Α. Αποστόλου: Στηρίζουμε την εφαρμογή γονικής άδειας

«Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε την χθεσινή θέση που εκφράστηκε από την ΣΕΚ για θεσμοθέτηση γονικής άδειας και είμαστε βέβαιοι πως αν εργαστούμε όλοι μαζί κυβέρνηση, κόμματα, εργοδοτικοί φορείς και συντεχνίες μπορούμε να βελτιώσουμε το πλαίσιο των κοινωνικών αδειών για στήριξη των νεαρών ζευγαριών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών, Ανδρέας Αποστόλου.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

Ως Συμμαχία Πολιτών έχουμε καταθέσει τις θέσεις και τις προτάσεις μας για τα θέματα που αφορούν στην άδεια

μητρότητας – πατρότητας και γονικής άδειας τόσο σε συναντήσεις με την Υπουργό Εργασίας κα. Ζέτα Αιμιλιανίδου όσο και σε συζητήσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Χαιρετίσαμε την εφαρμογή της άδειας πατρότητας και γνωρίζουμε τις θέσεις και την ευαισθησία της κυρίας Υπουργού. Θεωρούμε όμως πως θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα συγκεκριμένες νομοθεσίες με σκοπό την στήριξη των νεαρών ζευγαριών που θα βοηθούν παράλληλα και την ισότητα μεταξύ των φύλων και θα δίνουν το δικαίωμα στις νεαρές μητέρες να ισορροπήσουν την οικογενειακή με την επαγγελματική τους ζωή.

Συγκεκριμένα προτείνουμε :

- Την θεσμοθέτηση γονικής άδειας τουλάχιστον 60 ημερών για κάθε γονέα η οποία να είναι μη μεταβιβάσιμη και την οποία μπορεί ο κάθε γονιός να την λαμβάνει επιπρόσθετα από οποιαδήποτε άδεια μέχρι το παιδί του να συμπληρώσει τα οκτώ χρόνια ζωής.

- Την αύξηση του ποσού που λαμβάνεται από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις από το 72% του μισθού που είναι σήμερα στο 100% όπως στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικά κατά την γέννηση του παιδιού τα έξοδα της οικογένειας είναι αυξημένα. Η άδεια πατρότητας και μητρότητας η οποία λαμβάνεται την περίοδο του τοκετού θα πρέπει το κράτος να αποζημιώνει πλήρως τον αιτητή. Περισσότερες από τις μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιστρέφουν το 100% των εισοδημάτων του αιτητή κατά την διάρκεια της άδειας του ενώ η Κύπρος με το 72% βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα μαζί με την Τσεχία και την Σλοβακία.

- Την θεσμοθέτηση άδειας φροντίδας τουλάχιστον πέντε ημερών το χρόνο σε όσους έχουν στο σπίτι κάποιο άτομο το οποίο έχει διαγνωστεί με χρόνια πάθηση και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα από άλλα μέλη της οικογένειας.

Την εξέταση της αύξησης της διάρκειας του επιδόματος μητρότητας από τις 18 εβδομάδες που είναι σήμερα. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στις 20 εβδομάδες.

- Την έναρξη της συζήτησης με τους εργοδοτικούς φορείς για εφαρμογή και στην Κύπρο της ευέλικτης εργασίας εκεί και όπου μπορεί να εφαρμοστεί για νεαρούς γονείς. Αυτό αποτελεί και μέρος της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

- Αυτή την στιγμή η Κύπρος αντιμετωπίζει από τα μεγαλύτερα προβλήματα υπογεννητικότητας σε όλη την Ευρώπη. Η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μετά την Μάλτα και στην Ισπανία με μέσο όρο γεννήσεων ανά οικογένεια 1.32 παιδιά. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 1.59 και η Γαλλία είναι η χώρα με το μικρότερο πρόβλημα με 1.9 παιδιά ανά οικογένεια.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε πως μόνο με στοχευμένα μέτρα στήριξης των νεαρών ζευγαριών θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας. Σίγουρα η βελτίωση του πλαισίου των κοινωνικών αδειών που δίνονται είναι ένα μέτρο σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό τον οποίο θα πρέπει αυτή η Πολιτεία να εφαρμόσει.

Σίγουρα όλα τα πιο πάνω έχουν κόστος. Θα πρέπει να είμαστε σοβαροί, χωρίς λαϊκισμό αλλά με στοχευμένα κοστολογημένα προγράμματα να βελτιώσουμε, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, την σημερινή πραγματικότητα.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε πως η επένδυση στην στήριξη της οικογένειας είναι μια επένδυση για τον τόπο και τις επόμενες γενιές και θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για το κράτος μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αποστόλου, Στηρίζουμε,apostolou, stirizoume