Τουρκία:«Αν μπει κάποιος στην υφαλοκρηπίδα μας,θα κάνουμε ότι κάναμε με Κύπρο»

Χωρίς σταματημό είναι οι εμπρηστικές δηλώσεις της Τουρκίας, αφού μετά τις απειλές προς πάσα κατεύθυνση δηλώνει τώρα πρόθυμη για διαπραγματεύσεις και οριοθετήσεις με όλες τις χώρες που έχουν ακτογραμμή στη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία μπορεί να υπογράψει ναυτικά σύμφωνα με όλες τις χώρες που έχουν ακτές στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, του Λιβάνου και της Αιγύπτου.

Σε αυτό το πλαίσιο είπε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα για να επιλυθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου. «Δεν είμαστε υπέρ των εντάσεων, είμαστε υπέρ της προσέγγισης ότι μπορούμε να εγγυηθούμε τα δικαιώματα και των δυο πλευρών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

«Στη Μεσόγειο μπορούμε να υπογράφουμε μνημόνια και άλλες παρόμοιες συμφωνίες με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αλλά όχι με τον ε/κ τομέα, και λέμε "όχι" γιατί δεν αναγνωρίζουμε τον ε/κ τομέα. Με όλους συνεργαζόμαστε. Η συμφωνία που υπογράψαμε συνάδει με το διεθνές δίκαιο και στόχο έχει την προάσπιση των δικαιωμάτων της Τουρκίας, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο». 

Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συμφωνήσουν

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο η ε/κ πλευρά και το ψευδοκράτος πρέπει να φτάσουν σε μία συμφωνία. Και το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα με την Τουρκία. Αναφορικά με τις άλλες χώρες της περιοχής, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναγνώρισε ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με την Αίγυπτο είναι κακές, αλλά οι επιχειρηματικές σχέσεις και οι τουριστικές συνεχίζονται. «Έχουμε πρόβλημα με την κυβέρνηση, αλλά όχι με τον λαό της Αιγύπτου. Λέγοντας ότι είμαστε έτοιμοι σήμερα, δεν σημαίνει ότι θα τα κάνουμε την ίδια μέρα όλα. Συνεργαζόμαστε με όλες τις μεσογειακές χώρες, όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις», επισήμανε. 

«Δεν είναι σωστό η Ελλάδα ή η Ε.Ε. να αποφασίζουν σαν να είναι δικαστήριο για θέματα που άπτονται του διεθνούς δικαίου και των δικαστηρίων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο «Α Χαμπέρ», προσθέτοντας ότι προτεραιότητα της χώρας του αποτελεί η προάσπιση των συμφερόντων της και «κανένας δεν μπορεί να ενεργήσει μέσα στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδειά μας. Όποιος μπει χωρίς άδεια, θα τον εμποδίσουμε φυσικά. Όπως ακριβώς έγινε και στο παρελθόν γύρω από την Κύπρο», σημείωσε.

 

Μάλιστα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδειξε και χάρτη με τις νέες «δικαιοδοσίες» της Τουρκίας ανάμεσα σε Κρήτη και Κύπρο
 

«Προηγουμένως η υφαλοκρηπίδα μας ήταν αυτή η κόκκινη περιοχή. Τώρα με την νέα συμφωνία σε αυτό το σημείο η υφαλοκρηπίδα μας εφάπτεται με της Λιβύης. Επομένως μέσα σε αυτή την περιοχή, στα σημεία που δεν είναι κόκκινα, εμείς μπορούμε να προβούμε στις ίδιες δραστηριότητες», δήλωσε.

Δεν ευσταθούν όσα λέει η Ελλάδα για το μνημόνιο

 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αντέκρουσε την άποψη, που εκφράζει η Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες, ότι η συμφωνία με τη Λιβύη δεν είναι νόμιμη, εξηγώντας ότι ναι μεν διακρατικές συμφωνίες δεν μπορεί να κάνει, αλλά μνημόνια μπορεί να υπογράφει η κυβέρνηση της Τρίπολης.

 

«Σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία, η κυβέρνηση Σάραζ, η οποία σήμερα θεωρείται νόμιμη με βάση το διεθνές σύστημα, μπορεί να μην επιτρέπεται να υπογράφει διακυβερνητικές συμφωνίες αλλά μπορεί να υπογράφει μνημόνιο κατανόησης. Επομένως, αυτά που λέει η Ελλάδα και κάποιες χώρες δεν ευσταθούν», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Κοινές έρευνες και γεωτρήσεις με τη Λιβύη

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «τελευταία η Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες της περιοχής προσπαθούσαν να απομονώσουν την Τουρκία. Με το μνημόνιο αντιδράσαμε φυσικά σε αυτή την κίνηση και τώρα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας μέσα στην υφαλοκρηπίδα μας. Έτσι, καθορίσαμε τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας. Και με ποιον τα καθορίσαμε; Με τη Λιβύη. Αν η Λιβύη θέλει να συνεργαστεί μαζί μας, μπορούμε να συνεργαστούμε μέσα στην υφαλοκρηπίδα που ορίσαμε. Μπορούμε να κάνουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις».

 

Ουσιαστικά πάγιος στόχος της Τουρκίας είναι η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα με τους δικούς της ασφυκτικούς όρους. Έχοντας κατά την εκτίμησή της εξασφαλίσει ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια της μετά το μνημόνιο συναντίληψης με Λιβύη ζητάει διαπραγμάτευση, απειλώντας ταυτόχρονα ότι αν δεν γίνουν σεβαστές οι απαιτήσεις της θα επανέλθει με τη δημιουργία νέων τετελεσμένων με γεωτρήσεις όπως πράττει στην Κυπριακή ΑΟΖ

Τις προηγούμενες μέρες ο Τούρκος υπουργός δήλωσε πως, μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεννόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, οι επαφές της Ελλάδας με τη διοίκηση του στρατάρχη της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ είναι «μη νόμιμες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιτελάρχης της τουρκικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων (Τ/ΓΕΝ), Υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί που μπορεί να θεωρηθεί ως ο αρχιτέκτονας της Γαλάζιας Πατρίδας, προωθεί την ιδέα των διαγώνιων οριοθετήσεων με για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο και προωθεί την υπογραφή συμφωνιών οριοθέτησης, όχι μόνο με τη Λιβύη, αλλά και με το Ισραήλ και τον Λίβανο. Σύμφωνα με τον διευθυντή υπηρεσίας Αεροναυτιλίας και Χαρτογράφησης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτζιγιές, «η συμφωνία με τη Λιβύη και οι προτάσεις που στείλαμε στον Λίβανο, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, ίσως να τις κάνει να αναθεωρήσουν τελικά τις συμφωνίες τους με την "ελληνοκυπριακή διοίκηση"», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος υπέγραψε συμφωνία οριοθέτησης με τον Λίβανο τον Ιανουάριο το 2007, της οποία, ωστόσο, η επικύρωση ακόμα εκκρεμεί να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα