To ψευδοκράτος ιδιωτικοποιεί το παλιό Λιμάνι της Κερύνειας

Την ιδιωτικοποίηση του ιστορικού λιμανιού της κατεχόμενης Κερύνειας αποφάσισε το ψευδοκράτος. Σύμφωνα με τ/κ δημοσιεύματα, ο «υπουργός» Τουρισμού και Περιβάλλοντος Φίκρι Αταόγλου δήλωσε πως σύντομα θα ανοίξουν οι αιτήσεις υποβολής προσφορών για την ιδιωτικοποίηση του παλιού λιμανιού της Κερύνειας. Η ανακοίνωσή του ακολούθησε ερωτήσεις που έθεσε το μέλος του UBP Ιζλέμ Αλτούργκα, ο οποίος επεσήμανε τη ρύπανση στο λιμάνι, η οποία είναι γνωστή εδώ και χρόνια.

«Το

παλιό λιμάνι της Κερύνειας επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες και η σημερινή του κατάσταση αντανακλά την κακή κατάσταση στη χώρα», ανέφερε.

Ο λεγόμενος «υπουργός» Ατάουγλου δήλωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες και ότι ο καλύτερος τρόπος θα ήταν να ιδιωτικοποιηθεί το παλιό λιμάνι, χρησιμοποιώντας το μοντέλο κατασκευής-λειτουργίας-μεταφοράς.

Οι προσκλήσεις υποβολής προσφορών θα γίνουν σύντομα, είπε. Ωστόσο, σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η γειτονική μαρίνα, σημείωσε.

Το λιμανάκι της Κερύνειας βρίσκεται υπό τούρκικη κατοχή από το 1974 και με σχετική, κανονιστική διοικητική πράξη (ΚΔΠ265 του 1974), η οποία δημοσιεύτηκε στην Ε.Ε., κηρύχθηκε, για το συμφέρον της Δημοκρατίας, κλειστό λιμάνι για όλα τα πλοία.

Ιστορία του Λιμανιού

Όπως αναφέρει η Ρήνα Κατσελλή στο βιβλίο «Της Κερύνειας μας – Ιστορία της Πόλης», όταν η Κύπρος περιήλθε στην κατοχή των Ρωμαίων (58 π.Χ. -395 μ.Χ.) …. «θεμελιώνουν το σημερινό Κάστρο της Κερύνειας και κτίζουν κυματοθραύστη μπροστά του, για να προστατεύονται τα πλοία τους από την άγρια τραμουντάνα ..... ο κυματοθραύστης ήταν ορατός πριν γίνει επέκταση του σύγχρονου λιμενοβραχίονα και ονομαζόταν "Σειρά καγιάδες"».

Την εποχή των Λουζινιανών (1192 – 1489 μ.Χ.), πάντα κατά την κα Κατσελλή, «Το λιμάνι έχει τη δική του αυτοτέλεια. Χωρίζεται από την πόλη με ψηλά τείχη για να μπορεί να αντισταθεί ακόμα και στην περίπτωση που θα κυριεύονταν από εχθρούς οι υπόλοιπες οχυρώσεις. Μια χοντρή αλυσίδα, που σηκώνεται με μηχανικά μέσα, φράσσει την είσοδο εχθρικών πλοίων σε περιπτώσεις πολέμων. Υπάρχουν ενδείξεις ότι λειτούργησε τούτη την εποχή και εσωτερικό λιμάνι για προστασία και επιδιόρθωση των πλοίων, ακριβώς κάτω από το φρούριο, μέσα στην τάφρο».

Με την εγκατάσταση των Άγγλων στην Κύπρο (1878 – 1960) η κα Κατσελλή αναφέρει «Το 1886 αρχίζουν οι επισκευές για το λιμάνι και η Κερύνεια αναπτύσσεται αργά και σταθερά... Οι επιδιορθώσεις που κάνουν οι Άγγλοι στο λιμάνι δεν είναι επιτυχημένες, γιατί οι δυο λιμενοβραχίονες αφήνουν άνοιγμα προς τον βορρά, από όπου μπαίνει η τραμουντάνα ανενόχλητη και όχι λίγες φορές κατατσακίζει τα καΐκια»...

Με την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, «...Τη δεκαετία του 1960 γίνεται αναδιαμόρφωση του λιμανιού της με την προέκταση του ανατολικού και το χάλασμα του δυτικού μόλου ... Νέα ώθηση στο λιμάνι δίνει η προέκταση του παλιού λιμενοβραχίονα, που ακολουθεί τα χνάρια του παλιού Ρωμαϊκού κυματοθραύστη μπροστά από το φρούριο και το κάνει, επί τέλους, ασφαλισμένο καταφύγιο για μικρά πλοία αναψυχής».

Keywords
Τυχαία Θέματα