O εμπαιγμός με το εμπόριο από τα κατεχόμενα

Με τόσους επικοινωνιολόγους στο Προεδρικό για να διαμορφώνουν ευνοϊκά την κοινή γνώμη (αντί για επιστήμονες σε ουσιαστικά θέματα), όμως στο πιο κάτω επικρατεί απόλυτη σιωπή. Ως υποψήφιος Πρόεδρος ο Ν. Αναστασιάδης επέμενε ότι η νομοθεσία για προστασία των καταθέσεων μέχρι €100.000 δεν ίσχυε το 2013, αλλά ισχύει από το 2016 (δικαιολογώντας την συμπερίληψη εγγυημένων καταθέσεων στο κούρεμα που πρότεινε).

Η Ευρ. Ένωση το θέτει απλά: «Τα σημαντικότερα στοιχεία …περί των συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων (Οδηγία 94/19/ΕΚ)

τροποποιήθηκαν το 2009... [οπόταν] το επίπεδο κάλυψης αυξήθηκε … σε 100.000 ευρώ.» Η Κύπρος εναρμονίστηκε στις 24/7/2009 με τις ψήφους ΔΗΣΥ με το Ν. Αναστασιάδη επικεφαλής, που ως υποψήφιος Πρόεδρος όμως το 2018 «ανακάλυψε» ότι δεν υπήρχε η σχετική νομοθετική προστασία το 2013. Μόνο μερικές γραφικές φωνές επιμένουν πλέον (οι εκάστοτε «χρήσιμοι ηλίθιοι» της Ιστορίας) τυφλωμένοι από κομματικό φανατισμό να οργίζονται ενάντια στην αλήθεια αντί ενάντια στους πλάνους.

Πρόσφατα, πρόκυψε άλλη μια ματσαράγκα που ανατρέπει τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής. Ξεκαθαρίζουμε ότι με την απόρριψη του Σχ. Ανάν (24 Απριλίου 2004) από την συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού ελληνισμού, το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε (26 Απριλίου 2004) «τον τερματισμό της απομόνωσης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας» με προώθηση Κανονισμών που ανέλαβε να διαμορφώσει η Ευρ. Επιτροπή για σκοπούς «οικονομικής ολοκλήρωσης». Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ήταν πλήρες μέλος της ΕΕ (έγινε σε μερικές μέρες, 1/5/2004) και επομένως δεν μπορούσε να φρενάρει την απόφαση. Έτσι επιβλήθηκαν δύο Κανονισμοί για τα κατεχόμενα (εμπόριο και χρηματοδοτική βοήθεια).

Οι Κανονισμοί της ΕΕ αξιολογούνται ώστε προβλήματα που ανακύπτουν να διορθώνονται ή ακυρώνονται μέσω της Ευρ. Επιτροπής, ενώ κάποια κράτη, μετά από προετοιμασία, προσφεύγουν στο Δικαστήριο με επίκληση συνήθως της Συνθήκης της ΕΕ ή νομολογίας (π.χ. προστασία δημόσιας υγείας, πάταξη αθέμιτου ανταγωνισμού κ.ά.). Η Συνθήκη επικρατεί κάθε Κανονισμού και κάποια κράτη κερδίζουν στο Δικαστήριο.

Η Κυβέρνηση λοιπόν μπορεί να θέσει θέμα δυσλειτουργικότητας, να επικαλεστεί εξαιρέσεις της Συνθήκης για ακύρωση ή προσαρμογή του Κανονισμού για το εμπόριο από τα κατεχόμενα ή απλά να τον τηρήσει πιστά. Ενδεικτικά, δεκάδες τόνοι φθαρτών και φρούτων διοχετεύονται στις ελεύθερες περιοχές για κατανάλωση χωρίς ένδειξη χώρου προέλευσης και όνομα παραγωγού σε κάθε κασόνι, αν και υποχρεωτικό για ενημέρωση του καταναλωτή. Από το 2016, δεν υποβλήθηκε οποιοδήποτε παράπονο/καταγγελία στην ετήσια αξιολόγηση. Στην τελευταία χρονιά, η Κυβέρνηση υπέβαλε καταγγελία, την οποία υπέβαλα πριν ένα χρόνο, με στοιχεία του Κρατικού Χημείου της Κύπρου που αποδείκνυαν τις ψευδείς πιστοποιήσεις του Τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου. Η Κυβέρνηση δεν υπέβαλε τα στοιχεία όταν τα είχε. Τα υπέβαλε ένα χρόνο αργότερα, μετά που είχα ήδη δημοσιοποιήσει τον εμπαιγμό σε δημοσιογραφική διάσκεψη. Σήμερα, ο εμπαιγμός συνεχίζεται για τα καύσιμα.

Το αρμόδιο κρατικό Τμήμα -κατόπιν γνωμάτευσης του Γεν. Εισαγγελέα- εφάρμοσε τον Κανονισμό απαγορεύοντας αγορά καυσίμων από τα κατεχόμενα για εμπορικούς σκοπούς. Μερικές μέρες αργότερα, το Προεδρικό ακύρωσε την απόφαση, ξεχαρβαλώνοντας τον Κανονισμό.

Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) - costas.mavrides@europarl.europa.eu

* Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα