Α. Πενταράς: Αρνητικά & θετικά της κυπριακής άμυνας - τι πρέπει να γίνει (VID)

Στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του «Σίγμα» βρέθηκε σήμερα το πρωί ο πρώην Διοικητής της ΚΥΠ, Αντιστράτηγος ε.α. Ανδρέας Πενταράς, όπου συζήτησε την κατάσταση της κυπριακής Άμυνας υπό το φως των αποκαλύψεων για πρόσβαση που απέκτησε η Τουρκία σε πληροφορίες σχετικά με το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η γεώτρηση στο οικόπεδο 8 «είναι πιστεύω η χειρότερη, ή μια από τις χειρότερες προκλήσεις που έχει διαπράξει η Τουρκία

στην ΑΟΖ της ΚΔ», είπε ο κ. Πενταράς, διότι έχει αδειοδοτηθεί στην ιταλική ENI και την γαλλική Total. Η Τουρκία ενεργεί εκ μέρους της αποσχιστικής οντότητας των Τουρκοκυπρίων, στα οικόπεδα που η ίδια έχει αυθαίρετα χαράξει στην μεταξύ τους «συμφωνία». Η Τουρκία αγνόησε τις συμφωνίες που υπέγραψε η Κύπρος με Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ. Στην δήλωση Ερντογάν πως από τα έσοδα θα κερδίσουν και οι Ελληνοκύπριοι, ο κ. Πενταράς είπε πως «μπαίνει ο κλέφτης στο σπίτι σου, το κλέβει όλο και σου λέει, μην ανησυχείς, τα μισά θα σου τα δώσω, απ’ αυτά που θα κλέψω». 

Στην παρατήρηση της Μαρίνας Χατζηκώστα πως η αποθράσυνση της Τουρκίας οφείλεται στο γεγονός πως δεν υπάρχει τρόπος αποτροπής, ο κ. Πενταράς δήλωσε ότι η Τουρκία ενεργεί κατ’ αυτό τον τρόπο είναι εκεί που είναι σίγουρη πως δεν θα έχει κανένα κόστος και θα έχει αποτέλεσμα, ενώ αν έχει έστω και το παραμικρό κόστος, δεν ενεργεί. Αυτό φάνηκε, κατά τον κ. Πενταρά, στην Κύπρο το 1974, αλλά και στην εισβολή στο Αφρίν στην Συρία. Η διαπίστωση του Στρατηγού είναι ότι «επειδή η ΚΔ δεν έχει αποτρεπτικές δυνάμεις, δεν έχει πολεμικό ναυτικό, δεν έχει πολεμική αεροπορία, γνωρίζει ότι δεν θα έχει κόστος. Γι’ αυτό και προχωρεί σε ότι έχει εξαγγείλει. Η Τουρκία το εξαγγέλλει πρώτα, βλέπει τις αντιδράσεις και στη συνέχεια εάν κρίνει ότι “την παίρνει”, εντός εισαγωγικών, εκεί ενεργεί», και αυτό κάνει στην ΑΟΖ της Κύπρου. Πρόσθεσε, βέβαια, πως η ΚΔ κάνει ότι μπορεί να κάνει νομικά και διπλωματικά, και υπάρχουν αποτελέσματα στην ΕΕ, όπως με τον «ορθό εκβιασμό» του Κύπριου ΥΠΕΞ για βέτο, που επισπεύδει τις κυρώσεις. Θεωρεί θετικές τις ανακοινώσεις των διαφόρων χωρών κατά της Τουρκίας, αλλά επικαλέστηκε την δήλωση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις για την ισχύ αυτών των ανακοινώσεων.

Το οικόπεδο 8 που σχεδιάζει να τρυπήσει η Τουρκία (που βρίσκεται στην ψευδοΑΟΖ του ψευδοκράτους) γειτνιάζει με το οικόπεδο 12 και τα αντίστοιχα του Ισραήλ, όπου υπάρχει βεβαιωμένο κοίτασμα φυσικού αερίου. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος ανέφερε νωρίτερα σήμερα πως ο τρόπος που κινείται η Τουρκία συγκλίνει προς την κατεύθυνση ότι υπέκλεψαν μελέτες με στοιχεία, διευκρινίζοντας δε ότι δεν υπάρχει ούτε υπόνοια ούτε ανησυχία ότι ΕΝΙ και Total έδωσαν στοιχεία. Ο τέως Διοικητής της ΚΥΠ είπε πως πρέπει να γίνουν μελέτες για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ενέργειες της Τουρκίας.

Για τον ρόλο της Ιταλίας, ο οποίος προβληματίζει την Λευκωσία, αν και διαψεύστηκαν οι αναφορές για διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, και «το παίζει σε διπλό ταμπλό» αφού την ώρα των γεωτρήσεων θα κάνει κοινές ασκήσεις με την Τουρκία, ο κ. Πενταράς θύμισε πως κάθε χώρα κοιτάζει τα δικά της συμφέροντα. Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας δείχνει μια διστακτικότητα, που φάνηκε κατά την υπογραφή του EastMed και την συνάντηση στο Κάιρο, και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, οπότε οι ασκήσεις μάλλον ήταν προγραμματισμένες.

Ο κ. Πενταράς τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης Ευρωπαϊκού Στρατού, θεωρώντας πως η Κύπρος έπρεπε να βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτής της στρατηγικής, διότι το ΝΑΤΟ δεν προβλέπει στήριξη μιας χώρας-μέλους αν μια άλλη χώρα-μέλος της επιτεθεί. Αν υπήρχε η ευρωπαϊκή άμυνα τύπου «ευρωπαϊκο ΝΑΤΟ», που προβλέπεται από την Συνθήκη του Μάαστριχ του 1992 και την Συνθήκη της Λισαβόντας, τότε θα υπήρχε και το ανάλογο «άρθρο 5» για την άμυνα των κρατών-μελών. Αν υπήρχε Ευρωπαϊκός Στρατός, θα ήταν σήμερα αναγκασμένος να υπερασπιστεί την ΚΔ από τις παραβιάσεις της Τουρκίας.

Σχετικά με τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε κατοικημένα ελληνικά νησιά και τον εικονικό βομβαρδισμό ναυτικής βάσης, ο Στρατηγός Πενταράς θεωρεί πως η Τουρκία «επιδιώκει μια ελεγχόμενη κρίση, χαμηλής έντασης» ούτως ώστε, αφού ξέρει πως δεν θα κλιμακωθεί σε ελληνοτουρκική κρίση, να σύρει την Ελλάδα σε συνομιλίες για όλα τα θέματα που εγείρει η Τουρκία, πέραν της υφαλοκρηπίδας. Η ψυχολογική ένταση, οι παραβιάσεις και ενοχλήσεις αλιευτικών σκαφών στα Ίμια εντάσσονται στα «πλαίσια του υβριδικού πολέμου και των παράνομων διεκδικήσεων τις οποίες έχει η Τουρκία». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει ποτέ να συγκρουστεί με την Ελλάδα» και γι’ αυτό δεν θα στείλει ερευνητικά ή γεωτρητικά σκάφη στην περιοχή του Καστελορίζου ή νότια της Κρήτης. Ο λόγος είναι ότι η Ελλάδα δήλωσε πως με όλα τα μέσα θα υπερασπιστεί ενόπλως την κυριαρχία της και αυτό δημιουργεί αποτροπή. Η Τουρκία γνωρίζει πως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει νικηφόρα σε ένα τέτοιο πόλεμο, πρόσθεσε.

Το κτίσιμο μιας αξιόπιστης άμυνας γίνεται σε βάθος χρόνου, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνει η ΚΔ, υπενθυμίζοντας το εξαιρετικό παράδειγμα του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, καθώς και την ένταξη στην Ε.Ε. Επίσης υπενθύμισε ότι τότε οι πολεμικές απειλές της Τουρκίας, για δρόμους που οδηγούσαν στην Πάφο, δεν υλοποιήθηκαν. Δυστυχώς το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα διακόπηκε το 2004, μετά το Σχέδιο Ανάν, ενώ το ταμείο της αμυντικής θωράκισης διοχετεύει τα λεφτά σε τροφοδοσία, μισθούς και συντήρηση αντί για αγορά νέων συστημάτων. Από 500 εκατομμύρια λίρες έπεσε στα 65-70 εκατομμύρια. Θετικό είναι πως μετά την έξοδο από το Μνημόνιο και την καλυτέρευση της οικονομίας γίνεται μια καλή προσπάθεια για οικοδόμηση αμυντικής αποτροπής με την απόκτηση οπλικών συστημάτων. Για την ανάγκη μακρόπνοης στρατηγικής, τοποθετήθηκε και παλαιότερα στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» ο κ. Πενταράς.

Κλείνοντας, με την κατάσταση στην ΑΟΖ πρέπει να γίνει μια «γιγαντιαία προσπάθεια» για ενίσχυση του Ναυτικού και της Αεροπορίας, στα πλαίσια της συνεργασίας με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και άλλα γειτονικά κράτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα