To βότανο Αγιαχουάσκα που χρησιμοποιήθηκε στη φονική «πνευματική τελετή»

Ένα νέο ναρκωτικό,  εν πολλοίς άγνωστο στην Κύπρο, που ανήκει στην κατηγορία των ψυχεδελικών, φαίνεται να συνδέεται με το θάνατο 34χρονης Λετονής στη Λάρνακα. Πρόκειται όπως όλα δείχνουν για το βότανο από τον Αμαζόνιο  Αγιαχουάσκα  (ayahuasc).

Η Αστυνομία έκανε λόγο για πνευματική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι στη Λάρνακα. Παρόμοιες τελετές διοργανώνονται κρυφά σε διάφορες χώρες ενώ στο Περού και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής  διοργανώνονται πλέον και ταξίδια αποκλειστικά για συμμετοχή

σε τέτοιους είδους «τελετές καθαρισμού του πνεύματος»

Ουσίες και δράση

Η ψυχοτρόπος λειτουργία του προσομοιάζει με την επίδραση του LSD . Προέρχεται από ένα φυτό που στις αυτόχθονες φυλές της Νότιας Αμερικής και  συνήθως αναμειγνύεται με ένα φυτό που λέγεται chacruna. Το αγιαχουάσκα ( «aya»=πνεύμα, «waska»=αναρριχητικό φυτό) δεν χρειάζεται χημική διεργασία για την παραγωγή του. Μόνο ένα καζάνι και κάποια συγκεκριμένα βότανα. Παρασκευάζεται παραδοσιακά από σαμάνους ή τους κουραντέρος (curanderos) του Αμαζονίου. Για το μείγμα του αφεψήματος χρησιμοποιούνται εκτός των άλλων βοτάνων το αναρριχητικό φυτό Banisteriopsis caapi ή αγιαχουάσκα (το οποίο και θεωρείται βάση του μείγματος) και το φυτό τσακρούνα (chacruna) ή Psychotria viridis ή πράσινη ψυχώτρια. Το καθένα μόνο του δεν έχει καμία δράση στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο συνδυασμός τους όμως προκαλεί ψυχοτρόπα αποτελέσματα.


Το DMT απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό και η δράση του συχνά κορυφώνεται μέσα στα πρώτα δευτερόλεπτα 90 δευτερόλεπτα, προκαλώντας έντονες ψυχολογικές αλλαγές, που η DEA έχει αποκαλεί «ταξίδι του επιχειρηματία». Οι χρήστες ισχυρίζονται ότι βιώνουν εξωσωματικές εμπειρίες και έχουν ψυχική και σωματική επικοινωνία με άψυχα αντικείμενα.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1994 στην επιστημονική επιθεώρηση Archives of General Psychiatry, o συγγραφέας Rick Strassman, αναφέρει ότι ακόμα και με τα άτομα που είναι έμπειροι λήπτες, η εφορία εναλλασσόταν γρήγορα σε στρες και το όνειρο μετατρεπόταν σε εφιάλτη. 

Εξαπλώνεται

Ανθρωπολογικά στοιχεία αναφέρουν τη χρήση του μείγματος αγιαχουάσκα ως θεραπευτικό μέσο ολιστικής ιατρικής, σε 76 διαφορετικές φυλές από το Περού, τον Ισημερινό, τη Βραζιλία, την Κολομβία, τη Βολιβία, την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα και την Ουρουγουάη. 

Επιπλέον το μείγμα αγιαχουάσκα έχει γίνει συστατικό στοιχείο τελετουργιών διαφόρων θρησκευτικών δογμάτων, δημοφιλή κυρίως στη Βραζιλία. Τις τελευταίες δεκαετίες, η χρήση της πέρασε σταδιακά στις αστικές περιοχές και στη συνέχεια εκτός των ορίων της Λατινικής Αμερικής ενώ έφτασε και στην Ευρώπη.

Αθώοι οι «Γκουρού»;

Η Αστυνομία είπε πως βρίσκεται σε αναζήτηση αλλοδαπού «γκουρού-σαμάνου» από την Κολομβία που ήταν υπεύθυνος για τη χορήγηση του βοτάνου. Πάντως στην Ιταλία, το 2012, ένα μέλος του Σάντο Ντάιμε διώχθηκε ποινικά για κατοχή και πώληση αγιαχουάσκα   Ωστόσο η δίκη έκλεισε με την αθώωση του κατηγορουμένου.

Παρόμοιες αθωώσεις σημειώθηκαν στην Ολλανδία και στην Ισπανία, όπου συνέλαβαν τον ιδρυτή του ευρωπαϊκού σχολείου αγιαχουάσκα Αλμπέρτο Βαρελα, με την κατηγορία διακίνησης ναρκωτικών και υπονόμευσης της δημόσιας υγείας, ο οποίος, στη συνέχεια ,αθωώθηκε μετά από 12 μήνες προληπτικής κράτησης!

Δείτε το σχετικό ντοκιμαντέρ του Vice 

Keywords
Τυχαία Θέματα