Washington Post:Φυλακή ολοκληρωτισμού η Τουρκία του Ερντογάν

Οι ΗΠΑ και τα άλλα έθνη πρέπει να διαμαρτυρηθούν έντονα, καθώς ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετατρέπει την Τουρκία σε φυλακή ολοκληρωτισμού, αναφέρεται στο κυριακάτικο άρθρο σύνταξης της Washington Post.

Αναφερόμενη στην καταδίκη 23 δημοσιογράφων την Παρασκευή από δικαστήριο της χώρας, η αμερικανική εφημερίδα κάνει λόγο για εικονικές δίκες, που καταδεικνύουν πόσο η Τουρκία απομακρύνθηκε από τις

δυτικές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. «Ο κ. Ερντογάν ταξιδεύει ευτυχισμένος μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα, την Αίγυπτο, την Κούβα και άλλους, όπου η νομιμότητα στην κυριαρχία στηρίζεται στον καταναγκασμό και τον έλεγχο των σκέψεων», αναφέρει, προσθέτοντας πως το έθνος που κάποτε «φιλοδοξούσε να αποτελέσει δείγμα φωτισμένης μετριοπάθειας», μετατρέπεται σε φυλακή.

Ακολουθεί ολόκληρη μετάφραση:

Στην Τουρκία υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το «τιτίβισμα» στο Twitter έγινε έγκλημα και μια προβληματική δημοκρατία μετατράπηκε σε δικτατορία.

Σταδιακά, αλλά αναπόφευκτα, ένα έθνος που κάποτε φιλοδοξούσε να αποτελέσει δείγμα φωτισμένης μετριοπάθειας, μετατρέπεται από τον κ. Ερντογάν σε μια θλιβερή, ολοκληρωτική φυλακή. Τελευταίο παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα 23 δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για διάστημα από δύο έως επτά έτη, με ευφάνταστες, γελοίες κατηγορίες ότι ήταν μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης και ότι είχαν κάνει tweet γι' αυτό. Δύο ακόμη καταδικάστηκαν σε μικρότερες κατηγορίες για την υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο κ. Ερντογάν, με πρόφαση μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, ξεκίνησε μια εκστρατεία καταστολής εναντίον των εχθρών του στον Τύπο, την κυβέρνηση, τον ακαδημαϊκό κόσμο και το νομοθετικό σώμα, μεταξύ άλλων πυλώνων της τουρκικής κοινωνίας. Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και 150.000 άτομα απολύθηκαν από την εργασία τους. Οι κύριοι στόχοι του κ. Ερντογάν είναι οι οπαδοί του κληρικού Fethullah Gulen, ο οποίος τώρα ζει στην Πενσυλβάνια. Ο κ. Ερντογάν ισχυρίζεται ότι ο κ. Gulen είχε υποκινήσει την απόπειρα πραξικοπήματος, εξ ου και η κατηγορία περί «τρομοκρατικής οργάνωσης». Ο κ. Gulen το αρνείται.

Η Τουρκία είχε κάποτε έναν ισχυρό και ανεξάρτητο Τύπο, αλλά ο κ. Ερντογάν διεξήγαγε μια πολυδιάστατη εκστρατεία: Κλείνοντας τα ΜΜΕ, αναγκάζοντας αλλαγή ιδιοκτησίας και χρησιμοποιώντας φιλικούς δικαστές και εισαγγελείς. Στις τελευταίες περιπτώσεις, ορισμένοι δημοσιογράφοι και συντάκτες καταδικάστηκαν για αυτό που είπαν στο Twitter. Ο δικηγόρος που εκπροσώπησε δύο δημοσιογράφους, Μπάρις Τοπούκ, δήλωσε σε προηγούμενη ακρόαση: «Κατά την άποψή μας, το όνομα της οργάνωσης στην οποία κατηγορούνται οι κατηγορούμενοι ότι είναι μέλη, θα πρέπει να είναι TTO: Tweetist Terrorist Organisation. Δεν υπάρχουν όπλα ή βόμβες στην υπόθεση, μόνο ειδησεογραφικά άρθρα και tweets". Ο Ali Akkus, ο οποίος ήταν συντάκτης ειδήσεων στην καθημερινή εφημερίδα Zaman, έγραψε στο Twitter ότι "κανένας δικτάτορας δεν μπορεί να φιμώσει τον Τύπο", η λέξη "δικτάτορας" επισημάνθηκε από εισαγγελέα στις κατηγορίες εναντίον του. Ο κ. Akkus έλαβε ποινή επτά ετών και έξι μηνών στη φυλακή.

Ο Cuma Ulus, ο συντάκτης της εφημερίδας Millet, έγραψε την ίδια φράση και δήλωσε, νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας: «Είμαι δημοσιογράφος εδώ και 21 χρόνια. Πολέμησα την τρομοκρατία και τη βία και υπερασπίστηκα την έκφραση της ελευθερίας καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μου». Στο κατηγορητήριο, οι εισαγγελείς ανέφεραν τρία tweets και 22 retweets, κατηγορώντας τον ότι υποδαύλισε φρενίτιδα εναντίον της κυβέρνησης.

Ξεχωριστά, 17 δικαστές και πρώην συγγραφείς, γελοιογράφοι και στελέχη της εφημερίδας Cumhuriyet, βρίσκονται επίσης σε δίκη. Ο κ. Ερντογάν σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, μια επίθεση κατά της διαδικτυακής μετάδοσης και της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο.

Οι δοκιμαστικές εκδηλώσεις υπογραμμίζουν πόσο απέχει η Τουρκία από τους δυτικούς κανόνες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Ο κ. Ερντογάν ομοιάζει με τη Ρωσία, την Κίνα, την Αίγυπτο, την Κούβα και άλλους, όπου η νομιμότητα στην εξουσία βασίζεται στον εξαναγκασμό και τον έλεγχο των σκέψεων. Η δικτατορία του κ. Ερντογάν πρέπει να κριθεί για το τι είναι. Ακόμη και αν καλύψει τα αυτιά του, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα έθνη πρέπει να διαμαρτυρηθούν δυνατά.

Keywords
Τυχαία Θέματα