Mε τεχνητή νοημοσύνη ο Στρατός ΗΠΑ προβλέπει γεγονότα μέρες πριν συμβούν (VID)

Τα πειράματα του αμερικανικού στρατού με την τεχνητή νοημοσύνη γίνονται ολοένα και πιο φιλόδοξα. Σύμφωνα με αναφορά του Πενταγώνου, η US Northern Command ολοκλήρωσε μία σειρά δοκιμών για το Global Information Dominance Experiments (GIDE), το οποίο είναι ένας συνδυασμός τεχνητής νοημοσύνης, cloud computing και αισθητήρων, που δίνουν στο Πεντάγωνο τη δυνατότητα να προβλέπει γεγονότα “μέρες πριν συμβούν”, όπως σημειώνει ο Στρατηγός Glen VanHerck.

Και

ενώ κάτι τέτοιο ακούγεται σαν σενάριο βγαλμένο από το Minority Report όπου άνθρωποι συλλαμβάνονταν πριν τελέσουν τα εγκλήματα που υποτίθεται ότι θα έκαναν, τα στελέχη του Πενταγώνου κάνουν λόγο απλά για μία υπερεξειδικευμένη συγκέντρωση πληροφοριών και όχι ως ένα τρόπο να δούμε το μέλλον. Μπορεί όμως να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές σε στρατιωτικές και όχι μόνο επιχειρήσεις.

Tο σύστημα εκμάθησης μηχανής παρατηρεί αλλαγές σε δεδομένα πραγματικού χρόνου που μπορεί να σημάνουν συναγερμό. Αν δορυφορικές εικόνες δείξουν πως ένα εχθρικό υποβρύχιο ετοιμάζεται να φύγει από το ναύσταθμο, η τεχνητή νοημοσύνη σημειώνει αυτή τη γνώση. Οι στρατιωτικοί αναλυτές μπορεί να χρειαστούν ώρες ή και μέρες για να αναλύσουν αυτήν την πληροφορία, το GIDE όμως θα τη συνδυάσει άμεσα με άλλες πληροφορίες στέλνοντας ένα σήμα συναγερμού σε δευτερόλεπτα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι θέσεις στάθμευσης των αυτοκινήτων σε ένα πάρκινγκ μίας στρατιωτικής βάσης ή σε έναν ερευνητικό σταθμό, όπου η AI εντοπίζει, αναλύει και ειδοποιεί για τη δραστηριότητα σε ελάχιστο χρόνο, συνδυάζοντάς την με άλλα μαζικά data sets.

«Τα δεδομένα υπάρχουν. Εμείς κάνουμε τα δεδομένα διαθέσιμα και τα μοιραζόμαστε στο cloud όπου η εκμάθηση μηχανής και η τεχνητή νοημοσύνη τα μελετούν. Και τα επεξεργάζονται πολύ γρήγορα και τα προσφέρουν σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, κάτι που αποκαλώ υπεροχή στη λήψη αποφάσεων. Έτσι μας δίνονται ολόκληρες ημέρες έγκαιρης προειδοποίησης και η δυνατότητα να αντιδράσουμε. Ενώ στο παρελθόν, μπορεί να μην είχαμε καν κάποιον αναλυτή να δει την εικόνα του δορυφόρου GEOINT, τώρα το κάνουμε σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε ο Αμερικανός Στρατηγός.

Η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε χρήση σχετικά σύντομα, μάλλον μέχρι την άνοιξη του 2022, ενώ έχει ολοκληρώσει ήδη τρεις δοκιμές και ετοιμάζεται για τέταρτη. Τα πλεονεκτήματα είναι σαφή. Αντί να αντιδράει σε γεγονότα ή να βασίζεται σε παλιές πληροφορίες, το Πεντάγωνο θα παίρνει προληπτικά μέτρα, όπως την ενίσχυση της άμυνας ή την ανάπτυξη στρατευμάτων. Εξίσου ορατοί όμως είναι και οι κίνδυνοι σε πιθανή λάθος ερμηνεία κινήσεων. Ο VanHerck σπεύδει να τονίσει πως οι άνθρωποι θα είναι αυτοί που θα παίρνουν όλες τις αποφάσεις, βάσει των δεδομένων που θα τους προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ πιστεύει πως το πρόγραμμα θα αποκλιμακώνει καταστάσεις και όχι το αντίθετο.

«Η ικανότητα να βλέπεις μέρες μπροστά δημιουργεί χρόνο αποφάσεων. Χρόνο αποφάσεων για μένα ως επιχειρησιακός διοικητής, για να αναπτύξω δυνάμεις ώστε να δημιουργήσω επιλογές αποτροπής ώστε να τις παρέχω στον Υπουργό ή ακόμα και στον Πρόεδρο», είπε. 

Πηγή: Unboxholics.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα