Lidl Κύπρου και Βιώσιμη Γαστρονομία: Επαναπροσδιορίζοντας το Μέλλον

Μια καινοτόμο πρωτοβουλία αποτελεί για τα κυπριακά δεδομένα ο Διαγωνισμός Βιώσιμης Γαστρονομίας της Lidl Κύπρου που στοχεύει στην ανάδειξη και στη σημασία της βιωσιμότητας στον τομέα της μαγειρικής και της διατροφής.

Σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή και η υπερκατανάλωση φυσικών πόρων απειλούν την πλανήτη μας, η βιώσιμη γαστρονομία προσφέρει λύσεις που προάγουν την περιβαλλοντική υπευθυνότητα και την υγιεινή διατροφή.

Η βιώσιμη γαστρονομία αφορά τη δημιουργία και την κατανάλωση τροφίμων με τρόπους που

προστατεύουν το περιβάλλον, προάγουν την τοπική οικονομία και βελτιώνουν την υγεία των καταναλωτών. Οι αρχές της περιλαμβάνουν τη χρήση τοπικών και εποχιακών προϊόντων, τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, την προώθηση βιολογικών και ηθικά παραγόμενων τροφίμων και τη διατήρηση των παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής.

Οι κύριοι στόχοι του Διαγωνισμού Βιώσιμης Γαστρονομίας περιλαμβάνουν κυρίως την ευαισθητοποίηση και την καινοτομία. Από τη μία να ενημερώνεται το κοινό και οι επαγγελματίες του κλάδου για τη σημασία της βιώσιμης γαστρονομίας και από την άλλη να προωθούνται νέες και καινοτόμες ιδέες μαγειρικής που συνδυάζουν γεύση και βιωσιμότητα.  Επιπλέον, προσφέρονται εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε νέους σεφ και φοιτητές μαγειρικής για να μάθουν τις αρχές της βιώσιμης γαστρονομίας.

Ουσιαστικά, ο Διαγωνισμός Βιώσιμης Γαστρονομίας της Lidl Κύπρου αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για μια αλλαγή στον τρόπο που βλέπουμε και παράγουμε το φαγητό. Προάγοντας τη βιώσιμη γαστρονομία, δεν προστατεύουμε μόνο το περιβάλλον, αλλά και την υγεία μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Είναι ένα κάλεσμα για όλους – σεφ, καταναλωτές και παραγωγούς – να συνεργαστούν για ένα καλύτερο, πιο υγιεινό και βιώσιμο μέλλον.

Στις 18 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Lidl Food Academy η τελετή απονομής των βραβείων του 4ου Διαγωνισμού Βιώσιμης Γαστρονομίας . Η φετινή εκδήλωση ανέδειξε για ακόμα μία φορά το αρμονικό μείγμα της γαστρονομικής καινοτομίας και της περιβαλλοντικής διαχείρισης, υπογραμμίζοντας, έτσι, τα ταλέντα και τις δεσμεύσεις των νέων επαγγελματιών της γαστρονομίας σε όλη την Κύπρο.

Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν αξιόλογα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το American College, το City Unity College, το KES College και τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ). Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να επινοήσουν δημιουργικά μενού που κρίθηκαν, όχι μόνο με βάση τη γεύση, αλλά και με την τήρηση των αρχών της αειφορίας, όπως η χρήση τοπικών και εποχιακών υλικών και η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης νερού και ενέργειας.

Νικητής του φετινού διαγωνισμού αναδείχθηκε το American College με την ομάδα να απαρτίζεται από τους Μαρία Δημητρίου, Μιχάλης Μιχαήλ και Yara Al Ayyas.
Όπως είχε αναφέρει και ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Κύπρου κ. Γεώργιος Δημητρουλάκης «μέσα από αυτόν τον διαγωνισμό, θέλουμε να αναδείξουμε και να επιβραβεύσουμε τους μελλοντικούς επαγγελματίες στο χώρο της μαγειρικής που μοιράζονται το ίδιο όραμα».

Συμπλήρωσε ότι «η βιώσιμη γαστρονομία δεν αφορά μόνο την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούμε, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτά παράγονται και καταναλώνονται. Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τη χρήση τοπικών και βιολογικών προϊόντων, να μειώσουμε τα απορρίμματα τροφίμων και να προωθήσουμε τις πρακτικές που προστατεύουν το περιβάλλον».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Lidl Κύπρου, Βιώσιμη Γαστρονομία, Επαναπροσδιορίζοντας, Μέλλον,Lidl kyprou, viosimi gastronomia, epanaprosdiorizontas, mellon