Liu Jiey: Θα χρησιμοποιήσουμε το ΣΑ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Λόγω της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον μήνα Ιούλιο 2017 από την Κίνα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας Πρέσβης Liu Jiey παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα εργασίας.

Όπως ανέφερε, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και το θέμα της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, UNFICYP.

«Οι συνομιλίες συνεχίζονται και το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εξετάσει την εντολή της

UNFICYP. Ελπίζουμε ότι θα δούμε κάποια θετική πρόοδο προς αυτήν την κατεύθυνση και ότι θα χρησιμοποιήσουμε τις διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ως ώθηση για πιο παραγωγικά αποτελέσματα στον διάλογο», είπε ο Πρέσβης Jiey.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει κάποιο σχέδιο για να στηρίξει τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται στην Ελβετία για το Κυπριακό, ο κ. Jiey είπε ότι ο ίδιος, καθώς και όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα ήθελαν να δουν θετικά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, παρόλο που αντιλαμβάνονται ότι τα ζητήματα είναι περίπλοκα και ότι απαιτούνται επίμονες προσπάθειες και πολλή δουλειά από τα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη.

Αλλά σε περίπτωση που θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, τόνισε, «είμαι σίγουρος ότι όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα δουν πώς θα λειτουργήσει [το ΣΑ] για να σταθεροποιήσει τα θετικά αποτελέσματα και την πρόοδο και κατά την άποψη του να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες, ώστε τα διάφορα μέρη να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο και να επιτύχουν μια μόνιμη και κατάλληλη λύση στο πρόβλημα». Το πρόγραμμα των εργασιών του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι αρκετά ευέλικτο, κατέληξε ο κ. Jiey, ώστε να συμπεριλάβει τις τελευταίες εξελίξεις στην ημερήσια διάταξη του.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Ιούλιο, η έκθεση του Γενικού-Γραμματέα για την UNFICYP θα επιδοθεί στο Συμβούλιο μέχρι τις 10 Ιουλίου.

Στις 13 Ιουλίου προτίθεται να γίνει ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τις χώρες που συνεισφέρουν στρατεύματα στην UNFICYP, ενώ στις 19 Ιουλίου ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα κ. Espen Barth Eide θα ενημερώσει κεκλεισμένων των θυρών, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP για ακόμη έξι μήνες είναι προγραμματισμένη για τις 24 Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα