Tη σκυτάλη από τον Βαρουφάκη πήρε ο Τσακαλώτος - Βίντεο

«Το μήνυμα της Κυριακής, αυτό το 61%, θα μείνει στην οικονομική ιστορία, στη συλλογική μνήμη της Ευρώπης και όχι μόνο», δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την τελετή παραλαβής- παράδοσης στο υπουργείο από τον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Αυτός ο λαός», είπε, «παρά την κατάσταση στις τράπεζες, παρά τη μη αμεροληψία των μέσων ενημέρωσης και των θεσμών και τις πιέσεις στους χώρους δουλειάς, αντιστάθηκε. Η

ψήφος αυτή έχει ταξικά χαρακτηριστικά. Οι απλοί άνθρωποι είπαν ότι θέλουμε να εμπιστευτούμε αυτήν την κυβέρνηση για μια βιώσιμη λύση».

Πρόσθεσε δε, ότι «σε αυτό το σημείο δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ολόκληρος ο ελληνικός λαός πρέπει να του πει ένα μεγάλο ευχαριστώ». Επισήμανε, επίσης, ότι «ελπίζω να είναι δίπλα μου και να μου δίνει συμβουλές. Δεν παίρνω αυτήν τη θέση στην πιο εύκολη στιγμή της ιστορίας».

Ο νέος υπουργός Οικονομικών κατέληξε στις σύντομες δηλώσεις του, λέγοντας πως «νομίζω ότι κάτι μπορεί να αλλάξει σε αυτήν την Ευρώπη. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση για συλλογικές λύσεις. Για κάτι καλύτερο για τον κόσμο της εργασίας, για αυτούς που έχασαν τις δουλειές τους, για τους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό».

Από την πλευρά του, ο απελθών υπουργός, Γιάνης Βαρουφάκης, είπε ότι υπάρχει κοινή διάγνωση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη μη βιωσιμότητα του χρέους και την αυτοτροφοδοτούμενη λιτότητα, κύκλος ο οποίος πρέπει να σπάσει. «Είναι μια αλλαγή φρουράς μεταξύ κάτι παραπάνω από συντρόφων, φίλων, συναδέλφων, πανεπιστημιακών», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη θητεία του στο υπουργείο, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «αυτούς τους πέντε μήνες προσπαθήσαμε αντί να αναθεματίζουμε το σκοτάδι, να ανάψουμε ένα μικρό κερί».

Ο κ. Βαρουφάκης προσδιόρισε σε επτά σημεία το έργο στο υπουργείο, και ειδικότερα στα εξής:

Στον αλγοριθμικό έλεγχο από ΣΔΟΕ, ΓΓΔΕ και Ελληνική Ένωση Τραπεζών στις καταθέσεις. Προανήγγειλε σοβαρότατο πλήγμα στη φοροδιαφυγή τον Σεπτέμβριο.Στην πρόταση στους θεσμούς για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ.Στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, μέσω του φορολογικού καθεστώτος των start up.Στην αναβάθμιση της ΓΓΠΣ και σε σύστημα πληρωμών.Στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τον μετασχηματισμό της αρμόδιας γενικής γραμματείας σε αναπτυξιακή τράπεζα.Στον εξορθολογισμό του μισθολογίου των υπαλλήλων του υπουργείου.Στην ανασύσταση των Σωμάτων Οικονομικών Επιθεωρητών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα