Reuters: Οι κίνδυνοι για τα χελωνάκια Κύπρο από την κλιματική αλλαγή (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι θαλάσσιες χελώνες στην Κύπρο που αγωνίζονται  να συρθούν στη θάλασσα αντιμετωπίζουν τώρα την πρόσθετη απειλή της κλιματικής αλλαγής καθώς ξεφεύγουν από τις φωλιές στην άμμο, λένε οι επιστήμονες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, το απειλούμενο είδος αντιμετώπισε δεκαετίες απειλές για την επιβίωσή του, συμπεριλαμβανομένης της παράκτιας ανάπτυξης από τον  τουρισμό και τα δίχτυα των ψαράδων.

Σύμφωνα με την Medasset, την ένωση

προστασίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο, η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει αύξηση της στάθμης της θάλασσας και συχνότερες, σοβαρές καταιγίδες, που θέτουν σε κίνδυνο τις περιοχές φωλιάσματος των χελωνών.

«Αυτό το έτος είναι λίγο περίεργο έτος, λόγω των κλιματικών αλλαγών που βλέπουμε πολύ, πολύ περίεργο καιρό», δήλωσε η θαλάσσια βιολόγος Μύρουλλα Χατζηχριστοφόρου, υπεύθυνη για το πρόγραμμα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών του Τμήματος Αλιείας Κύπρου.

«Είχαμε πολύ, πολύ ακραία κλιματικά φαινόμενα, πολλούς δυνατούς ανέμους, μεγάλα κύματα που καλύπτουν τις παραλίες και νομίζω ότι χάσαμε πολλές φωλιές».
 

Αντί για μία ή δύο φορές όλο το καλοκαίρι, παρατηρούνται πολύ δύσκολες θάλασσες κάθε δύο εβδομάδες, μερικές φορές κάθε εβδομάδα.

Οι νεογέννητες χελώνες μπορούν να αποπροσανατολιστούν από τεχνητά φώτα ή ίχνη ελαστικών και να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου στον ήλιο ή να τρώγονται από αλεπούδες. Ακόμα κι αν φτάσουν στη θάλασσα, είναι θύματα των πουλιών και των ψαριών.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι αλλαγές στη θερμοκρασία επηρεάζουν το φύλο μιας χελώνας, με πιο ζεστό καιρό να παράγει περισσότερα θηλυκά. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να εμποδίσουν την εκκόλαψη των αυγών.

Ακόμα κι αν οι φωλιές τους στην παραλία παραμείνουν άθικτες, λίγες επιβιώνουν από την ετήσια δοκιμασία της ασφαλούς εισόδου στη θάλασσα.

«Από κάθε 1.000 χελωνάκια που πηγαίνουν στη θάλασσα, ένα ή δύο θα επιβιώσουν για να ωριμάσουν και να επιστρέψουν στην παραλία όπου γεννήθηκαν για να γεννήσουν τα αυγά τους», δήλωσε η Χατζηχριστοφόρου.

Λόγω ενός μηχανισμού αποτύπωσης, τον οποίο οι επιστήμονες αποκαλούν GPS χελώνας, οι θηλυκές χελώνες επιστρέφουν στην ίδια παραλία όπου γεννήθηκαν για να γεννήσουν τα αυγά τους.

Η Κύπρος φιλοξενεί δύο απειλούμενα είδη χελωνών - την Πράσινη Χελώνα και την χελώνα Caretta Caretta.

Στην περιοχή Πάφου, η  παραλίας της Lara είναι μια προστατευόμενη περιοχή, που εκτείνεται κατά μήκος 10 χιλιομέτρων (έξι μίλια) από την ακτογραμμή. Οι φωλιές προστατεύονται με κλουβιά και οι περιοχές εκκόλαψης στην παραλία είναι περιφραγμένες.

Οι επιτυχημένες προσπάθειες διατήρησης στην Κύπρο έχουν οδηγήσει σε αύξηση των φωλιών σε περίπου 2.000 σήμερα από μόλις 300 πριν από τέσσερις δεκαετίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα