Washington Examiner: Ο Μπάιντεν να διορθώσει το λάθος του Κίσινγκερ στην Κύπρο

Έφυγε σε ηλικία 100 ετών ο Δρ Χενρι Κίσσινγκερ. Για τον ρόλο και την ανάμειξη του Δρ Χένρι Κίσσινγκερ στο Κυπριακό έχουν γραφτεί τόνοι βιβλίων εδώ και δεκαετίες.

Αναμφίβολα σφράγισε την αμερικανική εξωτερική πολιτική και καθόρισε τις ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο έγινε με τις «ευλογίες» του, ενώ είχε πει μεταξύ άλλων ότι σε ενδεχόμενο πόλεμο Ελλάδας – Τουρκίας, οι ΗΠΑ

θα έπρεπε να στηρίξουν τη δεύτερη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Examiner, ο Κίσινγκερ ανέκαθεν τασσόταν στο πλευρό των Τούρκων. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι Τούρκοι να μην πάρουν το ένα τρίτο της Κύπρου. Οι τουρκικές τακτικές είναι σωστές, αρπάζουν ότι θέλουν και μετά διαπραγματεύονται στη βάση όσων πήραν», ανέφερε ο Κίσινγκερ στον πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ.

Σύμφωνα με τη Washington Examiner, «ποτέ δεν εξήγησε γιατί το πράσινο φως στην τουρκική επιθετικότητα ήταν προς το αμερικανικό συμφέρον. Εξάλλου, οι Τούρκοι τάχθηκαν στο πλευρό του Άξονα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και η Τουρκία παρέμεινε ουδέτερη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς οι Ναζί και οι φασίστες ρήμαζαν την Ευρώπη. Μόνο όταν η ήττα των Ναζί ήταν σίγουρη, ενώθηκαν με τους συμμάχους. Ο Κίσινγκερ έγραψε αργότερα ότι ευνοούσε την Τουρκία από την επιθυμία να διατηρήσει εκεί τα πυρηνικά όπλα, αλλά, όπως και με την Κίνα, οι παραχωρήσεις του αψηφούσαν ακόμη και τις προσδοκίες των πιο ένθερμων εχθρών του».

Ο κυνισμός του Κίσινγκερ για την Κύπρο παραμένει αγκάθι για τη δυτική διπλωματία. Το Σχέδιο Ανάν του 1994 απέτυχε σε μεγάλο βαθμό, επειδή προτεραιοποίησε την εθνοτική διαίρεση πάνω από την ιθαγένεια, απέτυχε να αποστρατικοποιήσει το νησί και επέτρεπε σε Τούρκους εποίκους, ξένους όχι μόνο για τους Ελληνοκύπριους αλλά και για τους Κύπριους Μουσουλμάνους, να παραμείνουν.

Στις 27 Ιανουαρίου 1989, ο τότε γερουσιαστής Τζο Μπάιντεν έγραψε στον πρόεδρο του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου: «Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε το γεγονός ότι τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων έχουν καταπατηθεί και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αξιώσεις τους για την προγονική τους γη και περιουσία που έχει αρπαχθεί κατά την εισβολή του 1974 δεν διακυβεύονται. Τέλος, πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι μέχρι να απομακρύνει και τον τελευταίο στρατιώτη από την Κύπρο, δεν θα αναγνωριστεί ποτέ ως πλήρες μέλος της διεθνούς κοινότητας».

Ο Μπάιντεν είχε δίκιο πριν κάνει λάθος. Οι σημερινές διαιρέσεις αντιπροσωπεύουν την κληρονομιά του Κίσινγκερ. Τα επόμενα χρόνια, ο Κίσινγκερ φέρεται να επωφελήθηκε ακόμη και από τους δεσμούς του με την Τουρκία καθώς η συμβουλευτική εταιρεία του Kissinger Associates φέρεται να έκανε εισαγωγές μεταξύ αμερικανικών εταιρειών και Τούρκων ηγετών.

Το δημοσίευμα καταλήγει: «Καθώς η Κύπρος γίνεται περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και δημοκρατία της πρώτης γραμμής κατά της απολυταρχίας, η σημασία της για τη Δύση αυξάνεται. Κάθε χρόνο, εν τω μεταξύ, η Τουρκία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη απειλεί έναντι της Δύσης. Η βραχυπρόθεσμη λύση του Κίσινγκερ θέτει πλέον σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα. Ο θάνατός του είναι μια ευκαιρία όχι μόνο για ενδοσκόπηση αλλά και για τον Μπάιντεν να ηγηθεί αναθεώρησης της πολιτικής για να θέσει τα αμερικανικά συμφέροντα και τη δημοκρατία πάνω από το προσωπικό κέρδος, τις αποικιακές φιλοδοξίες και τον εναγκαλισμό της δικτατορίας».

Διαβάστε επίσης: Κίσινγκερ και Κύπρος - Ιστορικά ΒΙΝΤΕΟ με Αρχιεπίσκοπο Μακάριο

Keywords
Τυχαία Θέματα