SOS για την έλλειψη παιδικών εμβολίων στην Κύπρο – «Κινδυνεύουν ζωές»

Λόγο για προβληματική διαδικασία προμήθειας, επάρκειας και διανομής εμβολίων κάνει η Παιδιατρική Εταιρεία

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι» η Γραμματέας του ΠΙΣ, Αναστασία Συμεού, ανέφερε πως με την εφαρμογή του ΓεΣΥ εντοπίστηκε πρόβλημα στον τρόπο της διανομής των εμβολίων και σιγά-σιγά προχώρησε και στην επάρκεια τους και καταλήξαμε τον Αύγουστο, ανέφερε χαρακτηριστικά, να μην πάρουμε καθόλου εμβόλια ενώ υπάρχει έλλειψη του

πολύ σημαντικού εμβολίου για τον κοκκύτη και για την Ηπατίτιδα Β΄, πρόσθεσε. 

Συμπλήρωσε μάλιστα, πως δεν υπάρχει υπάρχει σαφής απάντηση πότε θα βρίσκονται στα ιατρεία τα συγκεκριμένα εμβόλια. 

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν βρέφη τα οποία δεν έχουν ούτε και μια δόση εμβολίου της Ηπατίτιδας Β΄», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κίνδυνοι εξαιτίας του γεγονότος αυτού. 

Πρόσθεσε πως η κατάσταση έφτασε σε τέτοιο σημείο που δεν μπορεί το Υπουργείο Υγείας να λύσει το πρόβλημα. 

«Για να παραγγείλεις εμβόλια θα πρέπει να προκρατήσεις το εργοστάσιο δύο χρόνια προηγουμένως. Όταν επρόκειτο να αρχίσει το ΓεΣΥ και έπρεπε να παραγγελθούν εμβόλια για να καλυφθεί όλος ο παιδιατρικός πληθυσμός, αντί να παραγγελθεί ικανοποιητική ποσότητα εμβολίων , προκειμένου να μην μείνουν εμβόλια και να λήξουν, επιλέχθηκε να υπάρξει έλλειψη», ανέφερε. 

Τόνισε, παράλληλα, πως εάν έχεις ανεμβολίαστο πληθυσμό ο κίνδυνος απώλειας ζωών αυξάνεται, σημειώνοντας τη μεγάλη θνησιμότητα σε βρέφη κάτω των 2 μηνών από κοκκύτη. 

Η απαντητική επιστολή του Υπουργού Υγείας 

       Σχετικά με το πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια επιστολή σας ημερομηνίας 14 Σεπτεμβρίου 2020, αρχικά θα ήθελα να χαιρετίσω την απόφαση σας για να μετέχουν οι εκπρόσωποί σας στις συνεδριάσεις της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Πρόσθετα θα ήθελα να σας πληροφορήσω τα ακόλουθα:

      1. Η αρχική απόφαση της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ημερομηνίας 29 Ιουνίου 2020) για το μέγιστο χρονικό περιθώριο που έχει παρέλθει  από την χρονική περίοδο εμβολιασμού και που ο γιατρός να μπορεί να εμβολιάζει ήταν 6 μήνες. Η εν λόγω απόφαση αναθεωρήθηκε και στις 17 Αυγούστου 2020 και το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε γραπτώς τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ότι τα εμβόλια πρέπει να γίνονται στα παιδιά χωρίς να τεθεί το χρονικό περιθώριο των 6 μηνών.  

    2. Σε σχέση με τις ελλείψεις κάποιων εμβολίων, η Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών (ΔΑΠ) του Υπουργείου Υγείας, έχει προβεί έγκαιρα, σε όλες τις δέουσες διαδικασίες για να διασφαλίσει την διαθεσιμότητα των εμβολίων σε συνθήκες ΓεΣΥ σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Σχήμα Εμβολιασμών των Παιδιών &Εφήβων. Συγκεκριμένα:

Τα εμβόλια της Ανεμευλογιάς, του Πνευμνονιόκοκκου, του Boostrix και της Ηπατίτιδας Α, διανέμονται ήδη στους Προσωπικούς Ιατρούς Παιδίατρους, εδώ και 3 μήνες από τον ανάδοχο.

 

Το εμβόλιο της Ιλαράς/Παρωτίτιδας/Ερυθράς (MMR), της Ηπατίτιδας Β και του Μηνιγγιτιδόκοκκου, έχουν παραληφθεί και άρχισε η διανομή τους από την εταιρεία διανομής στους Προσωπικούς Ιατρούς /Παιδίατρους.

 

Το εμβόλιο HPV, έχει παραγγελθεί και αναμένεται να παραδοθεί μέχρι 31/10/2020 και η διανομή του θα γίνει μέσω της εταιρείας διανομής από διαγωνισμό υπηρεσιών που ετοιμάζει η ΔΑΠ.Στο παρόν παρατηρείται έλλειψη για το τετραδύναμο εμβόλιο TETRAXIM, για το οποίο ο ανάδοχος μας διαβεβαίωνε μέχρι το τέλος Αυγούστου, ότι θα το είχε παραδώσει αρχές Σεπτεμβρίου ως και η σύμβαση.  Αναμένεται νέα ενημέρωση από τον ανάδοχο, εντός των ημερών.   Ωστόσο, υπάρχει σ’ εξέλιξη διαγωνισμός που περιλαμβάνει το προαναφερόμενο εμβόλιο μαζί με πενταπλό και εξαπλό  με ημερομηνία υποβολής στις 24 Οκτωβρίου 2020.

       Σημειώνεται ότι για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών που είχαν παρουσιαστεί μετά την πανδημία και με στόχο να μην μείνουν παιδιά ανεμβολίαστα, έγινε κατ’ εξαίρεση διευθέτηση με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ώστε μετά από παρουσίαση πιστοποίησης από τον Προσωπικό Ιατρό (παιδίατρο) του ΓεΣΥ, να εμβολιάζονται στα Κέντρα Μητρότητας και Παιδιού, μέχρι και το τέλος Αυγούστου του 2020.

       Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω την εκτίμηση μου για το σημαντικό έργο που η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου επιτελεί και τη διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο Υγείας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια της διατήρηση υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα