X. Ακάρ: Τον Ιούνιο η παραλαβή των S-400

Τον Ιούνιο, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα, θα είναι έτοιμοι να παραδοθούν οι S-400 από τη Ρωσία, δήλωσε από τις ΗΠΑ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ενώ όσον αφορά στον τόπο εγκατάστασής τους ο Χουλουσί Ακάρ διευκρίνισε ότι θα τοποθετηθούν σε περιοχές ώστε να προστατεύουν την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη,

μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε για το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος, λέγοντας ότι μπορεί να γίνει ένα μήνα νωρίτερα. «Στις τελευταίες συνομιλίες που είχαμε με τη Ρωσία, ειπώθηκε ως ημερομηνία ο Ιούνιος. Δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά, αλλά έτσι ειπώθηκε».

Ο Χουλουσί Ακάρ απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο πώλησης των S-400 σε τρίτη χώρα. «Δεν υπάρχει ένα τέτοιο δεδομένο. Αυτή τη στιγμή έρχονται οι S-400, έρχονται τα F-35 και θα συνεχίζουμε τη ζωή μας με όλα αυτά», υποστήριξε.

Αναφορικά με το θέμα της μεταφοράς τεχνολογίας μαζί με την παραλαβή και του δεύτερου συστήματος S-400, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι ακόμη δεν είναι σίγουρο τι θα γίνει σε αυτό το σημείο, ωστόσο προβλέπεται στη συμφωνία.

Σε ερώτηση για το αν εξετάζονται ως εναλλακτικές η εγκατάσταση των S-400 στα Κατεχόμενα στην Κύπρο ή στο Αιγαίο, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είπε ότι «αποστολή των S-400 θα είναι η προστασία της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης». Όπως διευκρίνισε, είναι θέμα προτεραιότητας η προστασία και των 81 νομών της χώρας, αλλά νούμερο ένα αποτελεί η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη, ενώ διευκρίνισε ότι εκτός αυτών των δύο περιοχών μπορεί να επιλεγεί και μία βιομηχανική περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα