Pfizer: Προσφέρεται να διαθέτει φάρμακα σε τιμές κόστους στις φτωχότερες χώρες

Ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer δήλωσε την Τετάρτη ότι θα πουλάει τα πατενταρισμένα φάρμακά του σε μη κερδοσκοπική βάση στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας που ανακοινώθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

«Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να καλύπτουμε αυτό το χάσμα» μεταξύ των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση στις πιο πρόσφατες θεραπείες και εκείνων που μένουν χωρίς, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Άλμπερτ Μπουρλά σε συνέντευξη Τύπου στο ελβετικό ορεινό θέρετρο.

Η

«Συμφωνία για έναν πιο υγιή κόσμο» επικεντρώνεται σε πέντε τομείς: Μολυσματικές ασθένειες, καρκίνος, φλεγμονές, σπάνιες ασθένειες και υγεία των γυναικών, όπου η Pfizer κατέχει σήμερα 23 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, συμπεριλαμβανομένων των Comirnaty και Paxlovid, του εμβολίου και της από του στόματος θεραπείας Covid.

«Αυτή η μετασχηματιστική δέσμευση θα αυξήσει την πρόσβαση σε φάρμακα και εμβόλια με πατέντες της Pfizer που είναι διαθέσιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχεδόν 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε στο AFP η Άντζελα Χουάνγκ, πρόεδρος του ομίλου βιοφαρμακευτικών προϊόντων της Pfizer.

Πέντε χώρες, η Ρουάντα, η Γκάνα, το Μαλάουι, η Σενεγάλη και η Ουγκάντα έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν, ενώ άλλες 40 χώρες, 27 με χαμηλό εισόδημα και 18 με χαμηλότερο μεσαίο εισόδημα, μπορούν να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες συμμετοχής.

«Η δέσμευση της Pfizer θέτει ένα νέο πρότυπο, το οποίο ελπίζουμε να δούμε να μιμούνται και άλλοι», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Καγκάμε, σημειώνοντας όμως ότι θα χρειαστούν «πρόσθετες επενδύσεις και ενίσχυση των συστημάτων υγείας και των φαρμακευτικών ρυθμιστικών αρχών της Αφρικής».

Οι αναπτυσσόμενες χώρες βιώνουν το 70% της παγκόσμιας επιβάρυνσης από ασθένειες, αλλά λαμβάνουν μόνο το 15» των παγκόσμιων δαπανών για την υγεία, με καταστροφικά αποτελέσματα.

Σε ολόκληρη την υποσαχάρια Αφρική, ένα στα 13 παιδιά πεθαίνει πριν από τα πέμπτα γενέθλιά του, σε σύγκριση με ένα στα 199 στις χώρες υψηλού εισοδήματος.

Τα ποσοστά θνησιμότητας που σχετίζονται με τον καρκίνο είναι επίσης πολύ υψηλότερα στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, προκαλώντας περισσότερους θανάτους στην Αφρική κάθε χρόνο από ό,τι η ελονοσία.

Όλα αυτά συμβαίνουν με φόντο την περιορισμένη πρόσβαση στα πιο σύγχρονα φάρμακα. Τα βασικά φάρμακα και τα εμβόλια χρειάζονται συνήθως τέσσερα έως επτά χρόνια περισσότερο για να φθάσουν στις φτωχότερες χώρες, ενώ τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και τα ανεπαρκώς εξοπλισμένα συστήματα υγείας δυσχεραίνουν την παραλαβή τους από τους ασθενείς μετά την έγκρισή τους.

Εν προκειμένω, η έμφαση θα δοθεί στην αντιμετώπιση των κανονιστικών προκλήσεων και των προκλήσεων προμηθειών στις χώρες, εξασφαλίζοντας παράλληλα επαρκή επίπεδα εφοδιασμού από την πλευρά της Pfizer.

Η «μη κερδοσκοπική» τιμή λαμβάνει υπόψη το κόστος παραγωγής και μεταφοράς κάθε προϊόντος σε συμφωνημένο λιμάνι εισόδου, με την Pfizer να χρεώνει μόνο το κόστος παραγωγής και το ελάχιστο κόστος διανομής.

Εάν μια χώρα έχει ήδη πρόσβαση σε ένα προϊόν σε χαμηλότερη τιμή, για παράδειγμα εμβόλια που παρέχονται από την GAVI, μια παγκόσμια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η χαμηλότερη τιμή θα διατηρηθεί.

Η Χουάνγκ αναγνώρισε ότι ακόμη και μια προσέγγιση με βάση το κόστος θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για τις πιο ταμειακά ταλαιπωρημένες χώρες, και "γι' αυτό απευθυνθήκαμε σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να τους ενημερώσουμε για τη συμφωνία και να τους ζητήσουμε να βοηθήσουν να υποστηρίξουν τη χρηματοδότηση σε επίπεδο χώρας".

Η Pfizer θα καλέσει επίσης και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς - συμπεριλαμβανομένων κυβερνήσεων, πολυμερών οργανισμών, ΜΚΟ και ακόμη και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών - να συμμετάσχουν στη συμφωνία.

Χρησιμοποιεί επίσης χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Bill &Melinda Gates για να προωθήσει τις εργασίες για ένα εμβόλιο κατά του στρεπτόκοκκου της ομάδας Β (GBS), την κύρια αιτία θνησιμότητας νεογνών σε χώρες με χαμηλό εισόδημα.

«Αυτού του είδους η συμφωνία είναι ένα πολύ καλό μοντέλο, θα βοηθήσει στην κυκλοφορία των φαρμάκων», δήλωσε ο Γκέιτς στο συνέδριο του Νταβός, προσθέτοντας ότι «οι συνεργασίες με εταιρείες όπως η Pfizer ήταν το κλειδί για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει» σε προσπάθειες όπως τα εμβόλια.

Διαβάστε ακόμη: Έρευνα: Και οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να εμφανίσουν μακρά Covid-19

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Pfizer, Προσφέρεται,Pfizer, prosferetai