NSA: Τουρκία και Κατάρ «σπόνσορες» ριζοσπαστικού ισλάμ

Τουρκία και Κατάρ αποτελούν τους νέους «σπόνσορες» της ριζοσπαστικής ισλαμικής ιδεολογίας στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κ. Μακ Μάστερ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του The National. Οι ασυνήθιστα σκληρές παρατηρήσεις του Αμερικανού αξιωματούχου, έγιναν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσιγκτον χθες Τρίτη.

«Η ριζοσπαστική ισλαμική ιδεολογία είναι προφανώς μια σοβαρή απειλή για όλους τους πολιτισμένους ανθρώπους», δήλωσε ο Μακ Μάστερ, σύμφωνα με το National. «Προωθείται μέσω φιλανθρωπικών

οργανώσεων, των Madrassas (ιεροσπουδαστήρια Μουσουλμανικών χωρών) και άλλων κοινωνικών οργανισμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι οργανώσεις υποστηρίχθηκαν από τη Σαουδική Αραβία πριν από δεκαετίες, αλλά "τώρα το κάνουν περισσότερο το Κατάρ και η Τουρκία". Προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα, είπε πως τα αυξανόμενα προβλήματα της Άγκυρας με τη Δύση, οφείλονται κυρίως στην άνοδο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ΑΚΡ.

Σε μια σπάνια εμφάνιση με τον Βρετανό ομόλογό του Μαρκ Σεντγουίλ σε εκδήλωση που διοργάνωσε το think tank ανταλλαγής απόψεων στην Ουάσινγκτον, ο κ. Μακ Μάστερ αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ θα εκπονήσει νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας την ερχόμενη Δευτέρα.

Όπως σημειώνεται, τέσσερα «ζωτικά εθνικά συμφέροντα» θα είχαν προτεραιότητα στη νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εθνικής ασφάλειας: H προστασία του εσωτερικού και του αμερικανικού λαού, η προώθηση της αμερικανικής ευημερίας, η διατήρηση της ειρήνης μέσα μέσω της ισχύος και η επέκταση της αμερικανικής επιρροής.

Ο αντιστράτηγος του Αμερικανού Στρατού, ο οποίος διορίστηκε για να ηγηθεί της NSA τον Φεβρουάριο, είπε ότι η νέα στρατηγική προσέγγιση θα αμφισβητήσει τρεις μεγάλες απειλές για τα συμφέροντα των ΗΠΑ παγκοσμίως. Δύο από αυτές, είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη Μέση Ανατολή.

Η Κίνα και η Ρωσία θεωρούνται από τον Λευκό Οίκο «ως ρεβιζιονιστικές δυνάμεις» που καταπατούν τους Αμερικανούς συμμάχους και υπονομεύουν τη διεθνή τάξη. Μια άλλη βαθμίδα κινδύνου είναι τα αδίστακτα καθεστώτα, όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, τα οποία «υποστηρίζουν τον τρόμο και αναζητούν όπλα μαζικής καταστροφής».

Η τρίτη απειλή, προήλθε, όπως είπε, από τις ριζοσπαστικές, εξτρεμιστικές, ισλαμικές οργανώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα