Politico: Ζωντανές παρεμένουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό

«Ζωντανές είναι ακόμα οι συνομιλίες για το Κυπριακό», σύμφωνα με δημοσίευμα του σημερινού Politico, το οποίο αναφέρει πως "ο Ελληνοκύπριος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δηλώνουν ότι παραμένει η δέσμευσή τους να δοθεί ένα τέλος στη διχοτόμηση του νησιού".

"Οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων εμμένουν στη θέση τους ότι υπάρχει ακόμα πιθανότητα συμφωνίας για την επανένωση της νήσου, αλλά ότι οι διαπραγματεύσεις από εδώ και στο εξής θα είναι πιθανώς πολύ πιο σκληρές και σε αργότερους ρυθμούς", αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο υποστηρίζει ότι "οι εντάσεις φαίνεται

πως έχουν πυροδοτηθεί μετά την απροσδόκητα σκληρή γραμμή που υιοθέτησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας όρους για την επόμενη φάση των συνομιλιών με τις τρεις εγγυήτριες χώρες".

Από μόνη της, ωστόσο, η παρέμβαση της Ελλάδας, εκτιμούν αναλυτές και διπλωματικές πηγές, δεν θα ήταν ικανή να οδηγήσει σε ναυάγιο τη συνάντηση στο Mont Pelerin, αν δεν υπήρχαν ευρύτερες εντάσεις, οι οποίες διέπουν τις εύθραυστες διαπραγματεύσεις. Αν οι Αναστασιάδης και Ακινζτί επιθυμούσαν πραγματικά να δεσμευτούν σε μία συμφωνία, θα είχαν παρατείνει τις πενθήμερες συζητήσεις τους την πρώτη φορά που συναντήθηκαν στην Ελβετία, αντί να ζητήσουν διάλειμμα μίας εβδομάδας πριν επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ισχυρίζεται ο Harry-Zachary Tzimitras, διευθυντής του ανεξάρτητου και δικοινοτικού κυπριακού κέντρου ερευνών PRIO, διατυπώνοντας ταυτόχρονα την άποψη ότι η καλή σχέση των δύο ηγετών διαταράχθηκε στο Mont Pelerin και ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεπεραστεί το γεγονός αυτό και να προσποιηθούν ότι δε συνέβη ποτέ.

Τα τρία βασικά ζητήματα που στέκονται εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι τα “σύνορα” - όπως αναφέρεται- μεταξύ των δύο οντοτήτων, η παρουσία των Τούρκων στρατιωτών και ο ρόλος της Τουρκίας, της Ελλάδας και του ΗΒ ως εγγυητριών δυνάμεων. Ο Ακιντζί, σημειώνει η αρθρογράφος, αναμένεται να υποχωρήσει στο ζήτημα των “συνόρων”, με αντάλλαγμα μία σταδιακή μείωση της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων, αλλά, μέχρι να αποφασιστεί ο ρόλος της Τουρκίας, θέλει να κρατήσει ανοικτή τη συζήτηση για το εδαφικό, ως τελικό διαπραγματευτικό χαρτί.

Από τη μεριά της η ελληνοκυπριακή πλευρά, δια στόματος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, δηλώνει έτοιμη να ορίσει ημερομηνία για τη συνάντηση με την Τουρκία, την Ελλάδα, το ΗΒ και τον ΟΗΕ, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συμφωνήσουν πρώτα στη γραμμή των “συνόρων, ενώ με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρει η συντάκτρια, συνομίλησε με τους Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, Martin Schulz, Joe Biden και Αλέξη Τσίπρα και τους διαβεβαίωσε ότι δεν έχουν διακοπεί οριστικά οι συζητήσεις, μήνυμα που επανέλαβε και σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Αναφορικά με τον ελληνοτουρκικό άξονα, η συντάκτρια αναφέρει ότι η Αθήνα είχε τηρήσει σιγή ιχθύος, δηλώνοντας πως θα στηρίξει μία συμφωνία, μέχρι τη στιγμή που ο Αναστασιάδης επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τον Τσίπρα και ο τελευταίος έθεσε απροσδόκητα αυστηρές προϋποθέσεις για τη συνάντηση με την Τουρκία και το ΗΒ, πιθανότατα γνωρίζοντας ότι θα ήταν αδύνατο για τον Ακινζτί, πόσο μάλλον για την Άγκυρα, να τις κάνει δεκτές.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για τη συνάντηση με την Τουρκία, το ΗΒ και τον ΟΗΕ.

Εντούτοις, υπογραμμίζει η αρθρογράφος, παρά τη σκληρή γραμμή της Ελλάδας, η Τουρκία είναι και παραμένει ο μεγαλύτερος μπαλαντέρ στις διαπραγματεύσεις, ιδίως τώρα που επιδεινώνονται οι σχέσεις της με την ΕΕ και ο Ερντογάν ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ψηφοφορία για συνταγματικές τροποποιήσεις που θα του επιτρέψουν να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2029.

Ο Μάικλ Λι, ανώτερος συνεργάτης στο German Marshall Fund, υποστηρίζει ότι όσο λιγότερο διατεθειμένος είναι ο Erdogan, ο οποίος επιδιώκει τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία και την ενίσχυση των δεσμών με την Ασία, να εξευμενίσει την ΕΕ και τις ΗΠΑ σε σχέση με το Κυπριακό, τόσο σκληρότερες θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις, δεδομένου ότι το περιθώριο ελιγμών του Ακινζτί είναι σχεδόν μηδενικό χωρίς την έγκριση της Άγκυρας.

Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, καταλήγει το δημοσίευμα, ανησυχούν ότι θα κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας για την επίτευξη συμφωνίας, αν περάσουν οι πρώτοι μήνες του 2017, μια και οι αλλαγές στην ηγεσία των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, η έναρξη της εκστρατείας επανεκλογής του κ. Αναστασιάδη και η χορήγηση από την κυπριακή κυβέρνηση αδειών εκμετάλλευσης φυσικού αερίου θα μπορούσαν να διακόψουν τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα