«To νησί Ούζεντουμ και ο Άγιος Μαρτίνος παραδείγματα λύσης 2 κρατών για Κύπρο»

Ο Yasar Yakis, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και ιδρυτικό μέλος του κυβερνώντος κόμματος AKP αρθρογράφησε στην Arab News για την νέα στροφή της Τουρκίας προς την Ε.Ε ενώ επιχειρηματολογεί για την λύση δυο κρατών στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα στο άρθρο του στο Arab News

(06/07/23) σημειώνει:

«Ενώ η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν μαλακώσει πρόσφατα τη στάση τους μεταξύ τους, ένα άλλο κεφάλαιο των σχέσεών τους παραμένει παγωμένο. Οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν σε ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού, ενώ η Τουρκιά επιμένει σε λύση δύο κρατών. Οι δύο λαοί του νησιού — Τούρκοι και Έλληνες — έχουν πολύ λίγα κοινά. Μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Ακολουθούν διαφορετικές θρησκείες. Υπάρχουν πολύ λίγοι επιμικτοί γάμοι μεταξύ των οπαδών αυτών των δύο θρησκειών. Οι φρικαλεότητες που διέπραξαν οι Ελληνοκύπριοι σε ανυπεράσπιστους Τούρκους το 1974 είναι ακόμη νωπές στο μυαλό των Τουρκοκυπρίων.

» Υπάρχουν πολλά παραδείγματα λύσεων δύο κρατών στον κόσμο, τόσο μεγάλα όσο και μικρά. Ένα από αυτά είναι το νησί Usedom της Βαλτικής. Η αναλογία της γης εκεί είναι 373 τετραγωνικά χιλιόμετρα για τη Γερμανία και 72 τετραγωνικά χιλιόμετρα για την Πολωνία. Το νησί Saint Martin στην Καραϊβική Θάλασσα είναι ένα άλλο παράδειγμα διαιρεμένου νησιού. Το γαλλικό μέρος αποτελεί το 59 τοις εκατό της γης και το ολλανδικό το 41 τοις εκατό.

»Άλλα νησιά που μοιράζονται δύο ή περισσότερα κράτη περιλαμβάνουν τη Νέα Γουινέα, το Βόρνεο, την Ιρλανδία, την Ισπανιόλα, το Isla Grande Tierra del Fuego, το Τιμόρ και το νησί Sebatik. Επομένως, δεν έχει νόημα η επιμονή σε ομοσπονδιακή λύση για την Κύπρο. Στη Μέση Ανατολή, η Τουρκία υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών για την Κύπρο και σχεδόν όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής υποστηρίζουν μια λύση δύο κρατών για το Ισραήλ-Παλαιστίνη.

Η προσπάθεια της Τουρκίας για την ΕΕ μπορεί να αναβιώσει κατά τη νέα εποχή στην οποία θα εισέλθει η Ευρώπη ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Εάν η Άγκυρα παίξει θετικό ρόλο στην παρούσα αναταραχή, μπορεί να αλλάξει την πορεία των γεγονότων προς όφελός της. Εάν όχι, η Τουρκία θα μείνει εκτός της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ για πολλά χρόνια ακόμη», σημειώνει

Keywords
Τυχαία Θέματα