O Στρατηγός Ζιαζιάς στο Ράδιο Πρώτο για ΑΟΖ-Τουρκία και ΕΑΧ

«H τοποθέτηση πλατφόρμας εξόρυξης φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ είναι η πλέον σοβαρή πρόκληση από το 1974. Είναι πιο σοβαρό και από το 1976 και το 1987, εκεί που είχαμε φτάσει προ του πολέμου λόγω του ότι τουρκικό σκάφος είχε βγει περιοδεία στο Αιγαίο», δήλωσε ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ Κωνσταντίνος Ζιαζιάς στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο (1:53), τονίζοντας την ανάγκη επανασύστασης του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας

- Τουρκίας.

Ερωτηθείς πόσο πιθανό είναι το σενάριο να προκληθεί ένα θερμό επεισόδιο στην περιοχή, ο κ. Ζιαζιάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι δυνατό, καθώς βρισκόμαστε στην αρχή τουριστικής περιόδου και οι δυο οικονομίες σε Ελλάδα-Τουρκία είναι σε δύσκολη κατάσταση. 

«Η κλιμάκωση δεν συμφέρει τη χώρα μας. Δεν συμφέρει τον ελληνισμό αυτή την περίοδο. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η αποκλιμάκωση δεν πρέπει να αφήνει γκρίζες ζώνες, γκρίζες σκέψεις και ηττοπάθεια», είπε.

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, είπε πως δεν υπάρχει μηχανισμός επίλυσης διαφορών μεταξύ δυο κρατών, γι’ αυτό και προτείνει να επιλυθούν οι διαφορές σε διμερείς συνομιλίες. Η άμυνα της Ευρώπης ανήκει στο ΝΑΤΟ, ενώ η προστασία, όπως η φύλαξη των συνόρων, ανήκει στην Ε.Ε.».

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, είπε πως η Τουρκία αποτελούσε διαχρονικά το αναντικατάστατο χαρτί της Ουάσιγκτον στη διένεξη με τη Ρωσία σε Καύκασο, Βαλκάνια και Ευρώπη. «Το ίδιο αξίζει η Τουρκία και για τη Ρωσία, αφού αποτελεί την πλατφόρμα του ενεργειακού μονοπωλίου προς την Ε.Ε.», επεσήμανε.

«Ίσως κάποτε τα βρούνε Τουρκία-ΗΠΑ, και τότε ποια θα είναι η προίκα της Τουρκίας;», ανέφερε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ζιαζιάς είπε πως δεν θα έπρεπε να υπάρξει στρατιωτικοποίηση της κρίσης και η αντιμετώπιση θα έπρεπε να βασίζεται στη διπλωματία, τις περιφερειακές συμμαχίες και στη δύναμη της αποτροπής, και όχι της τακτικής του κατευνασμού.

«Πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική ως έθνος και ελληνισμός και ν’αναβιώσουμε τον ενιαίο αμυντικό χώρο», είπε, ενώ ερωτηθείς γιατί επί θητείας του δεν έγινε αυτό κατορθωτό, είπε «Είναι καθαρά πολιτικό το ζήτημα και όχι στρατιωτικό».

Για τα ΜΟΕ με την Τουρκία είπε πως αυτή την εποχή δεν θα είναι χρήσιμα και υπενθύμισε ότι και παλαιότερα οι Τούρκοι τα καταπατούσαν.

Για τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας είπε πως, παρά την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες, βρίσκονται σε επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και αν χρειαστεί θα φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Οι στιγμές που περνάμε είναι ιστορικές και κρίσιμες. «Απαιτείται γεωπολιτική οξυδέρκεια, πολιτική και στρατιωτική εγρήγορση, διπλωματική επιδεξιότητα και ομοψυχία», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα