Oι αόμματες αράχνες που ανακαλύφθηκαν στο Ισραήλ και η σχέση με την Κύπρο

Επτά είδη αράχνης που ήταν προηγουμένως άγνωστα στην επιστήμη ανακαλύφθηκαν σε σπηλιές στο Ισραήλ. Δύο από αυτά τα υπόγεια είδη δεν είναι απλώς τυφλά, έχουν χάσει εντελώς τα μάτια τους και έχουν μάλιστα και προέλευση από την Κύπρο.

Τα άλλα πέντε έχουν ακόμα μάτια, αλλά είναι εκφυλισμένα. «Μπορείς να δεις ότι αυτά τα πέντε έχουν μάτια – αλλά είναι μικροσκοπικά. Υπάρχει κάτι εκεί, αλλά είναι τα μάτια τους λειτουργικά; Δεν ξέρουμε», λέει ο διευθυντής της ομάδας Δρ. Efrat Gavish-Regev από

το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Haaretz,  οι επτά διακλαδίστηκαν από το μεγάλο δέντρο των αραχνών με χοάνη, που βρίσκονται παντού εκτός από την Αρκτική και τους δύο πόλους. Κανονικά, οι αράχνες με πλέγμα χοάνης έχουν το πλήρες συμπλήρωμα οκτώ αραχνοειδών ματιών, ελκυστικά διατεταγμένα σε δύο οριζόντιες σειρές.

Παραδόξως, η γενετική ανάλυση δείχνει ότι οι πιο στενοί συγγενείς τους δεν είναι αράχνες ακριβώς έξω από την κατοικία τους ή ακόμα και σε διπλανές σπηλιές. Αντίθετα, βρίσκονται στην Κύπρο, την Τουρκία και τη Λιβύη, αναφέρουν οι Shlomi Aharon, Gavish-Regev και συνεργάτες στο περιοδικό Molecular Phylogenetics and Evolution.

Μακριά πόδια και «γούνα»

Οι νέες αράχνες είναι μόνο μια χούφτα από τα πλάσματα που προηγουμένως ήταν άγνωστα στην επιστήμη που βρέθηκαν στο υπέδαφος του Ισραήλ από τότε που ξεκίνησε η έρευνά τους το 2012 - μερικά ανακαλύφθηκαν σε σπηλιές που είχαν απομονωθεί από τον έξω κόσμο για εκατομμύρια χρόνια.

Αυτό δεν ισχύει για τα αραχνοειδή είδη που ανακαλύφτηκαν. Εξελίχθηκαν σε σπηλιές που ήταν φυσικά ανοιχτές αλλά προφανώς απομονώθηκαν οικολογικά, λέει ο Gavish-Regev.

Οι συγκεκριμένη περίπτωση με αράχνες που έχουν απώλεια της όρασης μπορεί να οδηγήσει στην εξέλιξη ειδικών ικανοτήτων. Εδώ, οι τυφλές αράχνες ανέπτυξαν μακρύτερα πόδια, στα οποία έχουν μακρύτερα μαλλιά. Τα πόδια τους ουσιαστικά ανέπτυξαν ενισχυμένα αισθητήρια όργανα που εμπλέκονται στην όσφρηση και τη γεύση.

Ο Gavish-Regev εκμεταλλεύεται αυτή την ευκαιρία για να επισημάνει ότι άλλες αράχνες μπορεί να έχουν (έως) οκτώ μάτια αλλά στην πραγματικότητα δεν βλέπουν καλά, με εξαίρεση μερικές οικογένειες όπως οι αράχνες που πηδούν και οι λυκο-αράχνες.

Κλιματικά λείψανα

Τώρα η ιστορία γίνεται περίεργη. Υπάρχουν δύο υποκείμενες υποθέσεις για την ειδογένεση στα σπήλαια: η υπόθεση των προσαρμοστικών μετατοπίσεων και η υπόθεση του κλιματικού υπολείμματος.

Η υπόθεση του Adaptive Shifts υποστηρίζει ότι οι μορφές ζωής αποικίζουν σπηλιές όταν παρατηρούν ότι ανοίγει μια νέα θέση, βρίσκουν υπέροχα πράγματα για φαγητό μέσα και καταλήγουν να μένουν εκεί και να προσαρμόζονται με την πάροδο του χρόνου στις συνθήκες.

Η υπόθεση του Climatic Relict υποδηλώνει ότι πριν από εκατομμύρια χρόνια, τα προγονικά είδη ήταν πολύ διαδεδομένα. Απόγονοι του προγόνου ζουν μέχρι σήμερα στην Κύπρο, τη Λιβύη και την Τουρκία. Αλλά στο Ισραήλ, λόγω της ιστορικής κλιματικής αλλαγής, αυτός ο πρόγονος εξαφανίστηκε έξω - αφήνοντας μόνο απομονωμένες θύλακες αράχνων προστατευμένες από την καταστροφή σε αυτές τις σπηλιές. Αυτό πιστεύει η ομάδα ότι συνέβη, λέει ο Gavish-Regev.

Περαιτέρω ανάλυση μπορεί να ρίξει φως στο πότε ο κοινός πρόγονος εξαφανίστηκε τοπικά. Όμως, ο Gavish-Regev υποδηλώνει ότι έζησε ίσως πριν από 7 έως 15 εκατομμύρια χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισραήλ, Κύπρο,israil, kypro