Mask Break: Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα σχολεία

Τη συζήτηση για το πότε μπορεί κάποιος να αφαιρέσει τη μάσκα άνοιξε η υποχρεωτική χρήση της και σε εξωτερικούς χώρους. Η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική και κατά τη διάρκεια του διαλλείματος.


Με αφορμή τη διευκρίνιση που ζήτησε η υπουργός Παιδείας της Ελλάδας, κ. Νίκη Κεραμέως, από την επιτροπή των ειδικών για τα διαλείμματα μάσκας (Mask Break) στα σχολεία,

ώστε τα παιδιά να μπορούν να τη βγάζουν σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις, το SigmaLive επικοινώνησε με τηΛέκτορα Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας,  Δρ. Ζωή - Δωροθέα Πανά, σε περίπτωση που υπάρχει σχετική συζήτηση.

Διαβάστε επίσης: Αντιδράσεις για τις μάσκες:«Αντιγράφουμε μέτρα,δίνουμε δικαίωμα στους αρνητές»

Η δρ Πανά μεταφέροντας την προσωπική της άποψη ανέφερε πως στην Ελλάδα η απόφαση για χρήση μάσκας στα σχολεία πάρθηκε με μεγαλύτερη σοβαρότητα σε σύγκριση με την Κύπρο αφού αφορά και μαθητές μικρότερης ηλικίας.

Μια πιθανή πρόταση, θα μπορούσε να ανοίξει τη συζήτηση αφού σύμφωνα με τη δρ Πανά η μάσκα προκαλεί δυσφορία σε όλους.

«Το Mask Break θα μπορούσε να ισχύσει για παράδειγμα σε περιοχές που έχουν καλύτερη επιδημιολογική εικόνα. Είναι δύσκολο να ισχύσει κάτι τέτοιο σε περιοχές που βρίσκονται σε «κόκκινο» και «πορτοκαλί» κίνδυνο. Η συζήτηση για αυτό το θέμα πρέπει να γίνει συλλογικά με σκοπό να δούμε το όφελος αλλά φυσικά και τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει», εξήγησε η δρ Πανά.

Πρόσθεσε πως ο ρόλος της μάσκας έχει μπερδέψει και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για πιθανές αλλαγές στα μέτρα που αφορούν την υποχρεωτική χρήση της.

«Στα σχολεία θα πρέπει για παράδειγμα να δούμε το μέγεθος του κάθε σχολείου και τον αριθμό των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία. Θα πρέπει επίσης να αποφασιστεί εάν θα είναι ένα οριζόντιο μέτρο ή αν θα παρθεί μόνο εκεί που υπάρχει καλή επιδημιολογική εικόνα», σημείωσε.

Ερωτηθείσα σχετικά με την πιθανότητα να κλείσουν οι σχολικές μονάδες μετά και τον μεγάλο εντοπισμό κρουσμάτων σε μαθητές η δρ Πανά, επανέλαβε την θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ότι θα πρέπει τα σχολεία να μείνουν ανοικτά.

«Αυτό που μπορεί να γίνεται είναι αυτό που ισχύει. Δηλαδή σε περίπτωση κρούσματος να κλείνουν τμήματα,  ή σχολεία και οι μαθητές να προχωρούν σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τα παιδιά πρέπει να πετύχουν ένα ασφαλές περιβάλλον μακροχρόνια και αυτό μπορεί να γίνει με την σωστή τήρηση των μέτρων. Εάν κλείσουν τα σχολεία οι μαθητές δεν θα μπορούν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, αυτό διαφάνηκε και το προηγούμενο διάστημα και είναι πιο επικίνδυνο όσο αφορά τη διασπορά του ιού στην χώρα», ανέφερε τέλος η δρ Πανά.

Διαβάστε επίσης: Ισχυρή ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους από το εμβόλιο της Οξφόρδης

Keywords
Τυχαία Θέματα