Tην αλλαγή στα ΜΜΕ την φέρνουν οι δημοσιογράφοι (pics)

Την αλλαγή που συντελείται στα ΜΜΕ πρέπει να τη φέρουν οι δημοσιογράφοι και οι Ενώσεις που τους εκπροσωπούν, ήταν το συμπέρασμα του διήμερου εργαστηρίου με θέμα “Διαδικτυακή Δημοσιογραφία και Νέα Επιχειρηματικά Μοντέλα”, που διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση Δημοσιογράφων (EFJ) στη Νυρεμβέργη.

Στο εργαστήριο συμμετείχαν περισσότεροι από 35 δημοσιογράφοι από 21 χώρες. Την Ένωση Συντακτών Κύπρου

εκπροσώπησε ο Διευθυντής του Sigmalive Χρήστος Δανέζης, ο οποίος διαπίστωσε ότι και οι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι επιζητούν με σθένος την εκπαίδευση όπως και οι Κύπριοι συνάδελφοί τους. Στόχος όλων αποτελεί να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα για τα νέα εργαλεία της δουλειάς, ώστε να συνεχίσουν να εξελίσσονται σε έναν περιβάλλον που διαρκώς μεταβάλλεται.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας, παρουσιάστηκαν θέματα που αφορούν τις τάσεις της τεχνολογίας, τη ρομποτική δημοσιογραφία, που δεν απειλεί το επάγγελμα, αντίθετα το βοηθά, αλλά και τα διάφορα νέα μοντέλα χρηματοδότησης media επιχειρήσεων και το πώς οι δημοσιογράφοι μπορούν να γίνουν οι ίδιοι εκδότες.

Η Alexandra Borchardt του Ινστιτούτου Reuters παρουσίασε τα βασικότερα στοιχεία της ετήσιας έρευνας, που παρουσιάζει τόσο τις τεχνολογικές εξελίξεις και την επιρροή που θα έχουν στη δημοσιογραφία όσο και τους τρόπους με τους οποίους το κοινό επιλέγει να ενημερώνεται.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός της αύξησης που υπάρχει στο κοινό που είναι διατεθειμένο να πληρώσει συνδρομή για να απολαμβάνει δημοσιογραφία υψηλής ποιότητας. Όμως αυτό το μοντέλο, σύμφωνα με την έρευνα, τείνει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές μόνο στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Η κ. Borchardt, όταν κλήθηκε να εξηγήσει τον λόγο που η Ελλάδα είναι ουραγός στη σχετική λίστα, εξήγησε ότι ο βασικότερος λόγος είναι πως το κοινό δεν εμπιστεύεται τα ΜΜΕ στις χώρες που είναι χαμηλά στη λίστα. Επίσης σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το να πληρώνεις για υψηλής ποιότητας δημοσιογραφία, δεν είναι στην κουλτούρα των συγκεκριμένων χωρών. Να σημειωθεί ότι η Κύπρος δεν συμπεριλαμβάνεται στην έρευνα του Ινστιτούτου Reuters.

Στο διήμερο εργαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημοσιογράφων (EFJ) παρουσιάστηκαν, επίσης, δύο πετυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζουν τη χρηματοδότησή τους στο κοινό (crowdfunding).

Το πρώτο, που λειτουργεί στη Σουηδία, πραγματοποιεί διερευνητική δημοσιογραφία στο εξωτερικό και δίνει την ευκαιρία στους πολίτες-χρηματοδότες να επιλέξουν τα θέματα που επιθυμούν να ερευνήσει η δημοσιογραφική ομάδα. Ένα από τα πιο διάσημα θέματα είναι το Αφγανιστάν, είπε ο Martin Schibbye, που ηγείται της προσπάθειας. Από τη στιγμή που θα επιλεγεί το θέμα, ακολουθεί μία διαφανή διαδικασία, που αναλύει τα έξοδα της αποστολής και το πώς θα χρηματοδοτηθεί. “Καταγράφουμε και δημοσιεύουμε και το τελευταίο ευρώ. Όλοι γνωρίζουν πού πάνε τα λεφτά που δίνουν”, είπε ο Martin Schibbye.

Το δεύτερο μοντέλο, που λειτουργεί στην Ελβετία, δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να είναι εκδότες και, κατά συνέπεια, “τα αφεντικά μας”, όπως κατά λέξη είπε η Nadja Schnetzler, μία εκ των εμπνευστών της ιδέας. Στο μοντέλο αυτό εκδίδεται ένα περιοδικό, το οποίο περιέχει θεματολογία που παρουσιάζεται κατά τρόπο που θα δώσει στο κοινό να διαβάσει όλες τις πτυχές και όλες τις απόψεις που εκφράζονται, προκειμένου να καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε σε όλους το μοντέλο μισθοδοσίας, το οποίο προβλέπει ακριβώς τις ίδιες απολαβές σε όλους τους εμπλεκόμενους στην έκδοση του περιοδικού, ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνουν.

Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα γραφεία και studio του ARD/ZDF, όπου και παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες το Media Academy, που λειτουργεί εκεί με σκοπό την εκπαίδευση δημοσιογράφων και τεχνικού προσωπικού.

Οι δημοσιογράφοι, που προέρχονταν από κρατικά και ιδιωτικά κανάλια όλης της Ευρώπης, ξεναγήθηκαν στα studio αλλά και στην αίθουσα σύνταξης πολλαπλών μέσων, που εξυπηρετεί 5 ραδιόφωνα FM, 2 ραδιόφωνα DVB+, τον τηλεοπτικό σταθμό, αλλά και τις online εκδόσεις του οργανισμού. Την ανάγκη να μπορεί ο δημοσιογράφος να συνδυάζει πολλαπλές ικανότητες στην αίθουσα σύνταξης, υπογράμμισε ο managing editor του ARD/ZDF Roland Zimmermann, μιλώντας για τον τρόπο εργασίας των δημοσιογράφων στον Οργανισμό.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι παρουσιάστηκαν όλοι μετά το τέλος του διήμερου εργαστηρίου, το οποίο ο οικοδεσπότης Rainer Reichert, του Bavarian Journalists Federation, χαρακτήρισε ως το πιο επιτυχημένο μέχρι σήμερα, λόγω κυρίως των συμπερασμάτων που εξήχθησαν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δημοσιογράφων ανανέωσε το ραντεβού για τον προσεχή Ιούνιο στην Πορτογαλία, όπου, μεταξύ άλλων, ειδικοί θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν τη ρομποτική δημοσιογραφία και το πώς τα δεδομένα μπορούν να μετατραπούν σε είδηση, βοηθώντας το έργο των δημοσιογράφων και όχι καταργώντας θέσεις εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα