TRT: Το φυσικό αέριο θα επανενώσει την Κύπρο

Η ανακάλυψη και η εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο μπορεί να επανενώσει το νησί, ισχυρίζεται με ρεπορτάζ του το τουρκικό πρακτορείο TRT world.

Η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί των μεγάλων χρηματικών ποσών που θα αποκομίσει από

την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν στο τεμάχιο «Αφροδίτη» πέντε χρόνια νωρίτερα. Η ανακάλυψη αυτή, μπορεί να συντηρήσει και να στηρίξει την Κύπρο για τα επόμενα χρόνια, αναφέρει.

Αυτό, αποτελεί από μόνο του ένα πολύ μεγάλο παράγοντα, που θα συμβάλει ώστε οι δυο πλευρές να έρθουν σε συμφωνία.

Όπως μεταδίδει από την Κύπρο ο ανταποκριτής του ΤΡΤ world, όταν ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού καταστράφηκε μερικώς μετά από έκρηξη το 2011, την οποία ακολούθησαν μαζικές διακοπές ρεύματος σε όλες τις ελεύθερες περιοχές, έγινε σαφές ότι η «Ελληνική Δημοκρατία της Κύπρου» είναι εξαρτώμενη από μία και μοναδική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως αναφέρει ο τέως Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Χαράλαμπος Έλληνας, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται με την καύση αργού πετρελαίου, μέθοδος η οποία είναι αρκετά ακριβή, τοποθετώντας τη χώρα στη λίστα της ΕΕ με τα μέλη που πληρώνουν πολύ ακριβά την παραγωγή ενέργειας, συμπληρώνοντας ότι πέραν τούτου, η συγκεκριμένη μέθοδος μολύνει το περιβάλλον.

Ωστόσο, η ανακάλυψη του οικοπέδου Αφροδίτη δημιούργησε μια ευκαιρία έτσι ώστε η παραγωγή ρεύματος να αλλάξει. Οι Ελληνοκύπριοι έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία με την Ελλάδα και το Ισραήλ για την ανάπτυξη του κοιτάσματος, παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς, οι οποίοι αμφισβητούν το δικαίωμα τους να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, η συμφωνία αυτή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις, οι οποίες ενδέχεται να εκτροχιάσουν τον διάλογο για τη λύση του Κυπριακού.

«Οι δύο πλευρές συζητούν για το τι πρόκειται να συμβεί στη στεριά, τα εδάφη που θα ανταλλαχθούν, καθώς και πόσοι Έλληνες και Τούρκοι στρατιώτες θα παραμείνουν επί κυπριακού εδάφους, αλλά αυτό που δείχνει ότι αποτελεί μείζον κίνητρο, είναι το τι θα συμβεί στη θάλασσα», αναφέρει ο ανταποκριτής.

Το ψευδοκράτος, αντιμετωπίζει μεγαλύτερες προκλήσεις, όπως το διεθνές εμπάργκο. Την ίδια ώρα, η διασύνδεση για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, καθώς και οι σχεδιασμοί για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, αποτελούν επίσης σημαντικές προκλήσεις.

Όπως αναφέρει η Τ/κ Πανεπιστημιακός Hariye Kahveci, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αφορά στην ασφάλεια της ενεργειακής παραγωγής, έχει να κάνει με την απομόνωση του ψευδοκράτους από τα μεγαλύτερα ενεργειακά δίκτυα. «Για παράδειγμα, αν κοιτάξει κανείς την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Τουρκία, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει μια διασύνδεση με τις άλλες χώρες, καθώς ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι η αξιοποίηση πολλαπλών ευκαιριών».

Σε περίπτωση επανένωσης, αναφέρει κλείνοντας το ρεπορτάζ, πολλά από αυτά τα προβλήματα θα επιλυθούν, με την ε/κ πλευρά να αποκτά πρόσβαση στην τουρκική αγορά, η οποία μετράει 70 εκ πληθυσμού, με τα χρήματα που μπορεί να προκύψουν από εκεί μέσω της πώλησης φυσικού αερίου, να είναι πολλά.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα