Mάζης:«Δεν πας σε συνομιλίες με Τουρκία υπό καθεστώς casus belli» (ΒΙΝΤΕΟ)

Άκαιρη χαρακτήρισε την όλη διαδικασία της Πενταμερούς Διάσκεψης και των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας ο καθηγητής γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης. «Υπό το κράτος απειλής πολέμου (casus belli) δεν πηγαίνεις σε συνομιλίες.  Οι λεγόμενες διερευνητικές επαφές, που είναι επί της ουσίας διαβουλεύσεις, δεν θα έπρεπε να ξεκινήσουν εάν η Τουρκία  δεν αναθεωρούσε την συμπεριφορά της και στην περίπτωση της Κύπρου και στην περίπτωση του Αιγαίο

και στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Δένδια με Τσαβούσογλου στις 14 Απριλίου στην Τουρκία

«Οποιαδήποτε κίνηση δίνει συγχωροχάρτι στην Τουρκία  και την ξεπλένει στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ και την μετατρέπει σε πυρηνικό κράτος την 25η Μαρτίου, ημέρα της Συνόδου Κορυφής, είναι λανθασμένη πολιτική αντίληψη», τόνισε. 

Ο κ. Μάζης μίλησε για σημαντικά και κοσμοϊστορικά γεγονότα που συμβαίνουν γύρο από την Τουρκία , όπως στην Ουκρανία το Ιράκ την Συρία, και τόνισε πως  επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και την Αμμόχωστο.

«Ενώ Αμμόχωστος βρίσκεται στα χέρια Τούρκων παρακρατικών και εργολάβων, έχοντας ο ΟΗΕ ξεχάσει τα σχετικά τψηφίσματά του και ικανοποιώντας το τουρκικό αίτημα να βγει η Κύπρος από την εξίσωση των ελληνο-τουρκικών, πηγαίνουμε ολοταχώς προς την αποκάθαρση  και αποενεχοποίηση της Τουρκίας», επεσήμανε. 

Επιπλέον, τόνισε πως η Τουρκία παίζει ένα πολύ έξυπνο παιχνίδι στην αντζέντα των αιτημάτων της προς την Ελλάδα. «Έχει σαλαμοποιήσει τα ζητήματα σε τρία τραπέζια . Στο ένα τραπέζι των διαβουλεύσεων εξετάζει το μονοθεματικό που λέει ο κ. Δένδιας, δηλαδή υφαλοκρηπίδα ΑΟΖ. Στο δεύτερο των πολιτικών συζητήσεων εξετάζει την ατζέντα Καλίν. Στο τρίτο τραπέζι των στρατιωτικών συνομιλιών συζητάει την αδρανοποίηση μεγάλων και σημαντικών θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Αναοτλική Μεσόγειο» .

Τέλος ο κ. Μάζης είπε πως υπάρχει η στρατιωτική ισχύς να αποτραπούν οι Τουρκικοί σχεδιασμοί ενώ στηλίτευσε την αδρανοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας Κύπρου μετά την διακυβέρνηση Σημίτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα