NYT: Η Ρωσία αποσύρει S-300 από Συρία - Σκέψεις Ισραήλ για βοήθεια Ουκρανία

Η Ρωσία έχει αποσύρει δυνάμεις στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης ενός εξελιγμένου συστήματος αεράμυνας που αποτελούσε σημαντική απειλή για τις επιχειρήσεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στη χώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ το βράδυ της Τετάρτης.

Οι New York Times ανέφεραν ότι η εξέλιξη θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα στην Ιερουσαλήμ να αναβαθμίσει το επίπεδο υποστήριξής της προς το Κίεβο, καθώς η

παρουσία της Ρωσίας στη Συρία αποτέλεσε σημαντικό στοιχείο για τη θέση του Ισραήλ στο θέμα.

Η μεταφορά του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 από τη Συρία πραγματοποιείται εν μέσω μιας μεγαλύτερης ρωσικής αποχώρησης στη χώρα καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την παραπαίουσα επίθεσή της κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο άμυνας του Ισραήλ και δύο ανώτερους δυτικούς διπλωμάτες που επικαλούνται οι Times

Τον Αύγουστο, οι δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν από την ισραηλινή εταιρεία ImageSat International φάνηκαν να δείχνουν μια συστοιχία  S-300 να μεταφέρεται από το Masyaf στη βορειοδυτική Συρία σε ένα λιμάνι στην Tartus και στη συνέχεια στο Novorossiysk, ένα ρωσικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στην Κριμαία.

Οι αξιωματούχοι πρόσφεραν διαφορετικές εκτιμήσεις για το πόσα στρατεύματα έχουν ανασυρθεί από τη Συρία. Δύο υπολόγισαν τον αριθμό σε δύο τάγματα, ή 1.200-1600 στρατιώτες, ενώ ο τρίτος είπε ότι ο αριθμός ήταν πολύ μεγαλύτερος. Ο ανώτερος αξιωματούχος της ισραηλινής άμυνας είπε ότι τα αποσυρθέντα στρατεύματα αντικαταστάθηκαν από αξιωματικούς της στρατιωτικής αστυνομίας.

Οι τρεις αξιωματούχοι είπαν ότι η αναδιάταξη θα μειώσει τη ρωσική μόχλευση στο Ισραήλ και αυτό μπορεί να οδηγήσει την Ιερουσαλήμ να επανεξετάσει την

υποστήριξή της προς την Ουκρανία.

Το Κίεβο έχει επανειλημμένα πιέσει το Ισραήλ να του προμηθεύσει συστήματα αεράμυνας και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Αν και έχει επανειλημμένα επικρίνει σκληρά τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ιερουσαλήμ μέχρι στιγμής έχει αποφύγει την παροχή άμεσης στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο — ούτε επιθετικά όπλα ούτε προηγμένη αμυντική τεχνολογία — σε μια προσπάθεια να αποφύγει την πρόκληση κρίσης με τη Μόσχα.

Η θέση του Ισραήλ πιστεύεται ότι βασίζεται στην επιθυμία του να διατηρήσει την ελευθερία των επιχειρήσεων στη Συρία, καθώς και στην αποφυγή πρόκλησης προβλημάτων στη μεγάλη εβραϊκή κοινότητα της Ρωσίας.

Η Μόσχα έχει ήδη κινηθεί για να περιορίσει τα εβραϊκά ιδρύματα στη χώρα: Το καλοκαίρι το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας υπέβαλε αίτηση για την εκκαθάριση των ρωσικών γραφείων της Εβραϊκής Υπηρεσίας για το Ισραήλ —μια ημικρατική οργάνωση που ενθαρρύνει και διευκολύνει την εβραϊκή μετανάστευση— σύμφωνα με τους αναλυτές μια αντίδραση στην κριτική του Ισραήλ για την εισβολή.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ τόνισε ότι, ενώ το Ισραήλ θα συνεχίσει την υποστήριξή του στην Ουκρανία κατά την εισβολή, «δεν θα παραδώσει οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, λόγω ποικίλων επιχειρησιακών εκτιμήσεων».

Ωστόσο, είπε ότι η Ιερουσαλήμ θα μπορούσε να παράσχει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης στην Ουκρανία για να προειδοποιήσει για επερχόμενα χτυπήματα, όπως αυτό που χρησιμοποιείται στο Ισραήλ.

«Έχουμε στείλει αίτημα στους Ουκρανούς να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με τις ανάγκες τους για προειδοποιήσεις αεράμυνας. Μόλις λάβουμε αυτές τις πληροφορίες, θα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης πολιτών που σώζει ζωές», είπε ο Gantz σε ομάδα πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια ημέρα αφότου η Ουκρανία είπε ότι θα υποβάλει επίσημο αίτημα για ισραηλινή αεράμυνα,  για συστήματα όπως το Iron Dome.

Υπάρχει συζήτηση στο Ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο για το θέμα της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στους Ουκρανούς. Ο υπουργός Διασποράς Nachman Shai έγραψε στο Twitter την Κυριακή ότι τα πρόσφατα αυξημένα πλήγματα της Ρωσίας σε περιοχές αμάχων είχαν αφαιρέσει «κάθε αμφιβολία για το πού θα έπρεπε να σταθεί το Ισραήλ σε αυτή την αιματηρή σύγκρουση. Ήρθε η ώρα για την Ουκρανία να λάβει επίσης στρατιωτική βοήθεια, όπως παρέχουν οι ΗΠΑ και οι χώρες του ΝΑΤΟ».

Τη Δευτέρα, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, προειδοποίησε το Ισραήλ σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οποιαδήποτε «αλόγιστη» προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία «θα καταστρέψει όλες τις διακρατικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας».

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιδρομές στη Συρία με στόχο να αποτρέψει το Ιράν να δημιουργήσει στρατιωτική βάση εκεί και να σταματήσει την παροχή προηγμένων όπλων στην τρομοκρατική ομάδα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, μια ιρανική πληρεξούσια. Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, έχει παράσχει χιλιάδες στρατεύματα και στρατιωτικό υλικό στη σύμμαχο της Συρίας, καθώς το καθεστώς μάχεται για να καταστείλει έναν σκληρό εμφύλιο πόλεμο.

Το Ισραήλ και η Ρωσία δημιούργησαν μια απευθείας γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των τοπικών στρατιωτών τους σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη σύγκρουση των αντίστοιχων δυνάμεών τους στη Συρία. Μια κρυπτογραφημένη τηλεφωνική σύνδεση εγκαταστάθηκε το 2017 μεταξύ μιας ρωσικής αεροπορικής βάσης στη δυτική Συρία και του κέντρου διοίκησης της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στο Τελ Αβίβ.

Το σύστημα S-300 μεταφέρθηκε στη Συρία το 2018. Ο έλεγχος των μπαταριών δεν παραδόθηκε ποτέ στη συριακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους NY Times, η απειλή του συστήματος S-300 για τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Συρία ήταν ένας βασικός λόγος που το Ισραήλ απέρριψε τα ουκρανικά αιτήματα για συστήματα αεράμυνας όπως το Iron Dome, το οποίο το Ισραήλ χρησιμοποίησε για να αναχαιτίσει επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα. Λωρίδα.

Παρά τα οφέλη, το Ισραήλ ανησυχεί επίσης ότι καθώς η Ρωσία αποσύρει τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία, το Ιράν θα μπορέσει να αυξήσει την επιρροή του, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα