Times: Ο Πούτιν είχε στείλει πυρηνικά υποβρύχια στον βόρειο Ατλαντικό

Μόλις ώρες μετά από την εντολή του να τεθούν οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας σε «ειδική» κατάσταση ετοιμότητας, ο Βλάντιμιρ Πούτιν έστειλε ρωσικά υποβρύχια ικανά να μεταφέρουν 16 βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές το καθένα στο βόρειο Ατλαντικό, αποκαλύπτουν οι Times του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επιτελείς του βρετανικού ναυτικού εξέλαβαν αυτή την ρωσική εξόρμηση εγγύτερα στις ευρωπαϊκές ακτές ως «επίδειξη και προειδοποίηση», παρά ως πραγματική απειλή.

Όπως

προσθέτει το δημοσίευμα, τα υποβρύχια επέστρεψαν στη Ρωσία λίγο αργότερα και έτσι αποκαταστάθηκαν τα συνήθη επίπεδα δραστηριότητας. Έκτοτε, πάντως, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ασφαλείας παρακολουθούν πιο στενά το πυρηνικό οπλοστάσιο του Κρεμλίνου.

Οι Times αναφέρουν πως ενώ η χρήση «στρατηγικών» πυρηνικών όπλων από την Ρωσία σαν αυτά που θα μπορούσαν να μεταφέρουν τα συγκεκριμένα υποβρύχια εξακολουθεί να θεωρείται «αδιανόητη», ορισμένοι αναλυτές λένε πως μπορούν να φανταστούν σενάρια χρήσης μικρότερης εμβέλειας και λιγότερης ισχύος «τακτικών» πυρηνικών όπλων.

Όπως εξηγείται, ένα τακτικό πυρηνικό όπλο μπορεί συνήθως να καταστρέψει έκταση ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Ένα στρατηγικό πυρηνικό όπλο θα κατέστρεφε μια ολόκληρη πόλη.

Ειδικοί επισημαίνουν στην εφημερίδα πως, αν και το ρωσικό πολεμικό δόγμα προβλέπει την πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων, δεν έχει διαπιστωθεί κάποια μετακίνησή τους από τους χώρους αποθήκευσης στη Ρωσία.

Μεταξύ των ειδικών που μιλούν στην εφημερίδα είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λέστερ Άντριου Φούτερ, που ειδικεύεται στα πυρηνικά οπλοστάσια. Θεωρεί πως υπάρχουν τρία σενάρια κατά τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα.

Πρώτον, η Ρωσία να πυροδοτήσει ένα «τακτικό» πυρηνικό όπλο για σκοπούς επίδειξης δύναμης, πιθανότατα πάνω από θάλασσα ώστε να μην υπάρξουν θύματα.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία για να καταστρέψει έναν μεγάλο στρατιωτικό ή πολιτικό στόχο. Εδώ, ο καθηγητής Φούτερ σημειώνει ότι αυτό δεν μοιάζει να είναι απαραίτητο, δεδομένης της σημαντικής δύναμης πυρός που διαθέτει η Ρωσία.

Τέλος, η Ρωσία ίσως να αποτολμούσε ένα χτύπημα με τακτικό πυρηνικό όπλο κατά χώρας μέλους του ΝΑΤΟ. «Θα μπορούσα να φανταστώ κάτι τέτοιο να γίνεται μόνο αν η Ρωσία θεωρούσε πως το ΝΑΤΟ ετοιμαζόταν για πόλεμο και ότι επέκειτο μια πιθανή ρωσική ήττα. Είτε το χτύπημα ήταν κατά στρατιωτικού είτε κατά πολιτικού στόχου, αυτό δυνητικά θα ήταν το σενάριο του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου», εξηγεί ο Βρετανός καθηγητής.

Διαβάστε επίσης 

LIVE: Ένας μήνας από τη ρωσική εισβολή - 300 νεκροί από βομβαρδισμό θεάτρου

Πηγή: skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα