Oζερσάι: Υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας η δυτική περιοχή του ψευδοκράτους

Κρίσιμης σημασίας για την οικονομία των Τουρκοκυπρίων χαρακτήρισε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ του ψευδοκράτους του πόρους που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο, μιλώντας χθες σε πρόγραμμα του παράνομου Bayrak , κατά το οποίο αξιολόγησε την υποψηφιότητά του για τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το ούτω καλούμενο όραμά του που στηρίζεται στην ενεργητική διπλωματία και οικονομικές κινήσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο των Τουρκοκυπρίων.

Ισχυριζόμενος ότι οι Τουρκοκύπριοι καθίστανται βασικός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Όζερσαϊ

υποστήριξε ότι η πολιτική για την οποία αγωνίζονταν και επέμεναν για χρόνια κατέστησε τους Τουρκοκύπριους ίσους με τους Ελληνοκύπριους επί του εδάφους. «Βλέπουμε ότι τόσο η ΤΔΒΚ όσο και η Τουρκία βρίσκονται στο πεδίο όχι μόνο στα λόγια ειδικά βορείως και δυτικώς του νησιού. Θεωρώ ότι η πολιτική που ακολουθούμε διαμορφώνει και την πολιτική της Τουρκίας στο θέμα της Κύπρου», υποστήριξε και ισχυρίστηκε ότι οι γεωτρήσεις στις οποίες προβαίνει η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) νοτίως του νησιού γίνονται σε περιοχές για τις οποίες αδειοδότησε η «ΤΔΒΚ» την τουρκική εταιρεία.  

«Η δυτική περιοχή της ΤΔΒΚ είναι υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Εκεί διεξάγει γεωτρήσεις για την ίδια», ισχυρίστηκε επαναλαμβάνοντας ότι η πολιτική που ακολουθεί η τουρκική πλευρά μετά το 2011 εξισορρόπησε την πολιτική των Ελληνοκυπρίων που διεξήγαγαν επαφές με άλλες χώρες και έδιδαν άδειες. Υποστήριξε και το εξής: «Αρχίσαμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας όχι μόνο στο χαρτί, αλλά και επί του εδάφους. Αφού έχει και η ΤΔΒΚ και ο τουρκοκυπριακός λαός δικαιώματα πάνω σε αυτούς τους πόρους, θα πάρουμε με κάποιο τρόπο τα δικαιώματά μας πάνω σε αυτούς τους πόρους. Είμαστε μια χώρα με περιορισμένους πόρους και αυτά τα δικαιώματα είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς».   

Αναφερόμενος στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Όζερσαϊ την χαρακτήρισε την δεύτερη ευκαιρία από στρατηγικής και οικονομικής άποψης για τους Τουρκοκύπριους μετά το φυσικό αέριο και υποστήριξε ότι μετά το BREXIT θα ανοίξει ένα «σοβαρό παράθυρο ευκαιρίας» να πωλούν οι Τουρκοκύπριοι τα προϊόντα τους στην Βρετανία και να διεξάγουν απευθείας εμπόριο μαζί της. Είπε ότι ο «πρόεδρος» που θα εκλεγεί, ως «ο ηγέτης του τουρκοκυπριακού λαού», μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες και να έχει επαφές με Βρετανούς αξιωματούχους μέσω της Τουρκίας. «Είναι μια κίνηση που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο των Τουρκοκυπρίων οικονομικά», πρόσθεσε.

Σημειώνοντας ότι μόνο μετά από 10-20 χρόνια θα μπορούν να πάρουν οι Τουρκοκύπριοι οικονομικούς πόρους από τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου, ο Όζερσαϊ επανέλαβε την θέση ότι αποτελεί προϋπόθεση η συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων πριν την λύση του Κυπριακού. Υποστήριξε ότι αφού μετά από τον αγώνα που διεξήγαγαν οι Τουρκοκύπριοι τόσα χρόνια όλοι λένε ότι οι πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο ανήκουν και στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους, τότε οι Τουρκοκύπριοι θα κάνουν ορισμένα βήματα πάνω σε αυτό το θέμα. «Δεν ακολουθήσαμε μιαν πολιτική όπως η παρεμπόδιση των γεωτρήσεων Ελληνοκυπρίων ή η χρήση βίας», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε: «Θέσαμε επί τάπητος μιαν ειρηνική πολιτική, αλλά δεν επιτρέψαμε τον σφετερισμό των δικαιωμάτων μας. […] Αν εκείνοι [οι Ελληνοκύπριοι] μπορούν να επωφελούνται πριν από την λύση, έχουν και οι Τουρκοκύπριοι το δικαίωμα να επωφελούνται πριν από την λύση. Ξεπερνάμε την αδικία στην περιοχή και διασφαλίζουμε την ισότητα στο πεδίο».

Ο Όζερσαϊ ισχυρίστηκε επίσης ότι η επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη λύσης βήμα με βήμα. «Σε αυτή την περιοχή υπάρχει μια πολύ σημαντική διέξοδος. Μπορούμε να αρχίσουμε να επιλύουμε τα προβλήματα. Η λύση είναι εφικτή με συνεργασία πριν από την λύση […] Διότι αν οι δύο πλευρές καταστούν εξαρτημένες η μία από την άλλη οικονομικώς, δεν θα ρισκάρουν την σύγκρουση μεταξύ τους στην περιοχή. Αυτό είναι ένα όραμα. Αυτή είναι η ενεργητική πολιτική που υποστηρίζω», ανέφερε.  

 «Είτε η διπλωματία της έντασης είτε η συνεργασία  θα  επιλεγεί. Δεν υπάρχουν σημασία συνεργασίας αυτή την στιγμή», δήλωσε από την πλευρά του  σήμερα ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. .

Keywords
Τυχαία Θέματα