The Limassol Book Fair: Η πρώτη Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Λεμεσό
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού (Limassol Book Fair) έρχεται να καλύψει τα κενά στον χώρο του κυπριακού βιβλίου, λένε στο ΚΥΠΕ οι διοργανωτές της, Χάρης Ιωαννίδης, Άννα Ιωαννίδου και Χρήστος Μιχάλαρος.
Ερωτώμενος σχετικά με τη συμμετοχή του στο εγχείρημα, ο δημοσιογράφος Χρήστος Μιχάλαρος αναφέρει στο ΚΥΠΕ
«Έτσι αποφάσισα να εμπλακώ έστω και σε ένα μικρό βαθμό στον συντονισμό των συζητήσεων, στις ζωντανές συνεντεύξεις πάνω στη σκηνή και σε άλλες δράσεις, ώστε το μήνυμα ότι η Κύπρος πλέον έχει μια έκθεση βιβλίου ανάλογη των δυνατοτήτων της, είναι γεγονός», λέει ο Χρήστος Μιχάλαρος, ο οποίος εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στους διοργανωτές οι οποίοι τον συμπεριέλαβαν σε αυτή την προσπάθεια.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις κυριότερες διαφορές μεταξύ της πρώτης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Λεμεσού και των εκθέσεων βιβλίου που λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο κατά καιρούς, η Άννα Ιωαννίδου εξηγεί ότι η μεγάλη διαφορά της Έκθεσης Βιβλίου Λεμεσού είναι η διεξαγωγή του επαγγελματικού συνεδρίου στις 25 Νοεμβρίου.
«Για πρώτη φορά στον τόπο μας, οι επαγγελματίες του χώρου συγκεντρώνονται σε μια σοβαρή προσπάθεια χαρτογράφησης του χώρου του βιβλίου. Εκεί, θα συζητηθούν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες της κυπριακής αγοράς βιβλίου καθώς και η διασύνδεσή της με τη διεθνή αγορά του βιβλίου», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι το συνέδριο θα προσφωνήσουν διεθνείς σύμβουλοι σε θέματα του βιβλίου, εκπρόσωποι των Διεθνών Εκθέσεων Φρανκφούρτης και Θεσσαλονίκης, εκδότες και βιβλιοπώλες από την Κύπρο αλλά και εκδότες από την Ελλάδα.
Μιλώντας για το σημαντικότερο κενό που υπάρχει στην κυπριακή αγορά του βιβλίου και τους τρόπους με τους οποίους αυτό μπορεί να καλυφθεί, ο εκδότης Χάρης Ιωαννίδης υπογραμμίζει ότι «η κυπριακή αγορά βιβλίου θα ζει πάντα στη μεγάλη σκιά της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη, πιο πλούσια σε τίτλους και θεματογραφία, αλλά και σαφώς πιο ώριμη από τη δική μας. Η τοπική βιομηχανία βιβλίου έχει διαχρονικά προσαρμοστεί σ’ αυτή την πραγματικότητα και όλοι μας, εκδότες, βιβλιοπώλες, συγγραφείς, έχουμε πλήρη επίγνωση του επιχειρηματικού αυτού πλαισίου».
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Χρήστος Μιχάλαρος σημειώνει ότι «διάσπαρτες πρωτοβουλίες, τίμιες απόπειρες και εμπνευσμένες προσπάθειες υπάρχουν ήδη στην Κύπρο εδώ και δεκαετίες», αλλά έως τώρα απουσίαζε «μια διοργάνωση που να καλύπτει ολόκληρη την υπόθεση που λέγεται βιβλίο, στο σύνολό της, από τον συγγραφέα και τη μοναχική διαδικασία της συγγραφής, μέχρι τον εκδότη, τον βιβλιοπώλη, τον επιμελητή, τις νέες μορφές ανάγνωσης και φυσικά τον αναγνώστη». Όλο αυτό, υπογραμμίζει, «έρχεται να καλύψει το Limassol Book Fair και μάλιστα σε ένα ολοζώντανο τριήμερο με τη συμμετοχή του κοινού που θα έχει λόγο και ρόλο σε όλες τις δράσεις».
Αναφερόμενος στους στόχους που έχει θέσει η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού, ο Χάρης Ιωαννίδης αναφέρει ότι υπάρχει η επιθυμία, μέσω των επαγγελματικών συνεδρίων, για τη σταδιακή αναβάθμιση και ενδυνάμωση της κυπριακής βιβλιοπαραγωγής, τη διασύνδεση του προϊόντος μας με το εξωτερικό σε διευρυμένο και οργανωμένο επίπεδο, καθώς και τη δημιουργία ευκαιριών δικτύωσης μεταξύ εκδοτών σε τοπικό, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Εν τέλει, αυτές οι προσπάθειες θα συμβάλουν στη δόμηση μιας υγιούς και προσοδοφόρας βιομηχανίας, που δεν εξαρτάται από φυσικούς πόρους, καιρικές συνθήκες ή πολιτικές αναταράξεις, προσθέτει ο Χάρης Ιωαννίδης, επισημαίνοντας ότι «οι βιομηχανίες που παράγουν πολιτισμό, όπως αυτή του βιβλίου, συμβάλλουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στην οικονομία ενός τόπου απ’ ό,τι ο κύκλος εργασιών τους».
«Το βιβλίο πάντα θα αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης για σκηνοθέτες και παραγωγούς ταινιών, για δημιουργούς παιχνιδιών και άλλων προϊόντων, για χρήστες και δημιουργούς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, για παραγωγούς ηλεκτρονικών βιβλίων, για παραγωγούς ακουστικών βιβλίων, για podcasters, για κριτικούς, για δημόσιο διάλογο», τονίζει. «Θέλουμε το κυπριακό βιβλίο ν’ αρχίσει να εμπνέει τόσο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό», υπογραμμίζει.
Σε ερώτηση για το πώς μπορεί η Κύπρος να κατακτήσει μια θέση στη διεθνή αγορά βιβλίου, ο Χάρης Ιωαννίδης και η Άννα Ιωαννίδου σημειώνουν ότι «πρέπει ν΄ αρχίσουμε μια μακροχρόνια δράση, με μικρά αλλά σταθερά βήματα, τα οποία σταδιακά θα μας φέρουν στο πολυπόθητο σημείο όπου η κυπριακή λογοτεχνία και βιβλιοπαραγωγή θα είναι διαθέσιμη στο βιβλιόφιλο κοινό του κόσμου, και στις μεγάλες γλώσσες του πλανήτη».
«Ως Έκθεση, θέλουμε πρώτα να δούμε την τοπική βιομηχανία να ενισχύεται και να αποκτά το κύρος που της αρμόζει», υπογραμμίζουν. «Παράλληλα, μέσω διεθνών συνεδρίων και άλλων ανάλογων δραστηριοτήτων, θέλουμε να λειτουργούμε ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων εμπλεκομένων του χώρου του βιβλίου στην Κύπρο αλλά κυριότερα, την ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο», δηλώνουν, τονίζοντας ότι «η συμμετοχή της Κύπρου στις μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού θα πρέπει να είναι ανελλιπής και δεδομένη και θα πρέπει να αποσκοπεί στην απόκτηση τεχνογνωσίας και δικτύωσης».
Ακόμη, ο Χάρης Ιωαννίδης και η Άννα Ιωαννίδου χαρακτηρίζουν τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού ως «ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», προσθέτοντας ότι όλοι στον χώρο των βιομηχανιών πολιτισμού, εναποθέτουν πολλές ελπίδες στον επίσημο αυτό κρατικό φορέα.
«Ως Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού, έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας. Επιλέγουμε να βλέπουμε τα θετικά της βιομηχανίας μας, να βλέπουμε θετικά το μέλλον και να βάζουμε ψηλούς στόχους», δηλώνουν στο ΚΥΠΕ.
Μιλώντας για τη σχέση των Κυπρίων με το βιβλίο και την ανάγνωση, ο Χρήστος Μιχάλαρος επισημαίνει ότι «ο Κύπριος, όπως και ο Ελλαδίτης περισσότερο μιλούν παρά ακούν και διαβάζουν. Το διάβασμα δεν υπάρχει στη συνολική μας κουλτούρα ως βασικό συστατικό της συνείδησής μας». «Άρα ένα το κρατούμενο, δεν διαβάζουμε. Δεύτερον, όσο διαβάζουμε, δεν διαβάζουμε πράγματα που μπορούν να μας προσφέρουν "κάτι" που θα μας εξελίξει ως άτομα. Τρίτον, δεν διδάσκουμε στα παιδιά το διάβασμα», αναφέρει στο ΚΥΠΕ.
Όλα αυτά, εξηγεί, «δημιουργούν μια έλλειψη αναγνωστικής παιδείας η οποία κοστίζει σε όλα: στην κοινωνία που διαμορφώνουμε γενιά τη γενιά, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, στις πολιτικές μας αποφάσεις και στην συμπεριφορά μας ως άτομα και μέλη οικοσυστημάτων». «Το Limassol Book Fair δίνει χίλιους λόγους για να επενδύσει η Πολιτεία στο ζήτημα του βιβλίου και της ανάγνωσης. Όσοι έρθετε, θα το διαπιστώσετε. Θα φύγετε με μια αγκαλιά βιβλία ο καθένας», καταλήγει.
Η πρώτη Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Νοεμβρίου, μεταξύ 10:00 π.μ. και 8:00 μ.μ. Θα προηγηθεί η διεξαγωγή του επαγγελματικού συνεδρίου στις 25 Νοεμβρίου. Στον εκθεσιακό χώρο στους Χαρουπόμυλους Λανίτη, θα υπάρξουν πέραν των 40 εκθετών. Θα διεξαχθούν δεκάδες δρώμενα, σε 3 σκηνές, για μικρούς και μεγάλους. Ακόμη, θα προβληθούν διαδραστικά βίντεο για τα παιδιά, θα συμμετάσχουν γνωστοί συγγραφείς από Κύπρο και Ελλάδα, θα ανεβούν θεατρικές παραστάσεις εμπνευσμένες από παιδικά βιβλία, θα υπάρξουν πολυπρόσωπες συζητήσεις επί σκηνής για τα σημαντικά θέματα που απασχολούν το σύγχρονο βιβλίο στην Κύπρο και πολλά άλλα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Κιβωτός του Κόσμου»: Αποκαλύψεις για τις κρουαζιέρες του πατέρα Αντώνιου με τα παιδιά της δομής
- Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού με βροχές και καταιγίδες
- ΕΔΕ Πλεύρη για ανάρτηση Πολάκη με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ασθενούς – «Λαμόγιο, ψεύτη, ανίκανε»
- Κιβωτός του Κόσμου: Καταγγελία σοκ για την πρεσβυτέρα - «Ήξερε, είχε ανοίξει την πόρτα και τα είχε δει»
- Κιβωτός του Κόσμου: Πώς η πρεσβυτέρα «έκαψε» τον πατέρα Αντώνιο
- Κιβωτός του Κόσμου: Η χήρα του Καρέλια μιλά για τη δωρεά - «Η πρεσβυτέρα μου ζήτησε να φτιάξουμε θέατρο»
- "Ζυμώσεις" μεταξύ FIFA και Σαουδικής Αραβίας για το Μουντιάλ 2030 με Ελλάδα!
- Κιβωτός του Κόσμου: «Αγώνας» για να μην χαθούν οι χορηγίες - Πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στην προσωρινή διοίκηση
- Ιωάννα Κολοβού: Κύμα συμπαράστασης έξω από το σπίτι της - Μεγάλη συγκέντρωση (Φωτογραφίες - Βίντεο)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Wizz Air: Τρία νέα δρομολόγια και έξι με αυξημένη συχνότητα από Λάρνακα
- Πώς οι Ρώσοι σκότωσαν τον Ουκρανό διευθυντή ορχήστρας Κερπατένκο στη Χερσώνα
- Γιαννάκη:O εμβολιασμός το θεμέλιο του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
- Στην Ολομέλεια προς ψήφιση ο 3ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός του κράτους
- NASA: Η ιστορική αποστολή Artemis 1 έφτασε στη Σελήνη (ΒΙΝΤΕΟ)
- Προτεραιότητα η απόκρουση κάθε μορφής ηρωοποίησης του ναζισμού, λέει ο Λαβρόφ
- Μιχαηλίδου: Χαμηλός ο προϋπολογισμός του Γραφείου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων
- ΑΕΚ: Προπώληση με Απόλλων
- The Limassol Book Fair: Η πρώτη Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Λεμεσό
- ΚΥΣΟΑ: «Ετσιθελική» απόφαση του ΥΠΑΝ για φοίτηση μαθήτριας σε ειδική μονάδα
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- The Limassol Book Fair: Η πρώτη Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Λεμεσό
- Στην Ολομέλεια προς ψήφιση ο 3ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός του κράτους
- Βίντεο από την πορεία οχήματος στο αντίθετο ρεύμα του αυτοκινητοδρόμου
- Προτεραιότητα η απόκρουση κάθε μορφής ηρωοποίησης του ναζισμού, λέει ο Λαβρόφ
- Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ αναγνώρισε τη Ρωσία ως κράτος τρομοκράτη
- ΚΥΣΟΑ: «Ετσιθελική» απόφαση του ΥΠΑΝ για φοίτηση μαθήτριας σε ειδική μονάδα
- Διευκρινίσεις ζητά ο ΠΙΣ για το «κάναμε λάθος με διορισμό Αγαθαγγέλου» του
- Το ασιατικό κουνούπι τίγρης εντοπίστηκε και στα κατεχόμενα
- ΑΕΚ: Προπώληση με Απόλλων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επισιτιστική κρίση: Ο ΟΗΕ ενισχύει με 5,4 δισ. δολάρια τον Λίβανο
- Μουντιάλ 2022 Live στον ΑΝΤ1, Σενεγάλη-Ολλανδία 0-0 (Ημίχρονο)
- Ιράκ: Η Βαγδάτη καταδικάζει τους ιρανικούς και τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στο Κουρδιστάν
- Το Κατάρ χρηματοδοτεί την ισλαμιστική τρομοκρατία, αλλά παριστάνει τον φίλο της Δύσης!
- Μεταναστευτικό: Ευρωπαϊκοί πόροι 1,9 δισ. ευρώ για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων
- Μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φάρμακα ανακοίνωσε ο Θ.Πλέυρης
- Βασίλης Ζούλιας: Η συγκλονιστική αποκάλυψη για τη ζωή του - «Έκανα απόπειρες αυτοκτονίας από 8 ετών»
- Κάτας: «Ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη»
- Μπακογιάννης: «Ο μεγαλύτερος τζαμπατζής στον Δήμο Αθηναίων είναι το ίδιο το Κράτος»