Welt: Πρωτοβουλία της Γερμανίας για τη μετανάστευση στην Ευρώπη

Η Γερμανίδα Υπουργός Εσωτερικών, Nάνσι Φέζερ προωθεί πρωτοβουλία προκειμένου να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός ευρωπαϊκών κρατών που θα είναι πρόθυμα να υποδεχτούν πρόσφυγες, πρόταση την οποία επικροτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με δηλώσεις της στην εφημερίδα Welt η αρμόδια Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, παραδέχτηκε ότι μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ συγκεκριμένων κρατών-μελών μπορεί να βοηθήσει την Ε.Ε. να προχωρήσει προς την εξεύρεση κοινών λύσεων. Για αυτό και η ίδια χαιρετίζει την προσπάθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να κερδίσει την

υποστήριξη άλλων χωρών, εφόσον αυτό συμβάλει στο να βρεθεί ένας συμβιβασμός και να περάσουν οι νομοθετικές προτάσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη μεταναστευτική πολιτική.

Η ε/φ Welt υπενθυμίζει ότι η Αυστρία έχει απορρίψει την πρόταση της Υπουργού Φέζερ και επισημαίνει δήλωση του Αυστριακού Υπουργού Εσωτερικών, Γκέρχαρντ Κράνερ, ότι η Αυστρία δεν πρόκειται από μόνη της να δεχτεί νέους μετανάστες, καθώς, αναλογικά με τον πληθυσμό της, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 έχει δεχτεί σαφώς περισσότερες αιτήσεις για άσυλο από ό,τι η Γερμανία.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ενώ έχουν γίνει κάποια βήματα για τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος ασύλου, το μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένει η μετεγκατάσταση (relocation) των προσφύγων εντός της Ε.Ε., καθώς πολλές χώρες αρνούνται να δεχτούν μετανάστες από τις χώρες της Μεσογείου με βάση έναν μηχανισμό ανακατανομής. Για αυτό και η ομοσπονδιακή Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας πρότεινε να γίνει αυτό από μια ομάδα πρόθυμων χωρών. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι λίγες μόνο -και κυρίως μικρές- χώρες συμφωνούν να συμμετάσχουν σε αυτή τη συμμαχία, όπως είναι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Σουηδία, η Κροατία, η Ρουμανία, το Λουξεμβούργο, αλλά και η Γαλλία με τη Γερμανία.

Η Γαλλία, που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε., θέλει να προωθήσει μια νέα πρωτοβουλία για «σταδιακή εφαρμογή» της λύσης περί μετεγκατάστασης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γαλλία θέλει να βελτιωθεί πρώτα η προστασία των εξωτερικών συνόρων, προτού οι εταίροι συζητήσουν ξανά σχετικά με τα ποσοστά υποδοχής νέων μεταναστών στις χώρες-μέλη.

Στόχος είναι στο προσεχές Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. να υπάρξει συμφωνία επί της πρότασης της Επιτροπής για τη θέσπιση ελέγχου ασφαλείας (screening) αμέσως μετά την άφιξη των μεταναστών μέσω τράπεζας δεδομένων, και μάλιστα τα βιομετρικά στοιχεία των μεταναστών θα μπορούν να παραμένουν αποθηκευμένα στη βάση Eurodac για χρόνια. Επιπλέον, θα γίνεται ένας πρώτος ιατρικός έλεγχος και εξέταση του κατά πόσο τα άτομα αυτά χρήζουν διεθνούς προστασίας. Προκειμένου να εφαρμοστούν τα παραπάνω, οι χώρες της Μεσογείου θα πρέπει να λάβουν από την Ε.Ε. κονδύλια αλλά και προσωπικό, καθώς επίσης μια πρώτη οικειοθελή δέσμευση για υποδοχή προσφύγων από άλλες χώρες.

Ο Πρόεδρος Μακρόν θα είναι παρών στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να δώσει μια νέα ώθηση στην προσπάθεια δημιουργίας ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης της μετανάστευσης.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα