Oλοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής - Δηλώσεις Μέρκελ

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής, χωρίς συμφωνία ενώ Θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν σύμφωνα με τον Ούγγρο Κυβερνητικό.

Summit is over. #EUCO agrees statement. Next: Press conference with @eucopresident, @JunckerEU and @Ahmet_Davutoglu

— Preben Aamann (@PrebenEUspox) March 7, 2016

Ο Αυστριακός Καγκελάριος, Φάιμαν δήλωσε πως ακόμα δεν μπορούν να ξέρουν ποιά θα είναι ακριβώς η συμφωνία με την Τουρκία. Παρέπεμψε για τις αποφάσεις στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής και επανέλαβε πως θα πρέπει να γίνεται καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε..

Σύμφωνα με τον Καρλ Στάνιο Ναβάρα του Bloomberg, το νέο προσχέδιο συμφωνίας αναφέρει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες με την Τουρκία μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Μαρτίου.

Ακόμη, σε αυτό αναφέρεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν να συμπαρασταθούν στην Ελλάδα στην επείγουσα κατάσταση που έχει προκαλέσει η προσφυγική κρίση, όπως και ότι οι εγείραν το θέμα των ΜΜΕ στην Τουρκία στον Αχμέτ Νταβούτογλου. Τέλος, στο προσχέδιο η ΕΕ καλωσορίζει τις προτάσεις της Τουρκίας.

Το «βέτο» των χωρών του Βίζεγκραντ αλλά και η αντίδραση της Γερμανίδας Καγκελαρίου στο μη κλείσιμο της Βαλκανικής οδού, είναι τα «αγκάθια» τα οποία πρέπει να λύσουν μεταξύ τους οι ηγέτες των 28 πριν καλέσουν και τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, Ο Ματέο Ρέντσι, απαιτεί να συμπεριληφθεί στο προσχέδιο της Συνόδου αναφορά για την ελευθεροτυπία στην Τουρκία. Οπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο Ντέιβιντ Κάμερον και η Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασαν στον Αχμέτ Νταβούτογλου την ανησυχία τους για τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία σε αυτόν τον τομέα, ιδιαίτερα μετά από τις εξελίξεις στην εφημερίδα «Zaman», η οποία τέθηκε υπό εισαγγελική εποπτεία.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι απαλείφθηκε από το προσχέδιο της Συνόδου η αναφορά σε άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, κάτι για το οποίο έθετε βέτο η Κύπρος με τη συνδρομή της Ελλάδας.

Έντονες οι διαβουλεύσεις το επόμενο διάστημα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία προκειμένου στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου να υπάρξουν τελικές αποφάσεις.

Δηλώσεις Μέρκελ

Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί αναλυτικά το σχέδιο με τα μέτρα για το προσφυγικό. Στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής περιγράφουν οι ηγέτες την κατάσταση και πως θα πρέπει να οδηγηθεί σε ένα τέλος αυτό το πρόβλημα στην βαλκανική χερσόνησο.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως το προσφυγικό έχει σοβαρές και δυσμενείς συνέπειες για την Ελλάδα και τόνισε πως θα πρέπει να βοηθηθεί η χώρα και σε ανθρωπιστικό επίπεδο, αλλά και για να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα.

Η Μέρκελ ανέφερε πως η Τουρκία έχει λάβει ήδη μία σειρά μέτρων για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών. Η Τουρκία πίεσε, όπως είπε, να δοθούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει ήδη συμφωνηθεί ενώ δήλωσε πως οι δράσεις του ΝΑΤΟ έχουν ήδη ξεκινήσει και στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.

Ωστόσο, τόνισε πως ο στόχος είναι να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα και να εμποδίσουν τους διακινητές. Σημείωσε πως ο Τούρκος πρωθυπουργός υπέβαλε μία πρόταση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μία βελτίωση στο προσφυγικό. Όπως είπε, οι Τούρκοι πρότειναν πως ολοι οι μετανάστες που έρχονται παράνομα στα νησιά της Ελλάδας, μπορεί να τους δεχθεί πίσω και θα υπάρχει ποσόστωση για τους πρόσφυγες από τη Συρία, δηλαδή για κάθε έναν πρόσφυγα από τη Συρία που δέχεται η Τουρκία έναν θα δέχεται και η Τουρκία. Εάν υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, τότε είναι ικανή να διασπάσει το προσφυγικό πρόβλημα. Τέλος, σημείωσε πως η Τουρκία δεσμεύτηκε να υλοποιήσει τη συμφωνία αυτή και μάλιστα σε ευρεία κλίμακα.

Νωρίτερα, πριν τις 00:30 ξημερώματα Τρίτης, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επέστρεψαν στο τραπέζι της Συνόδου, μετά από ημίωρη διακοπή, ωστόσο κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Τούρκος Πρωθυπουργός δεν εκλήθη.

Keywords
Τυχαία Θέματα