Stern: Βαθιά ριζωμένη η διαμάχη Κύπρου-Τουρκίας για τα ναυτιλιακά

Για βαθιά ριζωμένη διαμάχη Τουρκίας και Κύπρου για τα ναυτιλιακά, γράφει το γερμανικό περιοδικό Stern, σημειώνοντας πως η Άγκυρα σκληραίνει το ναυτιλιακό της εμπάργκο κατά της Λευκωσίας, ενώ οι επιπτώσεις αυτής της κίνησης επεκτείνονται μέχρι τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ).

Το ρεπορτάζ παραθέτει τις δηλώσεις της Υφυπουργού Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μαρίνας Χατζημανώλη, η οποία εξηγεί πως από το 1987 η Κυβέρνηση της Άγκυρας έχει απαγορεύσει σε πλοία που φέρουν κυπριακή

σημαία να ελλιμενίζονται στα τουρκικά λιμάνια. Πρόσφατα, συνεχίζει, η Τουρκία επέκτεινε την ισχύ του εμπάργκο και στα πλοία υπό κυπριακή διαχείριση, γεγονός που συνεπάγεται τον αποκλεισμό των κυπριακών πλοίων από τη διαδικασία που προβλέπεται από τη συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για τα σιτηρά και τη διέλευση των πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσα και του Στενού του Βοσπόρου.

Με τον ενδιάμεσο τίτλο «Η Κύπρος δεν υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για τον ΙΜΟ», το δημοσίευμα αναφέρεται στις απώλειες που έχει υποστεί η κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία και την οργή που έχουν προκαλέσει στην Κύπρο τα δύο εμπάργκο με αποτέλεσμα την αντίθεσή της στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για τη θέση του Γενικού Γραμματέα στον Διεθνή Ναυτιλιακή Οργανισμό (ΙΜΟ) που είναι αρμόδιος για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας και τη δημιουργία δίκαιων ανταγωνιστικών συνθηκών για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Στη συνέχεια με τίτλο «Ο στενότερος σύμμαχος, η Ελλάδα, βελτιώνει τις σχέσεις με την Τουρκία», σημειώνεται ότι «σε αντίθεση με την Λευκωσία, η Αθήνα και η Άγκυρα βρίσκονται επί του παρόντος σε μια απροσδόκητη πορεία συμφιλίωσης», καθώς μετά από την κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, σημειώθηκε, κατόπιν του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία τον Φεβρουάριο, μια ξαφνική στροφή στις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών με την Ελλάδα να αποτελεί μία από τις πρώτες χώρες που συνέτρεξαν να βοηθήσουν, ενώ η Τουρκία απέρριψε την προσφορά βοήθειας από την Κύπρο.

Μένει δε, επισημαίνεται, να δει κανείς εάν οι σημερινές θετικές σχέσεις θα συνεχιστούν μετά τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.

Το άρθρο ολοκληρώνεται με αναφορά στις τεταμένες σχέσεις Κύπρου-Τουρκίας και το κυπριακό ζήτημα, σημειώνοντας πως ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε σε συνέντευξή του στο “Euronews” στα τέλη Μαρτίου ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, η Άγκυρα φαίνεται να ενοχλείται από την αύξηση της ισχύος της Κύπρου. Η αντίδρασή της στην άρση από τις ΗΠΑ του επί δεκαετίες εμπάργκο όπλων στην Κύπρο τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν οργισμένη, συμπληρώνει.

Γράφει επίσης πως ένα ακανθώδες ζήτημα για τους Τούρκους είναι και το κοινό έργο Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ για τον EastMed, που προορίζεται για τη μελλοντική προμήθεια αερίου στην ΕΕ μέσω ενός αγωγού μήκους 1.900 χιλιομέτρων στη Μεσόγειο Θάλασσα. Όπως σημειώνει, η Τουρκία παίζει κυρίαρχο ρόλο στη Μεσόγειο ενώ σύμφωνα με το Stern, φαίνεται ότι αυτή η διαμάχη για τα ζητήματα της θάλασσας δεν θα επιλυθεί σύντομα.

Διαβάστε επίσης: ΚΕ: Η Κυβέρνηση προσεγγίζει ολιστικά προβλήματα δεκαετιών

Keywords
Τυχαία Θέματα