ΑΕΛ: Ιδού γιατί μπορεί να πετύχει ο Πάμπος Χριστοδούλου

Η επιλογή της ΑΕΛ να συνεργαστεί ξανά με τον Πάμπο Χριστοδούλου είναι ιδανική, χωρίς καμία διαφωνία.

Πέτυχε τον Μάιο του 2012 κάτι που μερικούς μήνες πριν φαινόταν ακατόρθωτο, άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία της ομάδας. Την οδήγησε στην κατάκτηση του τίτλου, την έφερε στους ομίλους του Εuropa League. Μεγαλεία, πράματα και θάματα, που ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός δε μπορούσε να διανοηθεί ότι θα γινόντουσαν μέσα σε μερικούς μήνες. Η επιλογή να επιστρέψει στον τόπο

όπου λατρεύεται φαίνεται όμως να είναι η καλύτερη επιλογή για τον ίδιο, αναφορικά με τη ροή της καριέρας του. Ο Πάμπος Χριστοδούλου αναλαμβάνει φυσικά κάτω από διαφορετικές συνθήκες και απαιτήσεις. Υπάρχουν όμως πολλοί καλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να πετύχει. Υπάρχουν φυσικά και οι αντικειμενικές δυσκολίες, συγκριτικά με τα δεδομένα του 2011. Αυτά θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε σήμερα.

ΓΝΩΣΤΗΣ
Ο Πάμπος ξέρει πολύ καλά, όσο κανείς άλλος, πού πήγε. Είναι γνώστης της κουλτούρας, των καταστάσεων, των απαιτήσεων. Ξέρει τα μονοπάτια και πώς να τα διαβεί, χωρίς να έχει προβλήματα. Η προηγούμενη θητεία του είναι σίγουρα οδηγός για το πώς μπορεί να πορευτεί σε αρχικό και κατοπινό στάδιο. Το πώς θα στήσει την ομάδα, το πώς θα δώσει κίνητρα στους παίκτες του, το πώς θα διαχειριστεί τις απαιτήσεις, τη σχέση με τη Διοίκηση και τους παθιασμένους οπαδούς.

ΙΚΑΝΟΤΑΤΟΣ
Σε όλη την πορεία, σε Δόξα, Ολυμπιακό, ΑΕΛ και Εθνική, ο Πάμπος κατέθεσε εξαιρετικά διαπιστευτήρια. Η σύντομη και όχι καλή πορεία του στην Ανόρθωση των πολλών προβλημάτων, σίγουρα δεν διαφοροποιεί την εξαιρετική εικόνα. Είναι τεχνικός με πολλές γνώσεις, έχει πλάνο, βλέπει γήπεδο, ξέρει να διαλέγει παίκτες, λειτουργεί με το πάθος του σαν ηγέτης και καθοδηγητής των παικτών, μετρά πάντα σωστά τον αντίπαλο και τις ιδιαιτερότητες του κάθε αγώνα.

ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ
Οι ομάδες του είναι καλοδουλεμένες, σωστά σχεδιασμένες. Η φιλοσοφία του είναι σύγχρονη, με πολλά τρεξίματα, πρέσινγκ, εναλλαγές θέσεων, αποτελεσματικότητα στις στημένες μπάλες, με κύριο όπλο την ομαδικότητα και όχι τις μονάδες. Σε μία ομάδα που θα αλλάξει αρκετά, που θα χρειαστεί να στηθεί με ένα περιορισμένο μπάτζετ και μικρό ρόστερ (άρα και μερικούς πολυθεσίτες), το μοντέλο Πάμπου μπορεί να επιφέρει επιτυχή αποτελέσματα.

ΑΠΟΔΟΧΗ
Οι ΑΕΛίστες πίνουν νερό στο όνομά του και ποτέ δεν χώνεψαν τη λύση της συνεργασίας του. Πάντα υπήρχε η επιθυμία επιστροφής του. Απόλυτα δικαιολογημένα. Ήταν ο αναμορφωτής, ο άνθρωπος που την οδήγησε μετά από 44 χρόνια στην... Εδέμ, που της άλλαξε αγωνιστικό πρόσωπο και στάτους. Έχει βάλει το στίγμα του και γενικά η ΑΕΛ πορεύτηκε με αυτό μέχρι και την περσινή χρονιά. Έτσι τα επίπεδα αποδοχής του κτυπούν κόκκινο και αυτό είναι ένα επιπλέον όπλο.

ΚΙΝΗΤΡΑ
Δεν έχει τίποτα να αποδείξει, μίλησαν ήδη τα έργα του. Είναι όμως νεαρός, έχει πολλά χρόνια μπροστά του και σίγουρα έχει φιλοδοξίες. Έχοντας φτάσει στα ψηλότερα επίπεδα αποδοχής και επιτυχίας, το μόνο βέβαιο είναι ότι θέλει να διατηρήσει αυτό το στάτους, του ελίτ-προπονητή. Έτσι το κίνητρο να επιτύχει σε αυτήν τη καινούργια (γιατί ακριβώς περί αυτού πρόκειται) προσπάθεια της ΑΕΛ είναι τεράστιο. Δεν είναι υπερβολή να μιλήσουμε και για προσωπικό στοίχημα.

ΣΥΜΜΑΧΟΣ
Το ότι ανέλαβε αρκετό διάστημα πριν εκπνεύσει η τρέχουσα περίοδος είναι άκρως σημαντικό, μπορεί έτσι έχοντας μπόλικο χρόνο να κάνει τον σχεδιασμό, να μελετήσει και να αναλύσει περισσότερους μετεγγραφικούς στόχους. Σίγουρα δεν του αρέσει (και δεν του ταιριάζει) η διαδικασία του 2ου γκρουπ, αλλά έχει και τα θετικά της. Μπορεί να κρίνει ίσως πιο ρεαλιστικά το υπάρχον υλικό, μπορεί να σχεδιάσει και ν’ αποφασίζει με λιγότερη πίεση επί καθημερινής βάσεως.

ΠΑΡΑΛΑΒΗ
Η ΑΕΛ έκανε φέτος μία κακή πορεία, έχοντας πολλές άσχημες μέρες και ελάχιστες καλές (εκλάμψεις) με Χριστοφόρου και Χάβο. Ο Πάμπος Χριστοδούλου έφερε στο μέτρο του δυνατού βελτιώσεις. Ήδη κερδίζει στη σύγκριση τού «πριν και μετά τον Πάμπο». Πάντα η χρονιά που προηγείται είναι ένα μέτρο σύγκρισης για μία ομάδα και άρα κάθε πρόοδος γίνεται πιο εμφανής. Το ζητούμενο φυσικά για την ΑΕΛ είναι η πρόοδος αυτή να είναι πολύ μεγάλη.

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΕΛ ΣΤΑ ΨΗΛΑ

ΨΗΛΑ Ο ΠΗΧΗΣ
Κανένας δεν μπορεί να απαιτήσει repeat του 2012, ειδικά στον πρώτο χρόνο, αλλά η κατάκτηση εκείνου του πρωταθλήματος θα υπάρχει στο μυαλό όλων και σίγουρα ο πήχης θα μπει ψηλά για τον Πάμπο. Όλοι θα απαιτούν μία αναμορφωμένη, ποιοτική, ανταγωνιστική ΑΕΛ, που να μπορεί να κερδίσει και να ξεπεράσει ξανά άλλες μεγάλες ομάδες. Όλοι ξέρουν πως όλα αυτά θα περνούν πρωτίστως από τον προπονητή (και λόγω προτέρου βίου).
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το καλοκαίρι του 2011 έφτιαξε ομάδα σχεδόν από το μηδέν και πέτυχε διάνα σχεδόν σε όλες τις επιλογές. Από τον Ντεγκρά, τον Ντεντέ μέχρι τον Μπεμπέ. Πολλοί με χαμηλό μισθό, αλλά με πολλές ικανότητες παίκτες, που έδεσαν σε χρόνο ρεκόρ και έθελξαν. Δεν είναι εύκολο για κανένα να επιτυγχάνει πάντα. Αν και φέτος θα χρειαστεί πιο λίγες προσθήκες σε σχέση με πέντε χρόνια πριν, πρέπει να πάρει σωστές αποφάσεις έχοντας και πιο χαμηλό προϋπολογισμό.

«ΣΤΑ ΥΠ' ΟΨΙΝ»
Η ΑΕΛ του 2011-12 μπορούσε να πάρει Όσκαρ για… μακιγιάζ. Ήταν πραγματικά ασύλληπτη η μεταμόρφωση της ομάδας. Τόσο πολύ, που οι αντίπαλοι-ανταγωνιστές άργησαν να την πάρουν χαμπάρι. Μέχρι να την υπολογίσουν σωστά, είχε ήδη βάλει υποψηφιότητα τίτλου. Όλοι τώρα θα έχουν στα «υπ' όψιν» πως η ΑΕΛ, με όποιο υλικό και αν έχει, θα είναι η ΑΕΛ του Πάμπου και θα θέλει προσοχή από την 1η κιόλας μέρα. Χάνει λοιπόν το πλεονέκτημα του… αιφνιδιασμού.

ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ
Ανεξάρτητα από το πόσο θα είναι σε εγρήγορση για την ΑΕΛ είναι και θέμα ισχύος των αντιπάλων. Ήδη στην εξίσωση μπήκε άλλη μια μεγάλη ομάδα, η ΑΕΚ. Ο ΑΠΟΕΛ δείχνει να είναι πιο πάνω απ' όλους, ο Απόλλωνας δείχνει να έχει υλικό που του χρόνου θα βγάλει περισσότερη ισχύ. Η Ομόνοια εύκολα μπορεί να ανέβει και σίγουρα η Ανόρθωση θα είναι πιο διαβασμένη μετά τα όσα πέρασε. Το επίπεδο ανταγωνισμού και ο βαθμός δυσκολίας θα είναι υψηλότεροι.

Keywords
Τυχαία Θέματα