Navracsics: Χρήζουν βελτίωσης τα εκπαιδευτικά συστήματα ΕΕ

Χρήζει βελτίωσης το επίπεδο της ποιότητας των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων της ΕΕ, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα παιδείας, πολιτισμού, νεολαίας και αθλητισμού Tibor Navracsics, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.

Ο κ. Navracsics ανέφερε πως “είναι για αυτό που πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στην εκπαίδευση και πρέπει να αναδιαμορφώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε το περιεχόμενο της εκπαίδευσης”.

Υπογράμμισε πως η εκπαίδευση

είναι στρατηγικής σημασίας για το ευρωπαϊκό μέλλον, γιατί υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός μεταξύ των εκπαιδευτικών συστημάτων ανά το παγκόσμιο “και δυστυχώς η Ευρώπη έχει μείνει πίσω”.

Όπως ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ από τη μια της απόδοσης των εκπαιδευτικών συστημάτων και των πτυχίων και διπλωμάτων που προσφέρουν στην αγορά εργασίας και στις προσδοκίες από την άλλη της αγοράς εργασίας.

Πρέπει να συμπληρώσουμε αυτό το χάσμα με μια προσανατολισμένη στις δεξιότητες παιδεία και είναι γι’ αυτό που πρέπει να αναδιαμορφώσουμε τα εκπαιδευτικά μας συστήματα, ανέφερε, σημειώνοντας πως αυτό αφορά και τη Νομοθετική και την Εκτελεστική εξουσία, και πως “πρέπει να εργαστούμε μαζί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο”.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε εξάλλου πως προβλέπει στο να ακούσει τις γνώμες των βουλευτών μελών των Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παιδείας και Πολιτισμού, με τους οποίους επρόκειτο να συναντηθεί στη συνέχεια.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως η Βουλή θα αναλάβει πρωτοβουλία για να φέρει κοντά τον επιχειρηματικό κόσμο και τους ανθρώπους της εκπαίδευσης, “ώστε να εκσυγχρονίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση το ψηλό μορφωτικό προσωπικό που έχουμε”.

Σημείωσε πως η έκθεση του κ. Navracsics για τα θέματα παιδείας της Κύπρου “είναι πολύ χρήσιμη για εμάς, για να δούμε πού πάμε καλά και πού δεν πάμε καλά και εκεί που δεν πάμε καλά να δώσουμε έμφαση”.

Αναφέρθηκε στο πλαίσιο αυτό στον ρόλο που έχει να παίξει η Βουλή στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Εκτελεστικής Εξουσίας, αλλά και των δυνατοτήτων που έχει να προωθήσει θέματα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Όπως σημείωσε “υπάρχει ζήτημα πώς συνδέεται π.χ. η εκπαίδευση με την εργοδότηση”, για να προσθέσει πως “η Βουλή θα πάρει πρωτοβουλία να φέρει κοντά τον επιχειρηματικό κόσμο και τους ανθρώπους της εκπαίδευσης, ώστε να εκσυγχρονίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση το ψηλό μορφωτικό προσωπικό που έχουμε”.

Επίσης, εκεί που έχουμε αδυναμίες, θεωρώ πολύ χρήσιμη την έκθεση, αλλά και οποιεσδήποτε εισηγήσεις από την ΕΕ, ώστε να βελτιωθούμε, κατέληξε ο κ. Συλλούρης.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα