώσεις σε Ρωσία, Ιράν,Τουρκία

Οι κυρώσεις είναι το hit του καλοκαιριού, γράφει η γαλλική Les Echos. Οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον εναντίον της Μόσχας, που ανακοινώθηκαν χθες, ακολουθούν εκείνες εναντίον της Τεχεράνης, την Τρίτη, του Ριάντ κατά της Οτάβα, τη Δευτέρα, και της Ουάσιγκτον, και πάλι, εναντίον της Άγκυρας, πριν από οκτώ μέρες, χωρίς να ξεχνάμε και τα αντίμετρα της Άγκυρας. Ένα πραγματικό δίχτυ οικονομικών κυρώσεων και αντιμέτρων -κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, εμπορικό ή οικονομικό εμπάργκο- περισφίγγει τον πλανήτη αυτή τη στιγμή.

Οι

κυρώσεις είναι πλέον κοινό όπλο στο οπλοστάσιο των κρατών, παράλληλα με τη διπλωματική ή στρατιωτική δράση τους. Πολλές χώρες που έχουν εδαφικές διαμάχες επιβάλλουν κυρώσεις η μια στην άλλη ή, χωρίς να μιλούν ακριβώς για κυρώσεις, επιδίδονται σε εμπορικές παρενοχλήσεις, όπως η Ινδία και το Πακιστάν ή η Αλγερία και το Μαρόκο. Ωστόσο, οι περισσότερες κυρώσεις διεθνώς επιβάλλονται από ΗΠΑ και Ε.Ε.

Όμως, παρόλο που ο αριθμός των κυρώσεων σε ισχύ είναι θεαματικός, παραδόξως το αποτέλεσμά τους όχι. Πρώτον, επειδή οι κυρώσεις «δαγκώνουν» μόνο όταν συγκεντρώνουν ευρεία διεθνή συναίνεση, κι αυτό επειδή οι φορείς εκμετάλλευσης υποκαθίστανται εύκολα. Π.χ. τα περιουσιακά στοιχεία του Καναδά που πωλούνται από το Ριάντ, θα αποκτηθούν από άλλους. Και, δεύτερον, επειδή οι κυρώσεις σχεδόν ποτέ δεν απαγορεύουν κάθε συναλλαγή με μια χώρα, αλλά στοχεύουν σε ορισμένους τομείς, συνήθως σε εξοπλισμούς, αν όχι σε κάποιες εταιρείες μόνο. Για παράδειγμα, η Ε.Ε. εξακολουθεί να επιβάλλει κυρώσεις στις βαλκανικές χώρες, αλλά στην πραγματικότητα μόνο σε κάποιους φυγόδικους. Τα εμπάργκο εξαιρούν γενικά προϊόντα διατροφής και φάρμακα, με σπάνιες εξαιρέσεις, όπως στην περίπτωση ΗΠΑ κατά Κούβας μεταξύ 1962 και 2000. Μόνον ένα πρόγραμμα στοχεύει να γονατίσει ένα καθεστώς: Αυτό των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.

Αναταραχή από τη "βουτιά" της τουρκικής λίρας

Η "βουτιά" της τουρκικής λίρας προκάλεσε σήμερα αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές και τις αναδυόμενες αγορές, ενώ οι εντεινόμενοι φόβοι για ευρύτερες επιπτώσεις έστρεψαν τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια.

Η λίρα υποχώρησε νωρίτερα έως και 14,6% --η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από τις αρχές του 2001-- λόγω της επιδείνωσης της διαμάχης με τις ΗΠΑ, των ανησυχιών για την οικονομία της χώρας και της απουσίας δράσης από τους φορείς χάραξης πολιτικής. Το νόμισμα έχει υποχωρήσει πάνω από 35% από τις αρχές του έτους, ενώ στις 11:42 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 5,97 λίρες ανά δολάριο, σημειώνοντας πτώση 7%.

Αυτό εντείνει τους φόβους ότι θα υπάρξει αντίκτυπος σε άλλες οικονομίες και αγορές – οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη σημείωσαν πτώση, ενώ το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2017, καθώς η εφημερίδα Financial Times ανέφερε, επικαλούμενη πηγές, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.

Οι μετοχές της γαλλικής BNP Paribas, της ιταλικής UniCredit και της ισπανικής BBVA, των τραπεζών που θεωρούνται ότι έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία, σημείωσαν βουτιά έως και 4%. Αυτό οδήγησε τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σε πτώση 1,3%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,7%.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All-Country World, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,6%. Πτωτικό αναμένεται να είναι και το άνοιγμα στη Wall Street.

Καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλό τριών εβδομάδων, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών τίτλων έπεσαν στο 2,8913%.

Keywords
Τυχαία Θέματα