Yπ. Υγείας Βελγίου: Μπορούμε ακόμα να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα πανδημίας

Το Βέλγιο έχει ακόμα χρόνο να αποφύγει ένα τρίτο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού, όπως ανέφερε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας ενόψει της ανακοίνωσης αργότερα σήμερα από την κυβέρνηση νέων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός Αλεξάντρ Ντε Κρο δήλωσε πριν από δύο εβδομάδες ότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων πιθανόν να αυξηθεί περαιτέρω στο Βέλγιο αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο πανικού. Ωστόσο, η αναμενόμενη αύξηση καταγράφεται νωρίτερα από ό,τι είχαν προβλέψει τα σχετικά μοντέλα.

«Ύστερα από μια μακρά φάση επιπέδωσης, είμαστε τώρα στην αρχή αυτού που θα μπορούσε

να είναι ένα νέο κύμα. Είναι ακόμα πιθανόν το κύμα να γίνει κυματάκι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Ιβ Βαν Λετέμ σε συνέντευξη Τύπου.

Ύστερα από πέντε μήνες περιορισμών lockdown --στο πλαίσιο των οποίων ήταν ανοικτά τα σχολεία, τα καταστήματα και, πιο πρόσφατα, τα κομμωτήρια-- τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα γυμναστήρια και οι κινηματογράφοι στο Βέλγιο αναμένεται να ξανανοίξουν την 1η Μαΐου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση μπορεί να αναβάλει το σχέδιο αυτό κατά τη σημερινή συνεδρίαση όπου θα συζητηθεί το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων και άλλα περισσότερο περιοριστικά μέτρα.

Τα ημερήσια νέα κρούσματα αυξάνονται στο Βέλγιο τις τελευταίες ημέρες και ο νεότερος μέσος όρος του 7ημέρου βρίσκεται τώρα στα 3.266 περιστατικά, καταγράφοντας αύξηση 34% από την περασμένη εβδομάδα.

«Έχουμε να δούμε αύξηση από το δεύτερο κύμα του Οκτωβρίου», δήλωσε ο Βαν Λετέμ.

Εάν η αύξηση των νέων κρουσμάτων συνεχιστεί με αυτό τον ρυθμό, ο ίδιος δήλωσε ότι το Βέλγιο θα φθάσει στο όριο των 1.000 ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας στις 10 Απριλίου. Αυτό θεωρείται ότι είναι το επίπεδο στο οποίο τα νοσοκομεία θα πασχίζουν να παράσχουν ποιοτικές υπηρεσίες.

Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία τις τελευταίες τρεις ημέρες αυξήθηκαν σε άνω από 200 την ημέρα από 146 ανά ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα.

Πάνω από 22.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της COVID-19 στο Βέλγιο, ένας αριθμός που είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο ποσοστών κατά κεφαλήν θνητότητας. Ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων, ιδιαίτερα στα γηροκομεία που έχουν πληγεί σοβαρά, βαίνει μειούμενος, εν μέρει χάρη στους εμβολιασμούς.

Διαβάστε επίσης 

Νορβηγία: Συγγνώμη από την Πρωθυπουργό για παραβίαση των οδηγιών για COVID-19

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα