Tραγωδία Χίλσμπορο: Τώρα ηρέμησαν οι ψυχές των 96

Από τη 15 Απριλίου του 1989, στην 26η του ίδιου μήνα, εν έτει 2016. Ο αγώνας δικαιώθηκε...

Μπορεί να χρειάστηκε τεράστια προσπάθεια, τεράστιες απογοητεύσεις, να προέκυψαν εμπόδια που ήταν ζόρικο να ξεπεραστούν, αλλά η δικαίωση έφτασε! Δεν θα φέρει πίσω κανέναν από τους 96, αλλά οι συγγενείς εκείνων των οπαδών που πήγαν να παρακολουθήσουν ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι και δεν επέστρεψαν ποτέ στο σπίτι τους, θα ηρεμήσουν. Μαζί τους, θ' αναπαυθούν πλέον και οι ψυχές των αδικοχαμένων ...

Η 9μελής Επιτροπή που είχε συσταθεί και εξέταζε τη μεγαλύτερη δικαστική υπόθεση στα χρονικά της νομικής

της Βρετανίας, αποφάσισε και ανακοίνωσε πως υπάρχουν φταίχτες, είχαν σημειωθεί παραλείψεις και ουσιαστικά θα μπορούσε με πολύ καλύτερο προγραμματισμό να έχει αποφευχθεί αυτή η τεράστια τραγωδία του Χίλσμπορο...

Ουδεμία ευθύνη είχαν οι οπαδοί για τα όσα τραγικά εκτυλίχθηκαν στις εξέδρες του Χίλσμπορο και τον τρομερό συνωστισμό που προκλήθηκε με αποτέλεσμα την τραγωδία.

Ούτε... μεθυσμένοι, ούτε ψευδείς καταγγελίες, ούτε απόκρυψη στοιχείων!

Η Αστυνομία όφειλε να κάνει πολύ καλύτερη προετοιμασία για εκείνο τον ημιτελικό Κυπέλλου με τη Νότιχαμ Φόρεστ, τη 15η Απριλίου του 1989, ενώ ακόμα και την ημέρα του αγώνα με την είσοδο των οπαδών στο γήπεδο, δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ούτε ακολουθήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες για να βρεθούν άπαντες ασφαλείς στις θέσεις τους.

Παράλληλα, ευθύνες καταλογίζονται και στους ανθρώπους της Σέφιλντ Γουένσντεϊ, κυρίως για τον τρόπο προετοιμασίας ενόψει του παιχνιδιού αλλά και την ελλιπή μέριμνα για το γήπεδο, η κατασκευή του οποίου έπρεπε να έχει περάσει από έλεγχο.

Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι η χωρητικότητα δεν ήταν αυτή που πίστευαν οι άνθρωποι του συλλόγου του Σέφιλντ και δεν είχαν ανανεωθεί οι αριθμοί από το 1986.

Συνεχίζοντας και όσον αφορά το ρόλο της Αστυνομίας, ο τρόπος επικοινωνίας και η προσπάθεια ανάκτησης του ελέγχου εκείνες τις δύσκολες στιγμές ήταν... καταστροφικός. Δεν είχαν καταλάβει ακριβώς το μέγεθος της τραγωδίας στην εξέδρα «Leppings Lane», ενώ πολύ αργά κλήθηκαν στο σημείο ενισχύσεις των Αρχών και ασθενοφόρα.

Καταλήγοντας, η Επιτροπή έκρινε ότι ο διαιτητής και οι βοηθοί του θα έπρεπε να καθυστερήσουν την έναρξη της αναμέτρησης βλέποντας την κατάσταση στις εξέδρες, όπως επίσης θα έπρεπε να το έχει αντιληφθεί και η διοίκηση της Γουένσντεϊ ώστε να δράσει άμεσα και να προσπαθήσει να βοηθήσει την κατάσταση.

Πάντως, οι «κουκουβάγιες» δεν χρεώνονται μεγάλες ευθύνες για την τραγωδία, είχαν όμως το δικό του αρνητικό ρόλο...

Keywords
Τυχαία Θέματα