Slap και συμφέροντα «πίσω» από την κατάχρηση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης

Φαινόμενα κατάχρησης των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης παρατηρούνται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, ανέφερε μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι, ο μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου.

Όπως σημείωσε, παρόλο που τα εν λόγω εντάλματα αποτελούν ένα «πολύ χρήσιμο εργαλείο» και μία μέθοδο επιβολής του νόμου στα διάφορα κράτη, εντούτοις είναι διαπιστωμένο ότι γίνεται κατάχρηση, με κράτη να εκδίδουν συλλήβδην εντάλματα

σύλληψης εναντίον προσώπων «με την επίφαση ότι αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις ή έχουν διαπράξει αδίκημα».

Ωστόσο, πίσω από τα εν λόγω εντάλματα, είπε ο κ. Ευσταθίου, κρύβονται συμφέροντα, κυρίως οικονομικά.

Eρωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν είναι μόνο η Ρουμανία που κάνει κατάχρηση των ενταλμάτων, υποδεικνύοντας ότι εκδίδονται «μόνο για να εξυπηρετηθούν αλλότριοι σκοποί, για άσκηση πίεσης, για να κλείσουν το στόμα (σε κάποιον) […] για να ξεκαθαρίσουν λογαριασμούς».

Συνήθως, τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης εκδίδονται εναντίον δημοσιογράφων και πολιτικών προσώπων, με τον Κωστή Ευσταθίου να τονίζει το παράδειγμα του Κενάν Αγιάζ, αναφέροντας ότι «η Γερμανία υπέκυψε στον εκβιασμό της Τουρκίας. […] Έχει εκδώσει μερικές εκατοντάδες εντάλματα για να ικανοποιήσει την Τουρκία και τα οποία εκτελούνται σε χώρες της Ευρώπης».

Στην Κύπρο, επεσήμανε, «λειτουργούμε περισσότερο ως σφραγιδοφόροι και εκτελούμε ασμένως τα εντάλματα σύλληψης».

Τι είναι το SLAP

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρακτική SLAP, είπε ότι πρόκειται για «συστηματικές αγωγές που γίνονται για εύλογη αιτία ή και παράλογη αιτία, συνήθως παράλογη, χωρίς δηλαδή βάση».

Είναι ένας τρόπος «για να κλείσουν το στόμα σε επικριτές καθεστώτων, δημοσιογράφους, σε οποιαδήποτε φωνή διαμαρτυρίας».

Καταλήγοντας, ο κ. Ευσταθίου τόνισε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό φαινόμενο σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., σε βαθμό που έχει απασχολήσει την Επιτροπή Νομικών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ετοιμάζεται έκθεση, όπως είπε, καθώς και εισηγήσεις για να σταματήσει η καταχρηστική έκδοση ενταλμάτων και αγωγών, μέσω νομοθεσίας.

Διαβάστε επίσης: 

Ξέσπασε ο πατέρας μαθητών: «Τους στήνουν καρτέρι..Θα τους πιάσω πεθαμένους;»

ΦΩΤΟ: Έφερε ζώνη η άτυχη Γεωργία - «Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική»

Keywords
Τυχαία Θέματα