Telegraph: Εισροή ρωσικών χρημάτων και επενδύσεις στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο

Δημοσίευμα του Telegraph (04/02/24) αναφέρεται στην εισροή ρωσικών χρημάτων στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο η οποία χρησιμοποιείται ως καταφύγιο κυρώσεων για να γίνονται επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο. 

Όπως σημειώνεται, ενώ το Τρίκωμο ήταν μια περιοχή από μεγάλες θαμνώδεις εκτάσεις, τώρα μεταμορφώνεται σε Λας Βέγκας και σε μια πόλη γεμάτη πολυκατοικίες, βίλες και διαμερίσματα

με ονόματα όπως Caesars και Dream Town.

Υπάρχουν παντού διαφημίσεις στα ρωσικά και στα φαρσί (Περσική γλώσσα) και σημειώνεται πως ξένοι από χώρες που υπόκεινται σε κυρώσεις και αλλού βήκαν εκεί ένα νέο μέρος για να εγκατασταθούν, όπου δεν ισχύουν οι περιορισμοί του ελληνόφωνου νότου και η υποτιμημένη τουρκική λίρα αντιμετωπίζει προβλήματα.

Στο γραφείο πωλήσεων ενός πολυτελούς συγκροτήματος, του Riverside Life, ένα φυλλάδιο προσφέρει στους αγοραστές: «Μια νέα ζωή στη μεγάλη παραλία».

Ο Οσμάν Ερντογάν, γενικός διευθυντής της εταιρείας, είπε ότι η κλίμακα της ζήτησης για διαμερίσματα έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες.

«Είμαστε όλοι μας σοκαρισμένοι. Δεν περιμέναμε να πετύχουμε τόσες πολλές πωλήσεις τόσο γρήγορα».

Η Άγκυρα αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία και παρείχε καταφύγιο σε δεκάδες χιλιάδες Ρώσους που εγκατέλειψαν την χώρα.

Πολλοί από αυτούς έχουν πλέον μεταβεί στη κατεχόμενη βόρεια Κύπρο καθώς οι τιμές των κατοικιών σε μέρη όπως η παραθαλάσσια πόλη Αττάλια της Τουρκίας ανεβαίνουν στα ύψη και η Κύπρος συμβιβάζεται με την ΕΕ για να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

«Ο βορράς, ωστόσο, είναι λιγότερο επιβαρυμένος από έλεγχο, ενώ οι τράπεζές του δεν αποτελούν μέρος του διεθνούς συστήματος Swift. Πολλές τράπεζες που λειτουργούν στο βορρά είναι υποκαταστήματα αυτών στην Τουρκία.

Ο Βορράς εργάζεται για να αποβάλει την εικόνα του ως κράτος παρία με διαφημίσεις που το προωθούν ως τόπο διακοπών ή συνταξιοδότησης.

Αν και το Τρίκωμο είναι σε μεγάλο βαθμό η πόλη-αφίσα για τη βόρεια ανάπτυξη, τα κοντινά Μπογάζι  και Σπαθαρικό είναι επίσης σε άνοδο, είπε ο κ. Ερντογάν της Riverside Life, με το σχέδιο να είναι για ευρύτερη επέκταση.

«Οι ντόπιοι στο βορρά νιώθουν ανακουφισμένοι από την άνοδό του, αφού εδώ και καιρό μαραζώνουν οικονομικά πίσω από τον νότιο γείτονά τους. Αλλά όλα έρχονται με κόστος.

Ο Mete Hatay, ανώτερος ερευνητής στο ανεξάρτητο PRIO Cyprus Centre, είπε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια ο πληθυσμός του βορρά έχει αυξηθεί από 300.000 σε

550.000, κυρίως ως αποτέλεσμα της εισροής από την Τουρκία».

Ο αριθμός των Ρώσων ανέρχεται σε περίπου 40.000 και των Ιρανών σε 10.000. Με τους Τουρκοκύπριους να αποτελούν τώρα μόλις το ένα τρίτο του πληθυσμού, αισθάνονται «ξένοι στη χώρα τους», είπε.

«Πριν υπήρχε μόνο μια μικρή βρετανική κοινότητα εδώ. Τώρα υπάρχουν πολλοί Ρώσοι, Ουκρανοί, Ιρανοί, Κεντρικούς Ασιάτες», είπε ο κ. Hatay.

«Η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, όπως και οι Έλληνες ομόλογοί τους, επιθυμούν την επανένωση. Αλλά μετά την αποτυχία των συνομιλιών των Ηνωμένων Εθνών για μια διευθέτηση μεταξύ του Βορρά και του Νότου το 2017, ένα αίσθημα απελπισίας οδήγησε σε μια στάση «hit and rum» για να κερδίσoyn χρήματα γρήγορα», είπε ο κ. Hatay.

Έχει επίσης οδηγήσει σε πιο τολμηρή ρητορική από την Άγκυρα και τον Ερσίν Τατάρ, τον σκληροπυρηνικό Τουρκοκύπριο ηγέτη, για δημιουργία δύο χωριστών κρατών.

Αυτό το καλοκαίρι συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ο ακαδημαϊκός James Ker-Lindsay, σημειώνει ότι όσο περισσότερο αγοράζεται και αναπτύσσεται αυτή η γη, το όνειρο πολλών για επανένωση γίνεται όλο και πιο αδύναμο.

«Οποιαδήποτε διευθέτηση θα χρειαστεί κάποιου είδους εδαφική ανακατανομή. Γίνεται πολύ πιο περίπλοκο αν έχεις ανθρώπους να χτίζουν και να αναπτύσσονται πάνω σε αυτό».

Keywords
Τυχαία Θέματα