Ευκαιρίες και προκλήσεις βλέπει ο διεθνής Τύπος

Στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό, που αρχίζει σήμερα στο Κρανς Μοντανά, είναι στραμμένο το ενδιαφέρον των Διεθνών ΜΜΕ. Ο βρετανικό Τύπος δίνει έμφαση στη στάση που θα κρατήσει η Τουρκία στο θέμα της απόσυρσης του τουρκικού στρατού. Παράλληλα, το Politico κινδυνολογεί για τις επιπτώσεις μη εξεύρεσης λύσης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φλερτάρει με δεξιά απορριπτικά κόμματα εν όψει και των Προεδρικών εκλογών.

Τυχόν αποτυχία

επίτευξης σημαντικής προόδου κατά τις επόμενες 10 ημέρες στο Κρανς Μοντανά, πιθανόν να διαβρώσει αυτό που έχει απομείνει από την εμπιστοσύνη μεταξύ Ακιντζί και Αναστασιάδη, εξαντλώντας παράλληλα και την υπομονή των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει συγκεκριμένα το δημοσίευμα του Politico με τίτλο «Ηλιοβασίλεμα στις ευκαιρίες της Κύπρου».

Ενώ, συνεχίζει το άρθρο, ο κ. Έιντε αρνήθηκε να πει εάν η αποτυχία στο Κρανς Μοντανά θα σήμαινε το τέλος των προσπαθειών επανένωσης, πηγές κοντά στις συνομιλίες ήταν σκεπτικές σχετικά με τις προοπτικές επιστροφής για έναν άλλο γύρο.

Σύμφωνα με δηλώσεις ενός αξιωματούχου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενημερώνοντας τους συνάδελφους του στην Ε.Ε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη συνάντηση ως μια στιγμή «make-or-break».

Όπως αναφέρει το Politico, ο Αναστασιάδης αναμένεται ότι θα στρέψει την προσοχή του στην επανεκλογή τον Φεβρουάριο και φαίνεται ότι ήδη φλερτάρει με δεξιότερα κόμματα που είναι εναντίον της επανένωσης, προκειμένου να αντισταθμίσει τη μη εκπλήρωση της υπόσχεσής του για επανένωση.

«Η έναρξη της γεώτρησης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στα μέσα Ιουλίου, πιθανόν να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ της διεθνούς αναγνωρισμένης ελληνοκυπριακής κυβέρνησης, η οποία λέει ότι έχει το δικαίωμα να συνεχίσει τις δραστηριότητές της, ανεξάρτητα από τις συνομιλίες, και τους Τουρκοκύπριους (υποστηριζόμενους από την Άγκυρα) να λένε ότι πρέπει να επωφεληθούν και από τους πόρους», προσθέτει το δημοσίευμα.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι παραμένει αμφίβολή η βούληση του ΟΗΕ για διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που ξεκίνησε το 1964, εν μέσω πιέσεων για μείωση του κόστους εξαιτίας της απώλειας πόρων από τις ΗΠΑ.

Αγγλικός Τύπος

Η αγγλική Telegraph, με τίτλο «Ο Μπόρις Τζόνσον συμμετέχει στις διεθνείς συνομιλίες για επανένωση της Κύπρου», εστιάζει στη μετάβαση του Βρετανού ΥΠΕΞ στη Γενεύη και τη δήλωσή του πριν αναχωρήσει για τη Διεθνή Διάσκεψη. «Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία και για τις δυο κοινότητες να βρουν μια τελική λύση, η οποία θα φέρει τεράστια οφέλη και στο νησί και σε ολόκληρη την περιοχή. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά με πολιτική βούληση, δημιουργικότητα και ελαστικότητα, πιστεύω ότι μπορούμε να εξευρεθεί μια λύση. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο και πρόθυμο να συμμετέχει με κάθε τρόπο», είπε ο Τζόνσον.

«Η υπομονή εξαντλείται», δήλωσε ένας δυτικός διπλωμάτης στην Guardian, που έχει και τον σχετικό τίτλο σε δημοσίευμά της για τις συνομιλίες. H Guardian αναφέρει πως όσοι αισιοδοξούν, πιστεύουν ότι ο σκελετός της λύσης μπορεί να δημιουργηθεί μέσα σε τρεις μέρες. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η συνεχής παρουσία του τουρκικού στρατού στον βορρά, αποτελεί μακράν το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον Αναστασιάδη προκειμένου να αποδεχτεί μια λύση. «Παρασκηνιακά, Βρετανοί διπλωμάτες εργάζονται επίσης πυρετωδώς για να διευκολύνουν μια συμφωνία», αναφέρει το δημοσίευμα. «Γενικά, υπάρχει η αίσθηση ότι η Τουρκία θέλει μια συμφωνία. Ξέρει ότι θα μπορούσε να κερδίσει πολλά δείχνοντας καλή θέληση σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε μια καλά ενημερωμένη πηγή στη βρετανική εφημερίδα, προσθέτοντας «Θα απαιτηθεί υπομονή. Οι Τούρκοι αναμένεται να μην οπισθοχωρήσουν (stick to their guns) μέχρι πολύ αργά την ημέρα».

Την ίδια ώρα, το Al Jazeera αναφέρει πως ο στόχος είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας ειρήνης η οποία θα επανενώσει την Κύπρο κάτω από μια ομοσπονδιακή ομπρέλα και θα καθορίσει παράλληλα το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα