Pascal English School Larnaka: Κατασκευή ρομπότ για αντιμετώπιση της πανδημίας

Στην μάχη ενάντια στον κορωνοϊό Covid-19, ρίχνονται και οι μαθητές του Pascal English School Larnaka, οι οποίοι εργάζονται στο Pascal Space Centre Innovation Lab της Σχολής τους, για την κατασκευή ενός ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη που στόχο έχει να συμβάλει τα μέγιστα στον αγώνα για καταπολέμηση του ιού.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές της Σχολής, σε συνεργασία με τον καθηγητή τους κ. Ελπιδοφόρο Αναστασίου, απάντησαν στην «Πρόσκληση

Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για το Covid-19 (COVID EoI 04/2020) Ερευνητική Δραστηριότητα και Ανάπτυξη Καινοτόμων Προσεγγίσεων &Λύσεων», του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών και Καινοτομίας (RIF). Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, η ομάδα βρήκε έξυπνες ιδέες με χρήση STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics), για να κατασκευάσει ένα ρομπότ με την ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης και της όρασης υπολογιστών, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο νοσοκομεία, σχολεία, υπεραγορές και άλλες επιχειρήσεις.

Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε, οι μαθητές συνειδητοποίησαν τη σημασία της υγιεινής των χεριών και του ελέγχου θερμοκρασίας σώματος, ως μέτρα προφύλαξης για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Το γεγονός αυτό, έδωσε το έναυσμα στην ομάδα για να κατασκευάσει αρχικά ένα ρομπότ με χρήση πολύ απλής τεχνητής νοημοσύνης και απλών λειτουργιών. Ωστόσο, επιθυμητός στόχος είναι εν τέλει, η δημιουργία ενός ρομπότ που θα ενσωματώνει τις ακόλουθες λειτουργίες: Αυτόματη συσκευή παροχής απολυμαντικού χεριών, αναγνώριση προσώπου, θερμόμετρο υπέρυθρων λέιζερ, έλεγχος σώματος θερμικής κάμερας, οθόνη για την εμφάνιση ενημερώσεων για τον κορωνοϊό και άλλων χρήσιμων πληροφοριών.

Καθώς πρόκειται για μια καινοτόμα αλλά περίπλοκη και χρονοβόρα κατασκευή, στον παρόν στάδιο ολόκληρη η ομάδα εργάζεται από το σπίτι, δημιουργώντας διαφορετικά μέρη του λογισμικού και του υλικού, με τη βοήθεια τόσο του δασκάλου τους όσο και εμπειρογνωμόνων από εταιρείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι πρωτότυπες συσκευές αναμένεται να είναι έτοιμες μέχρι τα τέλη Μαΐου, οπότε και οι μαθητές θα μπορούν να τις ενσωματώσουν στο ρομπότ, ενώ η ομάδα εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 μήνες για να χρησιμοποιηθεί το πρωτότυπο του ρομπότ σε πραγματικό περιβάλλον.

Με τη σειρά του, ο Υπεύθυνος  Έργου στο Pascal Space Centre, κ. Ελπιδοφόρος Αναστασίου δήλωσε: «Μου αρέσει να δημιουργώ έργα που μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να μάθουν πώς να λύσουν προβλήματα στην πραγματική ζωή… Αυτό το έργο, ήταν ένας τρόπος να συνδεθεί η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη με όλα τα άλλα που συμβαίνουν».

Τέλος, με την ενέργεια αυτή, οι Σχολές Pascal επαναδιατυπώνουν τη δέσμευσή τους για παροχή ευκαιριών στους μαθητές που τους δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ολοένα και περισσότερες εμπειρίες, γνώσεις και δεξιότητες, οι οποίες θα τους βοηθήσουν στην μετέπειτα πορεία τους ως μελλοντικοί πολίτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα